Wheelbase Maxxis Freestyle Giant Unior DH Cup SloEnduro
18. oktobra 2018

Poklon Miha Tratnika Bajca in mladih XC tekmovalcev MBK SportR.si Črni Vrh nad Idrijo spustaški sceni Idrije v devetdesetih in takratni dirki Downhill Idrija.
Downhill Idrija je bila med leti 1993 in 1998 najpomembnejša dirka v spustu v Sloveniji, priljubljena tudi pri DH pionirjih iz sosednjih držav. V tem času je trikrat gostila tudi državno prvenstvo in z enega teh prvenstev iz leta 1995 so tudi posnetki v prvem delu videa, ki ga je v poklon tem zgodovinskim dogodkom zložil in delono posnel Miha Tratnik Bajc.

V drugem delu, primerno obdelanem s filtri, večinoma po trasi nekdanje dirke v spustu drvijo mladi člani MBK SportR.si. Proga je bila dolga, z Vojskega do središča Idrije, vključevala je tudi vzpone in bi bila danes odlična etapa za enduro dirko.

Pod komercialnim imenom kluba MBK SportR.si pa se skriva MBK (Mountain bike klub) Črni Vrh nad Idrijo, najstarejši še delujoči slovenski mtb klub, katerega član je bil tudi zmagovalec tiste dirke iz 1995, Primož Štrancar. Poznejši olimpijec v krosu (Sydney 2000) in zmagovalec svetovne enduo serije EWS v veteranski kategoriji (2014) je bil tisto leto državni prvak tako v spustu kot v krosu, kar nikomur ni uspelo ne prej ne pozneje – in iskreno dvomim, da še komu kdaj bo. Ob Štrancarju sta na stopničkah lokalna legenda Boštjan Felc (pred njim se je od članov KD Sloga 1902 Idrija na vrh prebil Jure Gantar, prvi državni prvak v letu 1992) in Saša Merljak.

V drugem delu furajo Miha Tratnik Bajc, Miha Smrdel, Jan Jereb, Jošt Svetličič, Matevž Govekar, Miha Klemenčič in Jakob Klemenčič.

Režija, montaža in produkcija: Miha Tratnik Bajc
Dodatni posnetki: Luka Laharnar
Kamera na čeladi: Peter Svetličič

Arhivski posnetki: Matjaž Mrak, Janez Poženel in drugi

Oglej si še
Downhill Idrija 1993-1998

Freestyle Giant SloEnduro Wheelbase Renthal Oblikovalski studio Ideator
Sledite nam