26. marca 2019

Kaj je to za ena zverinska dolenjska druščina, ki ima tudi svoj skill park in z Velodromom in Bikegalaxy prireja tudi šole, delavnice in kampe?

Ime se je zgodilo na predsezonskih pripravah v Novigradu. Dolenjska druščina, ki je vozila cestake, se je mudila v hotelu, ki ga je je sicer imel zakupljenega Elektro Primorska. Hotelirji so hitro uvideli, da tole niso Primorci in so spraševali: “Pa koji ste vi, ako niste Elektro Primorska, da znamo ime?” Dolen’c: “Ma mi smo Zverinice.” Smeh, a ime se je prijelo.

Kasneje je ekipa ustanavljala društvo in takoj je bila ideja za ime Zverinice. Pa je *Marč popizdu: “Pa ne me zajebavat jebela! Kake Zverinice? Butasto. Če to vtipkaš v goggle, ti najde **___.” A smeh je pol zdravja in tako so pred šestimi leti registrirali Kolesarsko društvo Zverinice.

Sprva se je vozilo več asfalta (specialka), a kaj hitro je začelo prednjačiti gorsko kolo, podlaga pa je postajala vse mehkejša ter vse ožja (enoslednice). Začetna peterica kolesarjev je z nič hudega slutečimi objavami slik na Facebooku privabila vse več dolenjskih kolesarjev na skupne vožnje. Letos pa ima društvo že 60 članov.

V zadnjih dveh letih je dolenjska prestolnica Novo mesto dobila tudi pumptrack stezo ter skill park (gorskokolesarski poligon za učenje). Na pobudo Zverinic je Mestna občina Novo mesto odredila prostor ter postavila asfaltni pumptrack. Legalen Zverinice skill park pa je zrasel na obrobju Novega mesta v krajevni skupnosti Regrča vas, v gozdičku takoj za šankom. Tam se je tudi porodila ideja, ko je ekipa po končanem furanju imela še čiste glave. Oba projekta je finančno podprla MO Novo mesto. Pumptrack je postavila ekipa Alliance ASE, skill park pa so uredili člani društva Zverinice s strokovno pomočjo Bikegalaxy.


Ta infrastruktura pa je seveda zelo primerna tudi za učenje in izpopolnjevanje kolesarskih veščin. Tako se zadnji dve leti tu redno vrstijo kolesarske šole v soorganizaciji kolesarskega servisa in trgovine Velodrom ter agencije Bikegalaxy, ki pripelje licenčni kader z potrebnim znanjem, na koncu pa udeleženci prejmejo še potrdilo o izobrazbi (ki lahko služi kot osnova za nadaljnje usposabljanje za učitelja ali vodnika).

{loadposition inside}

Šole, delavnice, kampi 2019

Tudi letos prirejajo mtb šole, prva pa bo že 13. in 14. aprila v Zverinice skill parku in sicer Mello Velo – Zabavna šola gorskega kolesarjenja. Facebook dogodek.

V jeseni samo za punce Girls only MTB camp – Saalbach Hinterglem, 20.-22. september 2019.

Proti koncu sezone pa bo šlo najhitreje, najvišje in najdlje na Delavnici skokov Jumping Jack & Jill, 20. oktober 2019.

Lanski Jumping Jack & Jill


Vsi željni druženja in furanja po dolenjskih gozdovih pa si že lahko pocahnate 28. in 29. september 2019. Gorjanci, testiranja različnih znamk koles, vodene ture, enduro dirka, roštilj, šatl, … več informacij pa seveda še pride.
{gallery}2019/190326_zverinice2{/gallery}Družbeno koristna akcija TCOYT2017 na Laški poti je ostala opažena in planinci so priznali, da je sedaj trikrat manj kolesarjev na najbolj obljudeni pešpoti na Gorjancih (Gospodična). Kar je super. Tako da letos Zverinice moči usmerjajo v izgradnjo čisto nove kolesarske poti po Gorjancih. Z obstoječo Laško potjo pa je načrt, da se po lanskem neuspelemu poskusu ponovno zaprosi za legalizacijo kolesarske poti (molimo za posluh na občini Šentjernej 🙂 ).

Da pa se gorski kolesarji jugovzhoda ne gledamo postrani, kažejo delovne akcije ter skupna furanja, kjer se imamo super z lokalci iz PankKure, KD Bajk Doktor, MTB Lisca, Kočevarji iz MTB Trail Centra
{gallery}2019/190326_zverinice3{/gallery}Napredek in razvoj se kaže v vseh smereh, tako se bo letošnjih SloEnduro dirk udeležilo vsaj 10 tekmovanja željnih Zverinic. In če so bili prva leta društva najbolj aktivni fotri, so sedaj mulci lepo zbili povprečno starost v klubu. Ampak ko damo čelado na glavo, se sivi lasje ne opazijo in se imamo fajn. Mogoče je pa zaradi tega fullface čelada popularna pri “starejših občanih” 😛

Dolenjskih stezic pa nikakor ne skrivamo zase. Štirje gorskokolesarski vodiči vas rade volje popeljejo po aktualnih stezicah jugovzhodne Slovenije.

Oglas’te se kej oziroma Vabljeni.
 

*Marjan Zver (veliki vodja oz.predsednik Zverinic)

**FuckingGoogleit

 

Avtorji slik: KD Zverinice, Bikegalaxy, Boštjan Frantar, Gašper Rožanc, Alessandro Billiani.

 

www.drustvo-zverinice.si

www.facebook.com/KolesarskoDrustvoZverinice

Sledite nam