29. aprila 2018

Na maratonih preko 1500 tekmovalcev. Zmagovalca Extreme Daniel Geismayr in Kataržina Sosna. Od naših najboljša Luka Tavčar in Natalija Anderluh.

Festival ob Gardskem jezeru je dobro zapisan tudi pri naših kolesarjih in kolesarkah. In letos ni bilo nič drugače.

Najbolj pričakovan dogodek štirih dni na festivalu Bike Festival Garda Trentino je bil Rocky Mountain Bike Marathon. Dogodek, ki je privabil več kot 1.500 kolesarjev iz vse Evrope. Tisti, ki se vsako leto udeležuje festivala v Rivi del Garda, imajo vtis, da so v nemškem govornem področju – vsaj glede na veliko število turistov, ki prihajajo iz Nemčije in Avstrije.

Seveda je mnogo obiskovalcev Garde tudi iz ostalih evropskih držav in tudi Slovenci smo ponavadi dobro zastopani. Če ne na samih maratonih pa prav gotovo na expu in okoliških turah po obronkih jezera Garda.

Maraton

V tem kontekstu se je iz Viale Dante nedelja začela zelo zgodaj (7.30) in na srečo v lepem vremenu. Na programu Rocky Mountain Bike Marathon, ki je namenjen vsem in vključuje štiri trase, imenovane Ronda. Izbiralo se je lahko med Ronda Facile (28,63 km), Piccola (44,24 km), Grande (73,94) in Extrema (90,43 km s 3,838 m višinske razlike).

Extrema

Najbolj pričakovana dirka je bila Ronda Extrema, ki je bila uravnotežena tri četrtine dirke. Prvi začetni vzpon, dolg več kot deset kilometrov, tako kot naslednji vzpon na Sentiero dei Russi in “rampa”, ki vodi do Prati del Granzoline, niso naredili selekcije. V San Giovanniju al Monte, le 25 kilometrov do cilja v Rivi del Garda, pa so bili skupaj še: Italijan Samuele Porro (Trek-Selle San Marco), Avstrijec Daniel Geismayr (Centurion Vaude) in še en Italijan Tony Longo (Wilier Force 7C). Z minuto zaostanka sta jim sledila Čeh Kristian Hynek (Canyon Topeak) in Nemec Andreas Seewald (Isarwinkel Radsport). Ostali so zaostajali več kot 2 minuti. Luka Tavčar (Calcit Bike) je na 21. mestu zaostajal 18 minut.

Preden so se vrnili in zagledali Gardsko jezero, je ostala samo zadnja “rampa”, tista na Bocci di Tovo (3,5 km), nato pa je bilo 10 kilometrov spusta in zadnji del na rahlem vzponu. V zadnjem delu dirke je Daniel Geismayr uspel pobegniti Italijanoma in se je po 4 urah in 17. minutah triumfalno predstavil kot zmagovalec ter kar minuto in 47 sekund čakal na drugega Samuela Porra. Tretji je bil z 2 minutama 47 sekund zaostanka Tony Longo.

Naš najboljši je bil Luka Tavčar na 21. mestu (24. absolutno) z zaostankom 26 minut za zmagovalcem. Boštjan Hribovšek (Calcit Bike) je bil uvrščen na 33. med elito in štirideseto mesto absolutno.

Luka: “Traso dirke sem poznal že od lani, kar mi je bilo med tekmo v veliko pomoč pri tempiranju. Ves čas sem se počutil dobro, čeprav moram priznati, da se mi je zadnji klanec že pošteno vlekel. Blizu so bile tudi težave s krči, ki sem se jim, tudi z nekaj sreče, uspel izogniti. Pozna se pomanjkanje dolgih dirk. Pod črto lahko rečem, da je za mano dobra dirka z malo napakami, pa tudi rezultat je v tej konkurenci zelo lep.”

Pri ženskah je slavila Litvanka Kataržina Sosna (Torpado-Südtirol), druga je bila Nemka Katrin Schwing (Schwing Trek) in tretja njena rojakinja Verena Huber (jb Brunex Felt). Natalija Anderluh (BikeRepublic) je bila skupno šesta in prva v svoji kategoriji.

Natalija je v svojem slogu dejala: “Uff, Extrema je vedno ekstremna, težka, naporna … tako da, ko prideš v cilj, si lahko oddahneš in spiješ pivo!” Besede tekmovalke, ki zna v dirki tudi uživati!

Ostali naši

Maratonov na vseh razdaljah se je udeležilo kar nekaj Slovencev. Njihovi rezultati kot sledijo:

Extrema-Men – 25. Primož Lindič (BikeRepublic)
Extrema-Men – 22. Matic Robič (Bike Ek Scott)
Grande-Master M – 3. Lenart Noč (KK Djak)
Grande-Men – 37. Iztok Dogša (Ganesha Team)
Grande-GMaster M – 72. Uroš Zore
Grande-Master W – 5. Špela Škrajnar (Ganesha team)
Piccola-Men – 157. Tilen Založnik
Piccola-Men – 171. David Topolovec
Piccola-Master M – 125. Boštjan Trtnik
Piccola-GMaster M – 128. Matej Logar
Piccola-Men – 188. Luka Logar
Piccola-Men – 193. Miha Horvat

Vsi vrstni redi 
Vrstni redi Slovenci 

Fotogalerija 

Naslovna fotografija organizator

Sledite nam