6. septembra 2009

Skrčen program Itak Bike Festa se je zaključil s Super-Djem, spustom s skupinskim štartom in nekaj vzponi. Pod Vitrancem še velik bajkerski ‘fotosešn’.

Prva selekcija se naredi že na prvem vzponu po štartu

Prva selekcija se naredi že na prvem vzponu po štartu; vse foto Anže Furlan

Tek do koles

Tek do koles

Super finale - Miha Halzer je na zadnjem vzponu prehitel Žana Jurco, tretji je Anže Bizjak

Super finale – Miha Halzer je na zadnjem vzponu prehitel Žana Jurco, tretji je Anže Bizjak

Žan Jurca skozi cilj

Žan Jurca skozi cilj

Zlatko Sofrič je začel na prvem mestu, a končal na drugem

Zlatko Sofrič je začel na prvem mestu, a končal na drugem

Medtem ko je bila Polona Kern že v cilju, so preostala dekleta še sopihala na zadnjem vzponu

Medtem ko je bila Polona Kern že v cilju, so preostala dekleta še sopihala na zadnjem vzponu

Pa naj še kdo reče, da ta prireditev ni prijateljska

Pa naj še kdo reče, da ta prireditev ni prijateljska

Najhitrejša dekleta (od leve): Andrea, Polona in Urška

Najhitrejša dekleta (od leve): Andrea, Polona in Urška

Anže, Miha in Žan so bili 2x skupaj na stopničkah

Anže, Miha in Žan so bili 2x skupaj na stopničkah

Končna bilanca mini festivala je sledeča: uspešno izvedena Super-D in Itak foto dan ter odpovedan paralelni slalom. Skupinski ogled prenosa dirke v spustu iz Avstralije pa bomo označili kot skrivnost. Morda je bil skupinski ogled na dogovorjenem mestu v enem izmed hotelov noro dober, samo nikogar nismo našli, da bi to potrdil. Program se je spremenil zaradi vremena, oz. še bolj zaradi posledic vremena in s tem povezano razmočenostjo in premiki zemlje.

Super-D je potekal po nekoliko drugačni trasi od predvidene, za razliko od prejšnjih let pa je bilo letos za odtenek več vzpona. Kot vedno je bilo zato veliko dvoma o izbiri kolesa, a je dvakratni zmagovalec Miha Halzer pokazal, da temu ni tako – zmagaš lahko s spustaško mašino ali XC trdakom. Tekmovalec hrastniškega kluba je v prvi dirki v kategoriji članov in mladincev nastopil s spustaškim Santa Cruzom V10 in za 3 sekunde ugnal Anžeta Bizjaka. Anžetovo drugo mesto ni bilo presenečenje, saj je veljal za enega glavnih favoritov. Tretje meste Žana Jurce je bilo že majhno presenečenje, povsem mogoče pa bi to mesto pripadlo njegovemu bratu Roku, če mu le ne bi počila guma.

Še prej so nastopili amaterji do in nad 30 let ter dekleta. V mlajši amaterski kategoriji je zmagal Miha Kranjc pred Luko Gratejem in Tomažem Deisingerjem (prav tistim, ki redno prispeva fotke in tudi kakšen tekst za mtb.si). Starejšo kategorijo je dobil Matjaž Bobek, ki je za osem sekund prehitel sprva vodečega Zlatka Sofriča, tretji Matjaž Ličan pa je v cilj pripeljal skoraj s minutp zaostanka. Druga zaporedna zmaga pri dekletih je šla v roke Polone Kern. Druga je bila z ogromno razliko hrvaška spustašica Andrea Radačić, tretja pa novinka Urška Čmigo. 

Najhitrejših 15 iz vseh kategorij se je pomerilo še enkrat v super finalu in najhitrejši trije iz prvih dirk so znova pokazali svoje znanje in moč. Miha Halzer je taktiziral in zamenjal v10 za karbonskega trdaka ter še enkrat zmagal in celo izboljšal svoj prvi čas. A tokrat ni šlo gladko, saj je vse do druge polovice zadnjega vzpona vodil Žan Jurca, ki se je resnično izkazal na svojem prvem Super-Dju. Do vrha klanca ga je ujel šeAnže Bizjak in očitno je bilo, da Žan navzgor ne more konkurirati izkušenima tekmovalcema v krosu. A do cilja je sledil spust in Žan se je prebil nazaj pred Bizija na drugo mesto. Nato pa so vsi skupaj hlastali za zrakom, lovili sapo in se spraševali kaj jim je tega treba. Žan je bil zelo kratek: ”Bolno”.

Čeprav zabaven, je Super-D fizično zelo naporen, saj je treba v petih minutah večkrat spremeniti tempo in praktično samo šprintati. A za razliko od večine drugih dirk so tukaj vsi prijatelji, že na progi, še toliko bolj v cilju.

Itak Foto Dan
Vsi obiskovalci parka ste bili danes skoraj zagotovo zaslepljeni z enim ali več fleši fotografov Petra Fetticha in Anžeta Furlana, ki sta vas slikala od jutra pa vse do zaprtja parka. Organizatorji bodo v sodelovanju z glavnim pokroviteljem omogočili dostop do praktično vseh fotografij, zato že jutri in v naslednjih dneh obiščite spletno stran KD Rajd, kjer boste našli galerijo slik.


Povezave:

www.kd-rajd.si/itakbikefest.php

www.supersnurf.si

Sledite nam