monika hrastnik
3. julija 2021

V Les Getsu malo sonca, veliko dežja ter neusmiljen boj z eno boljših prog za spust. Jure Žabjek slabše, najhitrejša Francoz in Britanka.

Ko dirko elitne moške kategorije krojijo vremenske razmere, se karte na vrhu vedno dodobra premešajo. In to se je zgodilo danes, ko so nekateri ogromno izgubili, spet drugi po rezultatski lestvici zlezli višje. Na dirki mladincev vreme ni vplivalo na rezultate, smo pa dočakali prvenec mladega Kanadčana, ki je že v otroških letih blestel kot eden najboljših kolesarjev v disciplini freeride. Pri ženskah je najresnejšo kandidatko za zmago zdrs stal najvišje stopničke.

Moški: Blaten in spolzek rodeo

Teden dni pred dirko svetovnega pokala je končal v bolnišnici z zlomljenim nosom in zašitim jezikom. Danes pa je v dokaj kaotičnih vremenskih razmerah najhitreje opravil s tehnično zahtevno, blatno in spolzko progo. To je mladi Francoz Thibaut Daprela (Commencal / Muc Off By Riding Addiction), ki je z resnično divjo predstavo na robu padca uspel prehiteti mladega Nemca Maxa Hartersterna, moštvenega kolega Dannyja Harta iz ekipe Cube Factory Racing. Hartemstern sicer ni imel tako blatnih in mokrih razmer, je pa zelo dolgo časa preživel v vročem stolu.

Tretje mesto je osvojil Baptiste Pierron (Dorval AM Commencal), še en spustaš na kolesu znamke Commencal, aktualni evropski prvak in brat poškodovanega francoskega asa Amauryja. Zmagovalni čas moške preizkušnje je znašal 3:33,424

Če so vsi pretendenti za zmago klonili pred vedno bolj spolzko in nevarno podlago, je bil eden redkih, ki je vozil kot po tračnicah, aktualni svetovni prvak Britanec Reece Wilson (Trek Factory Racing DH), ki je bil odlično na poti, a le do izhoda iz zadnjega gozdnega dela, ko ga je pri skoku katapultiralo prek kolesa in je poletel daleč proti gledalcem. Zagotovo najspektakularnejši padec današnje dirke. Wilson je kljub padcu zmogel priti do cilja.

Jure Žabjek (Unior – Sinter) je dirko končal na 48. mestu s 17 sekundami zaostanka. Več o Juretovi vožnji sledi v posebnem poročilu ekipe Unior – Sinter.

Jure Žabjek na včerajšnjih kvalifikacijah, ko je bilo še sončno in suho. Foto Anže Furlan.

V skupnem seštevku vodi današnji zmagovalec Thibaut Daprela, ki ima 390 točk. Na drugem mestu je Britanec Troy Brosnan (Canyon Collective Factory Team), ki je danes zasedel 41. mesto, ima pa 270 točk. Tretji je Baptiste Pierron, ki za rojakom zaostaja 197 točk.

Ženske: Tahnee je nazaj!

Najboljši čas je najprej postavila Norvežanka Mille Johnset (Continetal Atherton), takoj za njo je startala povratnica po več poškodbah Britanka Tahnee Seagrave (Canyon Collective FMD), ki je že v zgornjem delu vozila na meji ter si privozila deset sekund prednosti. Spodnji del ni bil tako odličen in odločen, saj je prednost kopnela in je v cilju znašala dobrih pet sekund pred Norvežanko. Vmes so se že pojavljale dežne kaplje in ponekod je bila podlaga že rahlo razmočena, kar je dirko nekoliko začinilo.

Naslednja je bila šesta z včerajšnjih kvalifikacij Monika Hrastnik (Dorval AM – Commencal), ki je zgornji del odpeljala nekoliko zadržano, vendar tekoče, bila izredno hitra v gozdnem delu in na koncu šest in pol sekund zaostala za Tahnee Seagrave ter trenutno zasedla tretje mesto. Nato njena ekipna kolegica in aktualna svetovna prvakinja Švicarka Camille Balanche, ki je v zgornjem delu vozila počasneje kot Monika, z nekaj napakami, skoraj padcem pred hitrim ravninskim delom, najhitreje v gozdnem delu in dobro sekundo hitreje v cilju od najhitrejše Slovenke, a skoraj pet sekund za Britanko.

Avstrijka Vali Höll (RockShox Trek Race Team) je odločno začela, zaostajala le dobre tri sekunde za Tahnee Seagrave, zelo dobro zvozila srednji del, a nato v zadnjem zavoju pred ciljem zdrsnila, padla in stopničke so šle po zlu.

Na startu je bila le Francozinja Myriam Nicole (Commencal/Muc-Off By Riding Addiction), najhitrejša v kvalifikacijah. Začela je odlično, si privozila nekaj prednosti, nato pa pred drugim merjenjem vmesnega časa zdrsnila, se pobrala in nadaljevala z izjemno hitro vožnjo, zmanjševala zaostanek, a bila v cilju za 0,252 sekunde prepočasna za zmago.

Tako je Tahnee Seagrave s časom 4:10,566 po Mariboru 2019 zopet stopila na najvišjo stopničko. Myriam Nicole je bila druga, Camille Balanche tretja, Monika Hrastnik pa je zasedla peto mesto.

Monika po dirki:

Skupni seštevek. Camille Balanche vodi s 390 točkami. Tahnee Seagrave ima 336 točk. Vali Höll na tretjem mestu ima 6 točk manj. Myriam Nicole je s 320 točkami četrta, Monika Hrastnik je z 282 točkami peta.

Mladinci: Kanadčan si je podredil progo v Les Getsu

Jackson Goldstone (Miranda Factory) je z varno vožnjo v zgornjem in z napadalno v spodnjem delu, tam je imel tudi najboljše vmesne čase, prvič stopil na najvišjo stopničko. Štoparica se mu je ustavila pri treh minutah, 26 sekundah in 950 tisočinkah, kar je bilo skoraj 12 sekund hitreje od najboljšega kvalifikacijskega časa, ki ga je včeraj postavil Britanec Jordan Williams (Madison Saracen Factory Team). Slednji je danes osvojil drugo mesto ter zaostal 1,623 sekunde. Na tretjo stopničko je stopil Novozelandec Lachlan Stevens-McNab (YD Racing). Njegov zaostanek je znašal 4,430 sekunde.

Z današnjo zmago se je Jackson Goldstone prebil na prvo mesto in ima 100 točk. Na drugem mestu je s 74 točkami zmagovalec Leoganga in osmi iz Les Getsa, Španec Pau Busquets Menoyo (Commencal 21), tretji je Jordan Williams, ki ima 65 točk.

Mladinke: Zmaga na Otok

Najhitrejša z včerajšnje razrstitvene vožnje je tudi zmagovalka dirke v Les Getsu. Britanka Phoebe Gale (Canyon Collective FMD) sicer ni bila najhitrejša na vseh merjenjih vmesnih časov, a je s svojo tekočo vožnjo v cilju za 2,3 sekunde prehitela Bolgarko. Izabela Yankova je s časom 4:23,892 osvojila drugo mesto. Tretje mesto je pripadlo Nemki Anastasiji Thiele. Njen zaostanek je bil 14,5 sekunde za zmagovalko.

V skupnem seštevku ima današnja zmagovalka 60 točk, enako število jih ima tudi zmagovalka Leoganga, Avstrijka Sophie Gutohrle, ki pa je dirko v Franciji izpustila. Tudi tretjeuvrščena Izabela Jankova se lahko pohvali s šesdesetimi točkami, ki jih je prejela za tretje mesto v Avstriji in drugo na današnji dirki.

Vrstni redi

Posnetek današnjih elitnih preizkušenj si lahko ogledaš na Red Bull TV.

Na naslovni fotografiji je Monika Hrastnik, foto Crunch724 za Dorval AM Commencal.

Preberi še

Svetovni pokal Les Gets: V kratkem krosu Švicar in Francozinja
Svetovni pokal Les Gets: V elitnih kategorijah kvalifikacije Francozoma

Sledite nam