Leogang, svetovno prvenstvo
8. oktobra 2020

Drugi dan svetovnega prvenstva je bil rezerviran za dirke mladinskih kategorij. Danes so slovenske barve zastopali Tamara Homar, Jakob Klemenčič, Teo Pečnik in Blaž Žle.

Sonce je zdravilno blatno kopel spremenilo v lepljivo in strašno neprijetno podlago in krog je bil resnično težak, tudi za tehnično najbolj podkovane tekmovalce. Kar nekaj nošenja ter porivanja koles navkreber in tudi spusti niso bili vozni za čisto vse nastopajoče.

Mladinke

Svetovna prvakinja je postala Avstrijka Mona Mitterwallner (zmagovalka zadnje dirke svetovne mladinske serije v Novem Mestu na Moravskem), ki je po drugem mestu v startnem krogu kmalu prišla v vodstvo in ga ni izpustila do konca. Po uri, 15 minutah in 55 sekundah je zmagoslavno dvignila roke ter prvo zasledovalko, Nemko Luiso Daubermann, prehitela za štiri sekunde manj kot dve minuti.

Mladinska svetovna prvakinja Mona Mitterwallner.

Na tretje mesto se je po slabšem začetku, vozila se je okoli petnajstega mesta, prebila Čehinja Aneta Novotna. Zaostala je dve minuti in 36 sekund. Tamara Homar je z zaostankom dveh krogov osvojila 38. mesto.

Vrstni redi mladink

Mladinci

S starta se je najhitreje pognal Američan Riley Amos, ki je vodil vse do polovice prvega kroga. Nato je pobudo prevzel Francoz Luca Martin, a mu vodstva ni uspelo zadržati. Z devetega mesta se je v ospredje počasi prebijal Nemec Jan Lennart Krayer, ki je na polovici tretjega roga prevzel vodstvo in ga ni izpustil do cilja. Najbolj mu je za ovratnik dihal Švicar Janis Baumann, a se je moral na koncu zadovoljiti z drugim mestom. Tretje mesto je osvojil Italijan Martin.

Mladinski svetovni prvak Jan Lennart Krayer.

Krayer je uro, 16 minut in 39 sekund dolgo dirko vozil s povprečno hitrostjo 13,15 kilometra na uro. Drugouvrščeni Baumann je zaostal 40 sekund, Martin na tretjem mestu pa minuto in 24 sekund.

Jakob Klemenčič je po zelo dobrem startu vozil na 16. mestu, nato zdrsnil na 21., zopet našel ritem, se povzpel do 16. mesta in na koncu osvojil 18. mesto. Zaostal je 8 minut in 42 sekund.

Teo Pečnik je imel nekoliko slabšo startno pozicijo kot Klemenčič, se v startnem krogu prebil do 27. mesta, nato padel izgubil kar nekaj dragocenih pozicij, zdrsnil na 44. mesto, nato pa iz kroga v krog napredoval in na koncu z zaostankom 11 minut in 3 sekunde osvojil 27. mesto.

Blaž Žle je po startnem krogu zasedal 50. pozicijo, nato zdrsnil na 58. mesto, se v naslednjem krogu prebil nekaj mest višje in na koncu s krogom zaostanka zaključil na 53. mestu med 84 prijavljenimi tekmovalci.

Tudi mladinci znajo leteti.

Jakob in Teo po dirki

Jakob Klemenčič: “Startni krog je šel tako, kot sva se zmenila s trenerjem, da zadržim startno pozicijo. Nato mi je rekel, naj grem na tempo in skušam voziti brez napak in da bom na ta način pridobival. Šel sem na tempo, vendar so se začele delati napake, saj ko si v filtru in je bicikel težak dvajset kil, nekako ne moreš voziti optimalno.”

Teo Pečnik: “Startno pozicijo sem imel nekoliko slabšo, vendar to niti ni bila velika ovira, saj sem kar nekaj pridobil. Nato sem v bandah pred ciljem padel na levo stran, tam sem bil poškodovan že včeraj in me je nekaj tekmovalcev prehitelo. Sam sem šel naprej, vendar so me pri vsakem vdihu bolela rebra. Nekako po krogu in pol je bilo že boljše. Na klanec nisem ne vem kako pridobival, sem pa zvozil vse tehnične spuste in s tem pridobival pozicije. Glede na včerajšnjo poškodbo in današnji padec je bila solidna dirka.”

Vrstni redi mladincev

Jutri bodo v Leogangu na sporedu kvalifikacije spusta za mladinske in članske kategorije, ob 15. uri pa start dirke v olimpijskem krosu za moško kategorijo U23, tam bomo navijali za Matevža Govekarja.

Fotografije Moritz Ablinger

Preberi še

SP Leogang: Znani so svetovni prvaki v e-MTB krosu
SP Leogang: Dirka štafet v močnem deževju

Sledite nam