UCI Mountain Bike World Series
19. januarja 2023

Mednarodna kolesarska zveza UCI in Warner Bros. Discovery sta predstavila podrobnosti letošnje sezone svetovnega pokala v gorskem kolesarstvu. Tudi spletno stran.

Snovalci nove serije dirk svetovnega pokala, ki združuje vse glavne discipline gorskega kolesarstva, pravijo, da v svet MTBja prihaja novo obdobje.

Blagovna znamka, imenovana UCI Mountain Bike World Series

Združitev formatov dirk svetovnega pokala v kratkem in olimpijskem krosu, maratonu, spustu in enduru je prinesla tudi novo blagovno znamko, novo spletno platformo in seveda nove ponudnike spletnih in TV ogledov največjih gorskokolesarskih preizkušenj. V sporočilu za javnost navajajo še, da bodo vse načrte za uskladitev formatov tekmovanj predstavili takrat, ko bodo vse glavne discipline potekale hkrati na istem prizorišču. To bo predvidoma septembra med 10-dnevnim MTB šovom, ki bo potekal v Franciji (Morzine, Les Gets in Châtel).

TV prenosi

Zaenkrat so predstavili le to, da bodo dirke v živo prenašali na kanalu Discovery + (Avstrija, Danska, Finska, Nemčija, Italija, Nizozemska, Norveška, Švedska, Velika Britanija in Irska), preko aplikacije Eurosport in na GCN+. Nikjer še ni navedeno, ali bodo kasneje dodali še več načinov za ogled, niti ni dodatnih informacij o tem, ali bomo dirke svetovnega pokala kje lahko gledali tudi brezplačno, tako kot je bilo to na Red Bull TV.

Zapisali so, da bodo spust, kratki in olimpijski kros prenašali v živo, medtem ko bosta disciplini maraton in enduro prikazani le kot “highlights” oziroma v kratkih oddajah z najbolj zanimivimi posnetki, predvajanih po dirkah.

Izjavi glavnih akterjev novega formata gorskega kolesarstva:

David Lappartient (predsednik UCI):

“Globalna priljubljenost gorskega kolesarjenja je v porastu in z združitvijo vseh glavnih formatov discipline bomo še povečali privlačnost. S svojim festivalskim vzdušjem, mešanico dirkanja in z razširjenim prenosom v živo UCI Mountain Bike World Series ponuja svežo in privlačno izkušnjo za športnike, prekaljene oboževalce in novince v gorskokolesarski skupnosti.”

Chris Ball (izvršni direktor Agencije ESO Sports):

“Z ustvarjanjem enotne globalne platforme, ki prvič združuje glavne tekmovalne formate s statusom svetovnega pokala UCI, bo nova svetovna serija gorskega kolesarstva Mednarodni kolesarski zvezi omogočila integracijo in rast amaterskih kolesarjev, gorskokolesarskih poti in festivalskih dogodkov. Naš dolgoročni cilj je povzdigniti glavne dirkalne formate svetovnega pokala UCI tako, da športnike in ekipe dvignemo na novo raven. Prav tako želimo ohraniti možnost zabave in angažiranja gorskih kolesarjev na vseh ravneh. Prihodnost je neverjetno razburljiva in počaščeni smo, da lahko vstopimo v novo obdobje tega športa.”

Video predstavitev

Nova spletna stran ucimtbworldseries.com. Vse informacije o disciplinah, koledar dirk, novičke o ekipah, posameznih tekmovalcih in še kaj koristnega se najde.

Naslovna fotografija UCI Mountain Bike World Series

Preberi še

EWS z novim letom postaja svetovni pokal UCI

Sledite nam