xc kamnik
Ljubljana MTB vikend
Ciklo Centar Wheelbase Ride Loose Riders Freestyle Giant
28. junija 2021

V Kamniku so se na vročo nedeljo kolesarji pomerili za naslove državnih prvakov v olimpijskem krosu. Med člani je prvi naslov državnega prvaka osvojil Mihael Štajnar (MebloJogi Pro-Concrete), med članicami pa je do desetega naslova državne prvakinje prišla Tanja Žakelj (Unior Sinter).

Mihael Štajnar
Mihael Štajnar

“Nisem pričakoval zmage, na dirko sem prišel čisto razbremenjen. Počutil sem se zelo dobro in sem šel naprej, vse ravnine na progi sem poskušal čim hitreje odpeljati. Na klance pa sem šel bolj rezervirano in na koncu je bilo to dovolj za zmago,” je povedal Štajnar, ki je na prašni progi ugnal tekmece, tudi branilca naslova Roka Nagliča (Calcit Bike Team), ki je bil tokrat peti.

“Žal danes dirka ni šla po načrtih, vmes sem imel zdravstvene težave, ki jih že nekaj časa odpravljam in upam, da jih do jeseni odpravim. Progo sem naštudiral in vse sem imel pod kontrolo do dirke. Bil sem tudi v dobri formi oz. sem, ampak žal, ko ti ni namenjeno, ne moreš storiti ničesar. Čestitam Mihaelu za njegov prvi naslov in pa glavo gor in gledamo naprej,” je povedal Naglič.

Drugi je z minuto in 46 sekundami zaostanka v cilj prišel Matjaž Lozar (MBK Črni Vrh), na tretjem pa njegov klubski kolega Jakob Klemenčič.

Tanja Žakelj se je za zmago merila predvsem z Blažo Pintarič (Pintatim), v drugi polovici dirke je bila Tanja močnejša. Z dirko in prikazanim je bila zadovoljna, glavni cilj sezone pa so olimpijske igre, ki jo čakajo čez nekaj tednov.

Tanja Žakelj
Tanja Žakelj

“Proga je lepa, razgibana, res da suha, ampak vseeno mislim, da nas je večina bolj zadovoljnih, da je suha, kot pa blatna, kot smo jo že imeli v Kamniku in je bila skoraj neprevozna. Dirka je bila v redu od začetka do konca. Moram se zahvaliti Blaži, da je bila na štartu, ker potem drugače dojemaš dirko, saj je močna konkurentka in je tudi zastavila močan tempo že od vsega začetka. Sem pa opazila, da precej vozi na moč, kar je celo dirko težko odvozit. Sama sem poskušala energijo varčevat za zadnje kroge, čeprav je bila dirka krajša, ampak 5 krogov tudi ni tako malo,” je Tanja povedala v cilju.

Bronasto kolajno državnega prvenstva je osvojila Maruša Knap (Calcit Bike Team).

XC Kamnik
Start ene od mlajših kategorij

Razgibana in atraktivna proga je bila letos nekoliko spremenjena, zaradi prahu tudi zelo drseča in zahtevna, ki je terjala tudi nekaj padcev.

V kategoriji do 19 let sta si naslova državnih prvakov priborila Tine Jereb (MBK Črni Vrh) in Ema Movrin (Energijateam.com).

V kategoriji do 17 let sta majice državnih prvakov oblekla Žan Pahor (Energijateam.com) in Hana Kranjec Žagar (Calcit Bike Team).

Med amaterji je državni prvak postal Blaž Berlič (Arcont Selce).

V kategoriji veterani 1 na vrhu ni bilo presenečenj. Zmago in naslov državnega prvaka je osvojil član kluba organizatorja KD Calcit Kamnik Boštjan Hribovšek, ki sicer običajno posega po najvišjih mestih.

Tudi v kategoriji veterani 2 je pričakovano slavil Mitja Tancik (Energijateam.com), med veterani 3 in veterani 4 pa sta naslova državnih prvakov prvič osvojila člana Calcit bike teama Valter Tomšič in Bojan Kemperl.

V kategoriji veteranke je bila najhitrejša Ana Podpečan (Energijateam.com)

Dirka je bila tretja v pokalu SloXcup, četrta bo na sporedu po počitnicah, 5. septembra v okviru Kolesarskega festivala Ajdovščina (UCI C2).

Fotografije prijavim.se

Več fotografij in vrstni redi na prijavim.se

Preberi še

XC Kamnik: Tudi državno prvenstvo v krosu bo trideseto
XCO Samobor: Vroča in prašna dirka z Žakljevo in Nagličem na stopničkah

Ljubljana MTB vikend
Freestyle Giant Ciklo Centar Wheelbase Ride Loose Riders
Sledite nam