Nove Mesto, kratki kros
14. maja 2022

V Visočina Areni ena najbolj izenačenih dirk v kratkem krosu za svetovni pokal. Mladi Nemec ugnal elito, Švicarka se vrača na stara pota.

Devet krogov za ženske in enajst za moške. V Novem Mestu na Moravksem nekoliko krajši krog kot običajno in s časi na krog dve minuti pri moških in dvajset sekund več pri ženskah. Izredno izenačeni dirki, predvsem pa brez izrazitih pretendentov za zmago. Kratki kros je z vidika gledalcev zagotovo postaja ena bolj zanimivih kolesarskih disciplin. Včeraj sicer brez slovenskih predstavnic in predstavnikov, zato pa bo bolj pestro dogajanje danes, ko se bodo na dirki svetovne serije pomerili mladinci, kasneje pa na preizkušnji svetovnega pokala še člani in članice do 23 let. Vsi Slovenci bodo nastopili v dresih z državnim grbom.

Ženske: O stopničkah je odločal fotofiniš

Do sedmega izmed devetih krogov so dekleta vozila v strnjeni skupini in se menjavala v vodstvu. Prvi resnejši napad je izvedla zmagovalka dirke v Albstadtu, Avstralka Rebecca McConnell (Primaflor Mondraker Genuins). Vedno ji je bila za petami Francozinja Loana Lecomte (Canyon CLLCTV), odlično pa je prvi del dirke odpeljala Švicarka Jolanda Neff (Trek Facotry Racing XC). V ospredju se je odločno držala tudi Švicarka Alessandra Keller (Thomus Maxon).

Vrhunec dirke

Lecomte je prva vstopila v prvi, 270-stopinjski zavoj zadnjega kroga. Osmerica vodilnih je imela štiri sekunde prednosti pred zasledovalkami. Nato je na asfaltnem vzpončku pred gozdnim spustom napadla McConnell. Na drugem mestu ji je sledila Neff, na tretji poziciji je bila je Švicarka Sina Frei (Specialized Factory Racing). Nato se je Neff postavila na čelo in napadla na začetku travnika. Sledila ji je McConnell, iz ozadja se je bližala Nizozemka Anne Terpstra (Ghost Factory Racing), ki pa ni zmogla zapreti vrzeli, ki je nastala v izredno hitrem zaključku. Sledil je skupinski sprint.

Prvo mesto je osvojila Jolanda Neff in tako po dolgem času slavila na dirki kratkega krosa. Za Švicarko so ciljno črto skupaj prečkale kar štiri tekmovalke, ki so se po fotofinišu zvrstile sledeče: drugo mesto Avstralka McConnell, tretje Švedinja Jenny Rissveds (Team 31 Ibis), četrto Švicarka Frei in peto Francozinja Lecomte.

Seštevek po treh dirkah kratkega krosa

S 600 točkami na vrhu kraljuje Rebecca McConnell, na drugem mestu je s 450 točkami Francozinja Ferrand Prevot, ki včerajšnje dirke ni končala, tretje mesto se je z zmago prebila Neff, ki ima 390 točk, enako število jih je zbrala na včerajšnji dirki šestouvrščena Keller.

Moški: Nemčev prvenec

Prvi del sprinterske preizkušnje se je začel lomiti v tretjem krogu, ki ga je kot vodilni začel Italijan Gerhard Kerschbaumer (Specialized Factory Racing). Sledila sta mu Južnoafričan Alan Hatherly (Cannondale Factory Racing), in Francoz Jordan Sarrou (Specialized Factory Racing). Britanec Tom Pidcock (Ineos Grenadiers) se je vozil okoli osemnajstega mesta, Novozelandec Sam Gaze (Alpecin Fenix) pa nekaj mest pred Britancem. Hiter je bil tudi Latvijec Martins Blums (CST PostNL Bafang MTB Racing Team), petindvajset tekmovalcev pa je bilo razvrščenih v le nekaj sekund.

Nato je v četrtem krogu pred rahlim desnim zavojem, ki mu je sledil spust, padel Hatherly, a se je že v naslednjem krogu vrnil med najboljših 15. Tempo je bil hiter, nekajkrat se je v ospredje postavil Švicar Filippo Colombo (BMC MTB Racing), med vodilnimi sta se nekajkrat znašla tudi Romun Vlad Dascalu (Trek Factory Racing XC) in svetovni prvak v tej disciplini Američan Christopher Blevins (Specialized Factory Racing). Med najboljšimi desetimi je bil med dirko tudi Švicar Nino Schurter (Scott – Sram mtb Racing). Nekaj časa je v ospredju vozil tudi brazilski zvezdnik Henrique Avancini (Cannondale Factory Racing).

Veliki finale

Nemec Luca Schwarzbauer (Canyon CLLCTV) je nekajkrat močno “navil” ritem in nakazal, da ima zelo močne noge. Po večini so tekmeci pokrivali njegove skoke, v ospredje se je postavil še Mehičan Jose Gerardo Ulloa (Massi-Beaumes de Venise). V osmem izmed enajstih krogov je bilo kar 34 tekmovalcev razvrščenih v štirih sekundah!

V predzadnjem krogu ritem stopnjuje Colombo, sledijo mu Dascalu, Pidcock, Schwarzbauer, Ulloa, Gaze in Sebastian Fini (KMC – Orbea). Na napad se najhitreje odzove mladi Schwarzbaumer, se postavi na čelo in se odpelje proti svoji prvi zmagi v svetovnem pokalu. Pidcock je osvojil drugo, Colombo pa tretje mesto.

Skupni seštevek po treh dirkah kratkega krosa

Vodstvo je prevzel Schwarzbauer, ki je 10. in 4. mestu včeraj dodal zmago in ima 495 točk. Današnji osmoljenec Hatherly, ki je po padcu uspel priti vse do 11. mesta, ima 440 točk, včeraj devetouvrščeni Nino Schurter ima na tretjem mestu 400 točk.

Vrstni redi na uci.org

Vse informacije najdeš na mtbnmnm.com.

Jutri prenos elitnih dirk v olimpijskem krosu v živo na Red Bull TV. Začetek ob 11. uri, prva preizkušnja 20 minut kasneje.

Fotografije Bartek Wolinski / Red Bull Content Pool

Preberi še

Albstadt

Sledite nam