24. maja 2018

Naslednjo soboto na Rabu prvi maraton Big Four z dvema tekmovalnima in eno izletniško razdaljo. Po sledeh 4Islands in Mahovih dogodivščin, bi lahko rekli.

Otok Rab je neverjetno raznolik. V neštetih zalivih najdemo tako peščene kot prodnate plaže. S povsem golega vrha Kamenjaka vidimo obširen hrastov pragozd Dundo na polotoku Kalifront. Tudi v poletni gneči gneči so vidni štirje zvoniki, ki nad mestom rišejo veduto jadrnice s štirimi jambori. A šele ko vrvež na starih ulicah utihne, lahko preštejemo, katere imajo po 365 in katera 366 tlakovcev. Kolesarimo lahko po soncu ali v senci, s svojim ali najetim kolesom, po mivki, makadamu, stezah in kamnitih poteh. Asfalta se dotaknemo le tam, kjer drugače ne gre.

 

Prvi maraton Big Four

Štirje zvoniki so tudi del zgodbe nove prireditve na otoku. Na Rabu redno gostuje etapna dirka 4 Islands, letos pa prirejajo tudi svoj maraton mednarodnega koledarja: maraton Big Four za pokal Hrvaške in 3. kategorije UCI bo potekal v soboto 2. junija. Ime je dobil po zvonikih, ki jih najdemo tudi v logotipu prireditve.


Na maratonu po spustu v Kamporsko Drago verjetno ne boste imeli volje čečkati po mivki. Vir: Big Four XCM Facebook

Trase bodo tri: 71 km dolgi Epic s 1280 v.m., 53 km dolgi Big4 z 963 v.m. in 30 km dolga rekreativna Felix Arba z vodenjem. Najdaljša povsem sledi spodaj opisani osmici, srednja pa preskoči štrikanje po pragozdu na Kalifrontu.

 

Razpis in prijave

www.facebook.com/BigFourXCM

 

Vreme bo junija garantirano dosti prijaznejše kot na rabski etapi 4Islands.

 

Krog, ki je osmica

Na Rabu lahko v kolesarski krog povežemo najlepše naravne in kulturne znamenitosti, spomenike, razglede, plaže in kraje. Pravzaprav ne gre za krog, ampak za osmico. Pa še ta je zvita kot stara vrv, ki leži na pomolu. Krožna tura ima ravno 50 kilometrov, na njej pa se počasi nabere za 1000 višinskih metrov vzponov in prav toliko spustov. Tehnično ni preveč zahtevna, vseeno pa zahteva gorsko kolo. Najlepše pa je, da jo lahko prevozimo v celoti, ali pa, zavito kot je, razdelimo na več krajših krogov. Ker vse poti v naravi niso označene s smernimi tablami in markacijami, na info točkah poiščite “Biking & Trekking” zemljevid otoka Raba v merilu 1:25.000, ki je na voljo tudi kot aplikacija. Na njem so pregledno vrisane prav vse poti, ki so nam zanimive, dodanih je 11 kratkih tur, na zadnji strani pa so opisane mnoge zanimivosti otoka. Naša tura se dotakne skoraj vseh.


Zemljevid Rab Biking & Trekking

Če začnemo kolesariti v mestu Rab in če ni ravno višek turistične sezone, se najprej počasi zapeljemo po Spodnji, Srednji in Zgornji ulici. Na najvišji točki Zgornje ulice je obzidje in razgledna točka na njem si še kako zasluži naš obisk. Za obzidjem se začne mestni park in skozi njega se spustimo k morju. Ob obali pridemo do začetka Kamporskega polja in se preselimo na polotok Kalifront. Tam lahko takoj zavijemo proti Suhi Punti, še lepše pa bo, če poiščemo začetek Premužićeve staze. Premužić je bil gozdar, ki je v obdobju med prvo in drugo svetovno vojno načrtoval in gradil sprehajalne poti. Najbolj znana je Premužićeva pot med Zavižanom in Alanom, vendar je kolesarjenje v NP Severni Velebit prepovedano. Tu je drugače, zato se s spoštovanjem do poti, ki že stoletja kljubuje naravi, le zapeljite po njej.
 

Pragozd

Ob obali, ki gleda ven na Cres in Lošinj, od enega do drugega zaliva vijugajo sprehajalne poti. Te so prav zabavne tudi za kolesarje, a le takrat, ko plaže niso polne kopalcev. Prav tam se je leta 1936 gol kopal angleški kralj Edvard VIII in tako vzpodbudil jadranski naturizem. Za Suho Punto se urejene plaže končajo in začne se pragozd Dundo. Zaščiteni zimzeleni hrasti crnike prekrivajo velik del polotoka. Ko po lesenih stopnicah prestopimo ograjo, se znajdemo med srnami, jeleni in mufloni. Skozi gozd je speljana mreža makadamskih poti in sami se odločimo, kako dolga bo naša pot. A tako daleč se že splača, da spet ujamemo nov odsek Premužićeve steze, ki nas popelje do izstopa iz gozda. Tu nas čaka edini tehnično zahtevnejši del. Spust po kamniti poti bo marsikoga navdušil, ostali pa bodo tisti del opravili peš ob kolesu.


Pragozd je prepreden s potmi

Pristali bomo na mivki Kamporske drage. Na levi bo morje, na desni pa ostanki najbolj žalostne zgodovine otoka. Na prostranem polju so italijanski fašisti leta 1942 zgadili veliko koncentracijsko taborišče. Ob vhodu se bomo ustavili in se spomnili mnogih Slovencev, ki so za vedno ostali tam. Potem bo treba gor čez Fafandjele. Pot je bolj gladka, kot pred leti, še vedno pa je strma. Po grebenu se bomo pripeljali skoraj nad Rab, a zavili na drugo stran proti Supetarski Dragi. Tam se začne veliki finale naše ture.

 

Po kamniti stezi do Loparja

Najprej bomo šli mimo najstarejše cerkve na Rabu. Takoj za njenim obzidjem se v Matkićih začne najdaljši in najlepši del Premužićeve steze. Skozi sotesko Vela Draga nas bo pripeljala na planoto Fruga, tam vijugala med kamnitimi ogradami in nas presenečene odložila na prostranem travniku. Ta travnik skriva v sebi veliko skrivnost, ogromno naravno erozijo. V njej je pravi pumptrack in greh bi bil, če v njem ne bi naredili nekaj krogov. Takoj naprej pa naš čaka še en čudež: neverjeten pogled na Lopar, peščeno Rajsko plažo, Goli otok in Grgur, celino, nad katero kraljuje Velebit, in lep spust, ki je še pred nami.


Brez fotografije spusta v Lopar ne gre

Lopar je še en biser na naši poti. Njegova kilometer in pol dolga peščena plaža je bila pred leti razglašena za eno najlepših na svetu. V tistih koncih zemlja napaja posebno vrsto paradižnika. In od tam se vidi še en madež naše zgodovine – Goli otok. A ker smo krog začeli v mestu Rab, se bo treba tja še vrniti. Najhitreje bi šlo po glavni cesti, a ker se asfalta izogibamo, bomo po oskrbovalni poti šli še enkrat na Frugo. Videli bomo, da skriva še nekaj lepot. Na spustu se bomo za trenutek znašli na znanem terenu (od tod osmica z začetka zgodbe) in se po stanskih poteh vrnili v Rab.


Nazaj na Frugo
 

Prevoziti cel krog v enem zamahu je lep zalogaj. Z nekaj iznajdljivosti ga lahko razdelite na več krajših, a lepih etap. Začnete jih lahko v mestu Rab, ali pa kjerkoli med Kamporjem, Supetarsko Drago ali Loparjem. To pomeni, da imate pri iskanju nastanitev veliko možnosti. Domačini množično oddajajo sobe, na otoku je precej malih družinskih hotelov, novost pa je Valamarov hotel Carolina v Suhi Punti, ki bo letos pridobil naziv “Bike Friendly Hotel”. Poleg informacij in kolesarjem prilagojenih namestitev bo imel prostor za varno shranjevanje koles, orodje ter opremo za čiščenje in servisiranje.

 

www.rab-visit.com

 

Preberi še
Na otoku Rabu kolesarska sreča traja vse leto 

Sledite nam