24. avgusta 2022

Minulo soboto je četrto dirko državnega pokala Pumpaj Slovenija gostilo Zagorje ob Savi. Letošnja dirka je bila tudi tretje državno prvenstvo na pumptracku.

Na pumptracku v športnem parku Evropark je nastopilo 70 kolesark in kolesarjev. Še več mladih je sprejelo Foksijeve kolesarske izzive in se vpisalo v pumptrack šolo.

Nobenega dvoma ni: Zagorska dolina diha s kolesarstvom. V prihodnosti jo bo povezala kolesarska steza Primoža Rogliča, gravitacijski kolesarski navdušenci lahko uživajo v gorskokolesarskem parku Cilenca Trails, seveda pa ima tudi atraktiven in dobro izkoriščen pumptrack poligon. Po zaslugi Zavoda za šport Zagorje in lokalnega Kolesarskega kluba Zagorska dolina je pumptrack v Zasavju edini, ki je pokalno dirko z bogatim spremljevalnim programom gostil že drugo leto zapored. Pogumnim je bilo vreme naklonjeno: v okolici so bili pravi nalivi, v Zagorju pa je ostala steza suha … in hitra.

Dobrih devet sekund za krog

Ob odprtju je bil zagorski poligon s 390 m2 vozne površine med največjimi asfaltnimi pumptracki v Sloveniji, a proga je izredno hitra. Najboljši so s krogom opravili v manj kot desetih sekundah. V elitnih kategorijah sta državna naslova osvojila Tamara Homar (Energijateam.com) in Gaj Gorza (TBP Lenart), sicer pa so bili najhitrejši časi doseženi v kvalifikacijah.

Absolutno najhitrejši Ažbe Kalinšek (Bikehanic-20 Chocolate), zmagovalec v kategoriji U15, je z 9,04 celo skoraj dosegel mejo devet sekund. Razlike pri vrhu v kvalifikacijskih vožnjah so bile, razumljivo, majhne: Gorza je tako zaostal v kvalifikacijah samo devet stotink, državni prvak v kategoriji U17 Tim Rovtar (KK Črn trn) le stotinko več. Najhitrejši lokalni matador je bil z 9,26 Andraž Žnidar (KK Zagorska dolina), ki je v finalu elitne dirke priznal premoč le Gorzi. V kategoriji masters pa je bil že četrtič letos najboljši Mario Markotić (KK Zagorska dolina).

Vrstni redi

Skupaj smo še enkrat ugotovili: grbine so fine!

Pomemben sestavni del pokala Pumpaj Slovenije je spremljevalni program Grbine so fine s Foksijevimi kolesarskimi izzivi in šolo pumptracka. Vodila sta jo inštruktor KZS Matej Žan, lanski državni prvak v disciplini BMX freestyle, in Vid Lipovšek, novi usposobljeni učitelj iz domačega Kolesarskega kluba Zagorska dolina.

V zabavno šolo, ki jo je seveda spremljal tudi lisjak Foksi, sta vzela tri skupine nadebudnežev. Ne samo, da so med pridobivanjem novih spretnosti uživali ter na koncu dobili diplome in nagrade sponzorjev Kolesarske zveze Slovenije in Olimpijskega komiteja Slovenije – združenja športnih zvez; kar nekaj se jih je opogumilo in pozneje nastopilo na tekmovanju.

En krog za razvoj: po dirki še dobrodelno

Kot običajno, so ob koncu programa udeleženci v Zagorju poskrbeli ža za dobrodelnost, tokrat malo drugače: namesto evrov so zbirali minute za izvedbo male pumptrack šole ter kolesarske šole za najmlajše in odrasle. Na stezi je imela dvajseterica kolesarjev na voljo po minuto časa za pumpanje in odrezali so se odlično. Večinoma so prevozili tri ali štiri, najhitrejši celo šest krogov, vsak pa je prinesel po dve minuti.

Še boljša valuta so bili centimetri, ki so jih zbirali na tekmovanju v bunny hopu. Vsakih deset centimetrov je prineslo deset minut šolanja. Lanski rekord 110 minut je zadržal Matej Žan, v Zagorju pa je z 80 centimetri najviše skočil in tako zbral 80 minut Mario Markotič (KK Zagorska dolina).

Skupaj so udeleženci zbrali 1410 minut. Še 390 minut bo doniral KK Zagorska dolina, skupaj se je torej nabralo za 30 ur brezplačne pumptrack in kolesarske šole. Kako se bodo šolali tisti brez koles? Ni panike, sponzor pokala Bičikleto bo brezplačno posodil BMX kolesa!

Naslednjič se vidimo v Cerkljah na Gorenjskem

Pokal Pumpaj Slovenija se s celotnim spremljevalnim programom nadaljuje 10. septembra v Cerkljah na Gorenjskem. Zaključna šesta dirka pa bo 2. oktobra v Velenju.

Izvedbo so omogočili pokrovitelji Občina Zagorje ob Savi, Kolesarska trgovina Blokada Trbovlje, Avtohiša Kržišnik, Medis d.o.o. in Gostinski servis Grčar. Nagrade za pokal Pumpaj Slovenija so prispevali pokalni sponzor Furam zase z vrednostnimi boni in sponzorji OKS-ZŠZ (SKB).

Nosilec projekta Pumpaj Slovenija s programom Grbine so fine je Kolesarska zveza Slovenije, partner pa Olimpijski komite Slovenije – Združenje športnih zvez. Pokrovitelji so trgovina in servis Bičikleto, ki je s kolesi tudi pokrovitelj Grbine so fine, Blacktown Construction GmbH, Alliance ASE in nogavice Furam zase.

Fotografije Jure Gasparič, Goran Skok, Sara Todorović

Preberi še

S Pumpaj Slovenija na Vrhniki ob velikem odprli še mali pumptrack

Sledite nam