Leogang, svetovno prvenstvo, e-mtb
8. oktobra 2020

Tekmovalcem v e-mtb krosu še drugič podelili mavrične majice Mednarodne kolesarske zveze UCI.

Letos brez slovenskih predstavnikov (lani je naše barve v MSA zastopal Urban Ferenčak, ki je osvojil 33. mesto), zato pa s kar nekaj zvenečimi imeni olimpijskega krosa, endura in ciklokrosa.

Druga dirka prvega dne 31. svetovnega prvenstva v gorskem kolesarstvu je bila namenjena tekmovalkam in tekmovalcem v e-MTB krosu. Zahtevna, blatna in spolzka proga, ki so ji bila komaj kos tudi e-kolesa, je bila velik zalogaj za konkretno natrenirane kolesarje in kolesarke, ki so morali na spustih krotiti dvajset in več kilogramov težka kolesa.

Moški

Kopica znanih imen, tudi gorskokolesarskih legend, je bila med 45 prijavljenimi v moški kategoriji. Nekdaj prvo ime ciklokrosa Belgijec Sven Nys (19. mesto), Italijan Marco Aurelio Fontana (22. mesto), tretji z lanskega svetovnega prvenstva in petkratni svetovni prvak v olimpijskem krosu Francoz Julien Absalon (odstop v petem krogu), branilec naslova iz Mont Sainte Anne Južnoafričan Alan Hatherly (nastopu se je odpovedal) …

Boj za naslov svetovnega prvaka je potekal med Francozom, Švicarjem, Britancem, Italijanom in Dancem. Najprej je povedel Jerome Gilloux. Sledil mu je Jaris Ryf, na tretjem mestu se je vozil Thomas Pidcock, na četrtem mestu je bil Martino Fruet, peti pa Simon Andreassen.

Pidcock se je počasi prebijal naprej in v drugi polovici četrtega kroga že dihal za ovratnik Gillouxu. Nato ga je prehitel in vodstva ni več spustil iz rok. S petega na tretje mesto se je povzpel Simon Andreassen.

Popolna blatna kopel za novopečenega svetovnega prvaka.

Pidcock (zmagovalec obeh dirk v Novem Mestu v kategoriji U23) je pet krogov prevozil v uri, minuti in 41 sekund. Gilloux (tekmovalec v seriji EWS-e) je zaostal za 35, Andreassen (zmagovalec prve letošnje dirke svetovnega pokala v olimpijskem krosu) na tretjem pa 49 sekund.

Kot zanimivost …

Za tri mesta je svojo lansko uvrstitev izboljšal oče štirikratnega svetovnega prvaka v spustu Loica Brunija. Jean Pierre Bruni, tudi sam večkratni svetovni prvak v spustu v svoji kategoriji, je osvojil 31. mesto.

Vrstni redi

Leogang, svetovno prvenstvo, e-mtb

Ženske

Maloštevilčna udeležba, a z nekaj znanimi imeni. Tekmovalke olimpijskega krosa pa je popolnoma presentila tekmovalka v enduru, Francozinja Melanie Pugin, ki je s petega mesta v startnem krogu že v sredini drugega napredovala na prvo mesto in ga ni izpustila do konca. Njen čas po štirih krogih je znašal 56 minut in 33 sekund. 27 sekund je na drugem mestu zaostala Švicarka Kathrin Stirnemann, tretje mesto pa je z minuto in 15 sekundami zaostanka osvojila druga Švicarka in lanskoletna svetovna prvakinja Nathalie Schneitter.

Vrstni redi

Foto Grega Stopar

Preberi še

SP Leogang: Dirka štafet v močnem deževju

Sledite nam