Leogang, svetovni pokal
12. junija 2022

Na četrti dirki olimpijskega krosa vroče kot v peklu. Leogang se je izkazal z izjemno kuliso. Odlično Tanja Žakelj, Vita Movrin nekoliko slabše.

Da bomo doživeli ponovitev dirke iz leta 2021, vsaj kar se zmagovalcev članskih preizkušenj tiče, si ni mislil skoraj nihče. Da bosta zmagovalca petkovih dirk v kratkem krosu slavila tudi na dirki olimpijskega krosa ter s tem ponovila 100-odstotni izkupiček dirke iz pretekle sezone, to pa je nekaj, kar se bo v zgodovino gorskega kolesarstva zapisalo z velikimi začetnicami!

Ženske: Francozinja je z drugega planeta

Po 17 minutah dirke sta si vodilni Francozinja Loana Lecomte (Canyon CLLCTV) in Švedinja Jenny Rissveds (Team 31 Ibis) privozili 40 sekund prednosti pred Avstrijko Lauro Stigger in Švicarko Sino Frei (obe Specialized Factory Racing) ter zmagovalko prvih treh dirk letošnjega svetovnega pokala, Avstralko Rebecco McConnell (Primaflor Mondraker). V polovici drugega kroga pa se je Lecomte odpeljala Švedinji in si v trenutku nabrala 20 sekund prednosti. Tanja Žakelj je drugi krog zaključila na odličnem 18. mestu.

Loana vozi svojo dirko

Lecomte je prednost povečevala iz kroga v krog, ta je po 48 minutah dirkanja znašala že 47 sekund pred Rissveds in skoraj minuto in pol pred Stigger in Frei. McConnel je izgubila stik s Švicarko in Avstrijko, za vrat pa sta ji dihali Nizozemka Anne Terpstra in Danka Caroline Bohe (obe Ghost Factory Racing). Slednji sta Avstralko kmalu tudi prehiteli in se podali v lov za Specializedovo dvojico. Tanja se je vozila na 18. in 19. mestu.

V zadnjem krogu, ki ga je Francozinja odpeljala rutinirano, pa se je odvil napad Avstrijke, ki se je “odlepila” od klubske kolegice in začela loviti Švedinjo, a se ji ni mogla dovolj približati.

Tako je Loana Lecomte slavila še drugo zmago ta vikend, prvič je slavila v petek na kratkem krosu in tako postala prva gorska kolesarka, ki ji je na istem prizorišču uspelo v obeh disciplinah slaviti dve leti zapored. Zmagovalni čas Francozinje je znašal uro, 15 minut in 42 sekund. Na drugo mesto se je uvrstila Jenny Rissveds, ki je zaostala minuto in 13 sekund, še 15 sekund več je zaostala Laura Stigger. Tanja Žakelj je s 6 minutami in 37 sekundami zaostanka osvojila 19. mesto.

V skupnem seštevku se je prednost dans sedmouvrščene McConnell začela nekoliko topiti, sedaj ima 1093 točk. Lecomte na drugem mestu jih ima 916, Nizozemka Terpstra pa je s 713 točkami na tretjem mestu. Tanja Žakelj ima po dveh odpeljanih dirkah 98 točk in zaseda trenutno 38. mesto.

Leogang: Poročilo ekipe Unior – Sinter Factory Racing

Moški: Dvoboj titanov

Takoj po startu se je na čelo postavil Švicar Nino Schurter (Scott – Sram mtb Racing) in že v prvem krogu narekoval peklenski ritem, ki mu je bila kos le deseterica najhitrejših gorskih kolesarjev. V drugem krogu se je izoblikovala skupinica s Schurterjem, Švicarjem Mathiasom Flueckigerjem (Thomus Maxon), Romunom Vladom Dascalujem, Novozelandcom Antonom Cooperjem (oba Trek Factory Racing XC), Južnoafričanom Alanom Hatherlyjem (Cannondale Factory Racing), Francozom Maximom Marottom (Santa Cruz FSA mtb Pro Team). Sledili so jim še Švicar Andri Frischknecht (Scott – Sram mtb Racing Team), Brazilec Henrique Avancini (Cannondale Factory Racing) in Francoz Jordan Sarrou (Specialized Factory Racing).

V tretjem krogu se je zgodil prvi resnejši napad, skočil je Flueckiger. Sledil mu je lahko le Schurter, več kot 10 sekund za njima je skušal držati stik Hatherly. Marotte in Dascalu sta zaostajala še nekaj metrov več. V polovici četrtega od šestih krogov je pobudo prevzel Schurter, Flueckiger mu je sledil, Hatherly pa je s sedmimi sekundami zaostanka vozil na tretjem mestu. Flueckiger in Schurter sta nato ritem še stopnjevala, Hatherlyja na tretjem mestu pa je lovil Dascalu.

V zadnjem krogu je še enkrat napadel Flueckiger, Schurter še enemu napadu ni bil kos in je popustil. Tako se je Mathias Flueckiger enako kot Loana Lecomte veselil dvojne zmage! Nino Schurter je na drugem mestu zaostal šest sekund, Alanu Hatherlyju pa je uspelo ubraniti tretje mesto. V cilj je pripeljal z 39 sekundami zaostanka za zmagovalcem.

V skupnem seštevku še vedno vodi Nino Schurter (964 točk). Drugo mesto pripada danes petouvrščenemu Vladu Dascaluju (775 točk), tretji je današnji zmagovalec Flueckiger (711 točk).

Dekleta U23: Slavje specialistke za ciklokros

Nizozemka Puck Pieterse (Alpecin – Fenix) je v ciljnem sprintu ugnala zmagovalko dirke v Novem Mestu na Moravskem, Francozinjo Line Burquier (Canyon CLLCTV), na tretje mesto se je uvrstila še ena Francozinja Olivia Onesti. Vita Movrin na svoj rojstni dan ni imela pravega dne in je dirko zaključila na 38. mestu.

V skupnem seštevku s 475 točkami vodi Burquier, druga je Pieterse (325 točk), tretja je danes četrtouvrščena Danka Sofia Pedersen, ki ima 305 točk. Vita Movrin je z dvema odpeljanima dirkama in 71 točkami na 35. mestu.

U23: Čilenec pred Italijanoma

Aktualni svetovni prvak Martin Vidaurre (Lexware Mountainbike Team) ne popušča in je slavil tudi v Leogangu. Tokrat z mnogo manjšo prednostjo, saj je imel v cilju pred drugouvrščenim Italijanom Simonejem Avondettom (Wilier – Pirelli Factory Racing Team XCO) le 19 sekund prednosti. Tretje mesto je s 34 sekundami zaostanka osvojil Filippo Fontana (CS Carabinieri – Cicli Olympia Vittoria).

Vidaurre je trdno v sedlu vodilnega, saj je zmagal na vseh štirih letošnjih dirkah in ima 500 točk. Drugi je Avondetto, ki ima 287 točk. Tretji je z 262 točkami Švicar Janis Baumann (Wilier – Pirelli Factory Racing Team XCO), ki je danes osvojil peto mesto.

Vrstni redi

Svetovni pokal se seli v švicarski Lenzerheide, ki bo dirke v spustu, v kratkem in olimpijskem krosu gostil med 8. in 10. julijem.

Foto Bartek Wolinski / Red Bull Content Pool

Preberi še

Leogang: Monika Hrastnik spet med najhitrejšimi v svetovnem pokalu

Sledite nam