Les Gets
4. julija 2021

Zadnjo dirko olimpijskega krosa pred prihajajočimi OI Tokio sta v Franciji spremljala dež in blato. Zopet odlično dirkanje in nekoliko boljša predstava Tanje Žakelj.

Olimpijske igre se hitro bližajo. Do nastopov najboljših tekmovalcev in tekmovalk v olimpijskem krosu je samo še tri tedne (26. in 27. julij) in zadnja dirka svetovnega pokala v krosu je že nakazala, kdo so tisti, ki spadajo v ožji krog kandidatov za odličja.

Proga v Les Getsu je že v suhem vremenu zahtevna in kar tehnična, v mokrem pa je še za odtenek bolj nevarna.

Moški: Ciklokros ali olimpijski kros?

Tokrat se je Švicar Mathias Flueckiger (Thomus RN Swiss Bike Team) odločil, da bo razliko do tekmecev naredil že v začetku dirke. Sledili so mu Čeh Ondrej Cink (Kross Orlen Cycling Team), Južnoafričan Alan Hatherly (Cannondale Factory Racing), Francoz Jordan Sarrou (Specialized Racing), Italijan Daniele Braidot (CS Carabinieri – Cicli Olympia Vittoria) in Švicar Nino Schurter (Scott – SRAM MTB Racing Team). Iz ozadja se je počasi prebijal Britanec Tom Pidcock.

Razmočena proga ni dopuščala napak, kar je prvi občutil svetovni prvak Sarrou, ki je zdrsnil na tehničnem in s skalami posejanem terenu. Na polovici tretjega kroga je prednost Flueckigerja pred ostalimi narasla na 22 sekund. Na drugo mesto se je prebil prvi svetovni prvak v disciplini e-mtb Hatherly, tretje mesto je držal Sarrou, na šesto mesto se je prebil brat Danieleja Luca Braidot (Santa Cruz FSA MTB Pro Team).

S številko ena na krmilu je Flueckiger začel četrti krog s pol minute prednosti pred Cinkom in Sarroujem. Med prvo sedmerico se je prebil Danec Simon Andreassen (Cannondale Factory Racing). V drugem delu četrtega kroga se je na tleh znašel tudi Flueckiger, se hitro pobral in na koncu četrtega kroga je njegova prednost znašala 28 sekund. Na peto mesto se je prebil Schurter.

Mathias Flueckiger na petkovem kratkem krosu. Foto Bartek Wolinski / Red Bull Content Pool.

Osamljeni jezdec Flueckiger

Ondrej Cink je nekoliko “zvišal obrate” ter nadoknadil deset sekund proti vodilnemu Flueckigerju, dvojčka Braidot pa sta začela “dihati za ovratnik” Ninu Schurterju na petem mestu. A ne za dolgo, saj je Luca na enem izmed travnatih odsekov zdrsnil in takoj izgubil 10 sekund. Thomas Pidcock pa kljub temu, da se odlično znajde v blatu, progi ni bil kos, kar nekajkrat se je znašel na tleh in imel nekaj težav s kolesom, tako da je v šestem krogu odstopil.

V zadnji krog je Flueckiger vstopil s pol minute prednosti pred Cinkom, tretje in četrto mesto sta držala Hatherly in Sarrou (+ 42 sekund). Nino Schurter je vozil na petem mestu, minuto in 16 sekund za vodilnim. V boju za drugo mesto je Sarrou izvedel napad na Hatherlyja in si na vzponu privozil pet sekund prednosti.

Za sedem krogov je Flueckiger potreboval uro, 27 minut in 33 sekund! Ondrej Cink si je s 25 sekundami zaostanka privozil še eno drugo mesto. Tretji je bil Jordan Sarrou, ki je zaostal 35 sekund.

Po štirih dirkah vodi

današnji zmagovalec Mathias Flueckiger, ki je zbral 1169 točk. Na drugem mestu je z 934 točkami Ondrej Cink, tretje mesto je trenutno rezervirano za Jordana Sarrouja (790 točk). Četrti je Francoz Victor Koretzky (KMC – Orbea), ki je z eno zmago, uvrstitvami med deseterico in današnjim 22. mestom prislužil 745 točk. Nino Schurter na petem mestu ima 11 točk manj.

Ženske: Najprej Loana, potem ostale tekmice

Prvič se je dirka lomila v drugem krogu, ko sta se za prvo mesto potegovali Francozinji Pauline Ferrand Prevot (Absolute – Absalon – BMC) in Loana Lecomte (MASSI), slednja je bila spretnejša. Nato je Pauline Ferrand Prevot na enem izmed spustov zdrsnila in izgubila stik s prvouvrščeno. V ozadju je tretje mesto po padcu Švedinje Jenny Rissveds prevzela Avstralka Rebecca McConnell, (Primaflor Mondraker Xsauce) ki je ujela tudi PFP.

Loana Lecomte je nato začela voziti svojo dirko ter si v tretjem krogu privozila skoraj pol minute prednosti pred Pauline Ferrand Prevot in Rebecco McConnell. Za četrto mesto je podtekal boj med Jenny Rissveds in odlično ciklokrosistko, Britanko Evie Richards (Trek Factory Racing XC). Tanja Žakelj (Unior – Sinter) se je v tretjem krogu prebila do 35. mesta tik za kolo kanadske šampionke Emily Batty (Canyon Collective Factory Racing).

Loana Lecomte je letos neustavljiva. Foto Bartek Wolinski / Red Bull Content Pool.

V četrti krog je Loana Lecomte vstopila s 46 sekundami prednosti pred rojakinjo in Avstralko. Iz ozadja je napadala Jenny Rissveds. Pauline Ferrand Prevot je nekoliko popustila, Jenny Rissveds pa se je podala v lov za vodilno Francozinjo in uspela zmanjšati zaostanek na 40 sekund.

Loana Lecomte je vozila svojo dirko skoraj brez napak. Iz ozadja pa je napadala Evie Richards in se v polovici petega kroga prebila na tretje mesto! Ferrand Prevot je še naprej izgubljala sekunde in se vozila na petem mestu. V boju za najnižjo stopničko se ji je približevala Nizozemka Anne Tauber (CST PostNL Bafang MTB Racing Team). Evie Richards je v lovu na Jenny Rissveds na travnatem spustu padla in skoraj izgubila tretje mesto. Tanja Žakelj je peti krog zaključila na 36. mestu.

Loanina simultanka

Zadnji krog in samostojna vožnja Loane Lecomte, Jenny Rissveds pa z varnimi 40 sekundami zaostanka in 25 sekundami prednosti pred tretjeuvrščeno Evie Richards. A Švedinja Rissveds se ni predala, saj je zaostanek za Francozinjo Lecomte v zadnjem krogu še nekoiko zmanjševala in napovedala, da bo v Tokiu zmožna braniti zlato medaljo iz Ria 2016. Pauline Ferrand Prevot je nekako premagala krizo in napadla Rebecco McConnell ter se prebila na četrto mesto. V ozadju se je Tanja Žakelj še vedno borila z Emily Batty.

Po uri, 27 minutah in 23 sekundah je na najvišjo stopničko v Les Getsu stopila Loana Lecomte, drugo mesto je z 51 sekundami zaostanka osvojila Jenny Rissveds, tretje mesto in hkrati svojo najvišjo uvrstitev v svetovnem pokalu je osvojila Evie Richards (+1:10), četrto mesto Pauline Ferrand Prevot, peto pa Rebecca McConnell. Tanja Žakelj je osvojila 32. mesto. Več o Tanjini vožnji sledi v posebnem poročilu ekipe Unior – Sinter.

Tanja Žakel najvišje letos. Foto Grega Stopar.

Po štirih dirkah v olimpijskem in štirih v kratkem krosu

Loana Lecomte ima 1330 točk, kar je pred zadnjimi dirkami v Švici in Združenih državah skoraj neulovljiva prednost. Na drugem mestu se je utrdila Pauline Ferrand Prevot (955 točk). Na tretje mesto se je z odličnim vikendom v Les Getsu prebila Jenny Rissveds (780 točk). Četrto mesto zaseda Američanka Haley Batten, ki ima 755 točk (danes 20. mesto). Tanja Žakelj je s 140 točkami na 43. mestu.

Dekleta U23: Še enkrat Mona

Avstrijka Mona Mitterwallner (Trek / Vaude) nadaljuje s serijo zmag. Četrta dirka svetovnega pokala in četrta zmaga. Tokrat za pet krogov potrebovala uro, 9 minut in 47 sekund. Drugouvrščeno Danko Caroline Bohe je prehitela za 3 minute in 8 sekund, tretja Nemka Leonie Daubermann je zaostala 4 sekunde manj kot 4 minute. Odlična in vedno med prvimi tremi je bila tokrat šele peta, to je Madžarka Kata Blanka Vas, pred njo se je uvrstila še odlična ciklokrosistka, tudi aktualna evropska prvakinja v tej disciplini, Nizozemka Puck Pieterse.

Skupni seštevek

S popolnim izkupičkom prepričljivo vodi Mona Mitterwallner (360 točk). Na drugem mestu je Caroline Bohe (270 točk), tretje mesto je še vedno v domeni Madžarke Vas (230 točk).

Moški U23: Na vrhu Italijan

Prva zmaga letos za Italijana Simoneja Avondetta (Trek – Pirelli), ki je za 14 sekund ugnal Čilenca Martina Kossmanna (Lexware Mountain Bike Team). Tretje mesto je osvojil še en Italijan. Juri Zanotti (KTM Protek Elettrosystem) je s časom ure, 13 minut in 5 sekund zaostal 40 sekund za zmagovalcem. Kanadčan Carter Woods (Norco Factory Team), zmagovalec prvih dveh letošnjih preizkušenj, je končal na 43. mestu. Najboljšega iz Leoganga, Američana Amosa Rileya, tokrat ni bilo na startu.

Skupni seštevek

Po štirih dirkah je vodstvo v skupnem seštevku prevzel današnji zmagovalec Simone Avondetto, ki ima 240 točk. Na drugem mestu je Carter Woods, ki je danes ostal brez točk in jih ima 220, tretje mesto z 200 točkami še vedno drži Amos Riley.

Vrstni redi

Naslovna fotografija UCI Mountain Bike.

Preberi še

Svetovni pokal Les Gets: Poročilo ekipe Unior – Sinter
Svetovni pokal Les Gets: Monika Hrastnik zopet na stopničkah
Svetovni pokal Les Gets: V kratkem krosu Švicar in Francozinja

Sledite nam