meta tancik
Furam zase
Ride Loose Riders Wheelbase Oglaševanje na mtb.si Freestyle Giant
3. julija 2021

V Pili nad dolino Aosta na skrajnem severozahodu Italije je na evropskem prvenstvu mladih v gorskokolesarskem krosu dobro nastopanje slovenskih predstavnikov v petek doseglo vrhunec z zmago Mete Tancik v kategoriji 13-letnic.

Meta, sicer članica domžalskega kluba Energijateam.com, je manj kot teden dni po zmagi na državnem prvenstvu v Kamniku zmagala v disciplini kros, zadnji disciplini prvenstva. Na prvenstvu so se sicer mladi upi merili še v štafeti in krosu na izpadanje (eliminatorju).

meta tancik
Meta na progi, foto Massimo Fulgenzi/bettiniphoto.net

V Metini kategoriji je bilo na štartu 41 kolesark. Drugo mesto je po dobre pol ure dolgi dirki zasedla Švicarka Elena Frei in tretje Čehinja Nela Faltysova, četrto mesto pa je zasedla naslednja Slovenka Eva Terpin.

V leto starejši konkurenci je bila Maruša Šerkezi osma.

V sredo je bila slovenska štafeta v kategoriji do 17 let v postavi Hana Kranjec Žagar, Žan Pahor in Blaž Kavčič peta. Pahor je bil v torek tretji v vožnji na čas, ki je štela le kot kvalifikacije za kros na izpadanje, a je nato v vožnjah na izpadanje zaključil že v šetnajstini finala.

meta tancik
Foto Petra in Janez Vovk za prijavim.se
 tancik
Foto Massimo Fulgenzi/bettiniphoto.net

Meta je po uspehu povedala:

“Prvič sem nastopila na tako velikem tekmovanju. Super smo se imeli in ekipa, ki je z mano. je res zabavna in smo prijatelji. Po pripravah sem vedela, da sem dobro pripravljenosta in prejšnji teden na DP v Kamniku sem še malo pridobila na samozavesti. Skozi teden smo gradili na dobristartni poziciji in tako sem uspela startati iz prve vrste. Zmage nisem pričakovala, ena tekmovalka je bila res videti močnejša, a vseeno sem startala na vse ali nič in uspelo je. Progo sem prevozila hitro in pazljivo, že v prvem krogu naredila nekaj razlike in potem še dodala v drugem krogu. Prečkati ciljno crto na prvem mestu je bilo izjemno, res sem vesela. Na odru sem poslušala himno, res noro. Zahvalila bi se trenerjem Evgenu, Gregiju in očiju. Hvala!”

Iz Metine izjave za evropsko kolesarsko zvezo ne boste izvedeli toliko, saj je bila res iz sebe.

Trener, vodja odprave in oče Mitja Tancik:

“Odpravo smo začeli planirati pred kakšnim dobrim mesecem, ko smo izvedeli, da Slovenija ne bo peljala reprezentance U15 na prvenstvo. Tako smo se takoj lotili organizacije, saj vemo, da je treba delati z mladimi in jim ponujati priložnosti za razvoj in rast. Tako sva z Gregom ponudila moznost tekmovalcem iz različnih klubov in povezali smo Koroško, Celje, Kamnik in Domžale ter odpeljali na prvenstvo dve ekipi. Vsi so se izkazali kot super mladi športniki, med seboj sodelujejo in se razumejo, so pravi prijatelji in vzdušje je bilo dobro ves teden.
Za Meto vemo že nekaj časa, da ni čisto ‘navadna’, kar je zopet potrdila tudi ta teden z vsemi dobrimi nastopi in danes kronala svoje in naše delo s tem uspehom. Kljub slabemu startu iz prve vrste je popravila pozicijo pred vstopom v gozd nazaj na prvo do drugo mesto. Odpeljala je odlično dirko, kot smo se zmenili, full gas in potem samo se stopnjuješ. To je lahko reči, ampak tudi sam vem, da težko izvesti, a ji je uspelo. Zelo smo ponosni nanjo, a jutri je nov dan, umirjamo strasti in delamo dalje, počasi in preudarno.”

Video krosa 13-letnic in 13-letnikov

Danes je zadnji dan prvenstva z dirkami v krosu za kategorije 15- in 16-letnikov ter 15- in 16-letnic.

Vrstni redi na uec.ch

Naslovna fotografija Foto Massimo Fulgenzi/bettiniphoto.net

Preberi še

To so državni prvaki 2021 v olimpijskem krosu

Furam zase
Ride Loose Riders Wheelbase Oglaševanje na mtb.si Freestyle Giant
Sledite nam