Leogang, svetovno prvenstvo, štafete, Vita Movrin, Tamara Homar
7. oktobra 2020

Prva preizkušnja prvega dne 31. svetovnega prvenstva v gorskem kolesarstvu je bila dirka štafet. Tokrat tudi s slovenskimi tekmovalci.

Muhasto, jesensko vreme je ponagajalo tudi v avstrijskem Logangu. Danes je bila na sporedu, kot veleva tradicija, dirka štafet. Slovensko reprezentanco so zastopali člana Rok Naglič in Tanja Žakelj, mlajša člana Matevž Govekar in Vita Movrin ter mladinca Teo Pečnik in Tamara Homar.

Leogang, svetovno prvenstvo, štafete

Blatno, mokro in spolzko

Dvanajst reprezentanc, vsaka s po šestimi tekmovalci, je šlo na progo v najhujšem dežju. Spopasti so se morali z tehnično zahtevno progo, veliko vzponi ter z drsečimi in blatnimi spusti. Zmagovalna štafeta je za dirko, dolgo šest krogov, porabila uro, 27 minut in 34 sekund.

Katera reprezentanca je najbolje razporedila moči?

Koga najprej poslati v boj? Pustiti najmočnejšega tekmovalca za zadnji krog? Morda pokuriti najboljše “naboje” že takoj na začetku? Različne taktike selektorjev in na koncu veliko zmagoslavje Francozov, ki so se po začetnem četrtem mesu, v drugi polovici tretjega kroga prebili na prvo mesto in ga zadržali do konca. Za Francijo so nastopili Mathis Azzaro, Luca Martin, Loana Lecomte, Lena Gerault, Olivia Onesti in Jordan Sarrou.

Leogang, svetovno prvenstvo, štafete
Jordan Sarrou, zadnji tekmovalec zmagovite francoske štafete.

Na drugo mesto se je uvrstila italijanska reprezentanca (Luca Braidot, Eva Lechner, Filippo Agostinacchio, Nicole Pesse, Marika Tovo in Juri Zanotti). Njihov čas v cilju pa minuto in 35 sekund več kot zmagovalci. Tretje mesto so po predzadnjem mestu v prvem krogu in konstantnem napredovanju po lestvici navzgor osvojili Švicarji (Luke Wiedmann, Thomas Litcher, Sina Frei, Noelle Buri, Elisa Alvarez in Alexandre Balmer). Zaostali so 2 minuti in 6 sekund.

Leogang, svetovno prvenstvo, štafete, Rok Naglič
Rok Naglič

Slovenci

S štafeto je začel Matevž Govekar in po prvem krogu reprezentanco pripeljal na 8. mesto. “Palico” je predal Roku Nagliču. Ta je ohranil osmo pozicijo. Kot tretji se je v blaten, moker in spolzek krog podal Teo Pečnik in na koncu kroga kot šestouvrščeni prepustil delo prvi ženski predstavnici Tanji Žakelj.

Leogang, svetovno prvenstvo, štafete, Tanja Žakelj
Tanja Žakelj

Tanja je napredovala do tretjega mesta, nato pa predala štafeto Viti Movrin, ki je izgubila le eno mesto. Mladinka Tamara Homar se je, kot zadnja slovenska predstavnica, podala na progo in na koncu pripeljala slovensko štafeto na 11. mesto z 10 minutami in 30 sekundami zaostanka.

Leogang, svetovno prvenstvo, štafete, Tamara Homar
Tamara Homar

Vrstni redi

Selektor Matjaž Budin po dirki:

“Odločitev je bila takšna, da najprej v boj pošljemo tri fante, ki so fizično najmočnejši, to pa zato, da si pridobimo čim boljšo pozicijo za nadaljevanje dirke in da nato dekleta naredijo, kar pač naredijo in vsaj zadržijo čim boljšo pozicijo. Kazalo nam je sicer odlično, a smo se zavedali, da bodo v zadnjem krogu šli na progo tudi močni moški tekmovalci drugih reprezentanc.

Glede na to, da je bilo na startu le dvanajst reprezentanc in ker vemo, kakšna je stituacija v Sloveniji z dekleti in da imamo marsikdaj le po eno v kategoriji, je bil cilj, da skušamo premagati vsaj eno ekipo. To nam je tudi uspelo. Vmes nam je kazalo že boljše, sploh po Vitini predaji, saj me je Vita resnično presenetila in perfektno odpeljala krog. Tamara malce pod pričakovanji, a vseeno sem zadovoljen!”

Fotografije Grega Stopar

Preberi še

Ta teden: Svetovno prvenstvo Saalfelden Leogang

Sledite nam