Pauline Ferrand Prevot
2. julija 2021

Pri moških ševilka ena in bela majica ostajata pri hitrem Švicarju, pri ženskah je svetovna prvakinja pokazala zobe in napovedala peklensko nedeljo. Tanja Žakelj je dirko v kratkem krosu izpustila.

Kratek krog z neizrazitima vzponom in spustom, a s tehničnim delom, posutim s skalami. Visok ritem dirkanja, nekaj taktične vožnje, a od starta in vse do cilja brez popuščanja. Po ženski dirki so karte za nedeljsko dirko dodobra premešane. Pri moških se zdi, da so kandidati za zmago največ štirje.

Moški

Igranje mačke z mišjo oziroma z več mišmi, a le kdo je bila ta mačka, če Mathieu van der Poel nosi rumeno majico na dirki po Franciji? Na začetku je zobe pokazal Švicar Nino Schurter (Scott-Sram MTB Racing Team), a je vodstvo takoj prevzel Mathias Flueckiger (Thomus RN Swiss Bike Team). Tudi on ne za dolgo. Z dvema močnima pospeševanjema je na čelo deset krogov dolge dirke prišel Čeh Ondrej Cink (KROSS Orlen Cycling Team).

V šestem krogu pa padec povratnika po poškodbi, Britanca Thomasa Pidcocka, ki je držal trenutno četrto mesto. Pidcock je nadeljeval z dirko in si priboril 17. mesto.

Hitro, hireje, najhitreje

V osmem krogu se je vodilnim pridružil še Italijan Luca Braidot (Santa Cruz FSA MTB Pro Team), Cink pa je še vedno držal dirko v peklenskem ritmu. V deveti krog je povedel Flueckiger in si skušal priboriti nekaj prednosti, a Cink, Francoz Jordan Sarrou (Specialized Racing) in Južnoafričan Alan Hatherly (Cannondale Factory Racing) niso popuščali.

Flueckiger je šel v zadnji krog z dvema sekundama prednosti. V zaključku mu je sledil aktualni svetovni prvak v olimpijskem krosu Sarrou, Cink je bil tretji. Vodilni v svetovnem pokalu se ni predal, sledil mu je lahko le Sarrou, a pospeševanje z zadnjega skalnega odseka do cilja je bilo v domeni zmagovalca dirke v Leogangu. Tako se je Švicar Flueckiger veselil druge zaporedne zmage. S sekundo zaostanka je na drugo mesto s silovitim zaključkom prišel Sarrou, tretje mesto je pripadlo Čehu Cinku, ki je zaostal dve sekundi več.

Ženske

Bolj izenačene dirke v kratkem krosu že dolgo ni bilo na sporedu. Devet krogov, od tega šest krogov dirkanja v strnjeni skupini šestnajstih do dvajsetih tekmovalk. Pobudo in narekovanje ritma je prevzela Švedinja Jenny Rissveds, takoj za njenim kolesom pa Francozinja Pauline Ferrand Prevot (Absolute – Absalon – BMC). Rahlo menjavanje ritma, nekaj skokov, a vse v domeni Švedinje, še vedno aktualne olimpijske prvakinje.

Vodilna v svetovnem pokalu Francozinja Loana Lecomte (MASSI) se je držala nekje v sredini vodilne skupine. V sedmem krogu se je za trenutek na čelo postavila Švicarka Sina Frei (Specialized Racing), nato pa je prvič resno napadla Pauline Ferrand Prevot in se v zadnji krog odpeljala na prvem mestu. Lovili sta jo Frei in Rissveds, slednji so nekoliko pohajale moči, da bi zdržala hud ritem Pauline Ferrand Prevot in je tako začela izgubljati dragocene sekunde.

PFP v Les Getsu prepričljivo slavi

V cilju pa prvo mesto Pauline Ferrand Prevot, ki je z zmago v kratkem krosom nakazala, da se ji pred zadnjo dirko v olimpijskem krosu pred OI forma dviguje. Drugo mesto in štiri sekunde zaostanka za Sino Frei ter tretje mesto za Jenny Rissveds, ki je zaostala 13 sekund. Zelo soliden povratek na dirke tudi za Američanko Kate Courtney (Scott-Sram MTB Racing Team), ki je osvojila osmo mesto. Kraljica krosov in kratkih krosov letošnje sezone, mlada Loana Lecomte, je na koncu osvojila 12. mesto.

Vrstni redi

Naslovna fotografija Bartek Wolinski / Red Bull Content Pool

Preberi še

Svetovni pokal Les Gets: V elitnih kategorijah kvalifikacije Francozoma

Sledite nam