Leogang, kratki kros
11. junija 2022

Ko v Leogangu posije sonce, se prebudijo tekmovalci in tekmovalke v kratkem krosu. Na dokaj težki dirki sta Francozinja in Švicar ponovila lanska dosežka!

Začetek dirkaškega vikenda je bil v znamenju dežja, a nebo nad Leogangom se je odprlo in za petkovi preizkušnji v kratkem krosu je posijalo sonce. Dokaj tehničen, dober kilometer dolg krog, je bil še vedno blaten in dobra lastnost trase je bil del, ki je bil speljan po asfaltnem grbinastem poligonu, kjer so se blatne pnevmatike vsaj malo sčistile, da je bil oprijem na krajšem, z zavoji posejanem spustu nekoliko boljši in da na travnatem vzponu ni preveč drselo. Četrta letošnja preizkušnja je postregla z odličnim dirkanjem in poskrbela za nekaj rezultatskih presenečenj.

Ženske: V blatu se je najbolje znašla Francozinja

Edina izmed favoritinj, ki je manjkala na startu, je bila Francozinja Pauline Ferrand Prevot (BMC MTB Racing), ki se je odločila, da zaradi priprav na svetovno prvenstvo izpusti dirki v Leogangu. V začetku sedem krogov dolge dirke je pobudio prevzela vodilna v seštevku svetovnega pokala, Avstralka Rebecca McConnell (Primaflor Mondraker Genuins). Sledile so ji Švedinja Jenny Rissveds (Team 31 Ibis Cycles), Francozinja Loana Lecomte (Canyon CLLCTV), Švicarka Alessandra Keller (Thomus Maxon) in njena rojakinja Sina Frei (Specialized Factory Racing).

Tehnična in ne prehitra podlaga. Tudi po grbinastem poligonu

Že dolgo se v kratkem krosu takoj po prvem krogu niso naredile tako velike časovne razlike, saj sta vodilni Lecomte in McConnell pred petouvrščeno Frei nabrali že 15 sekund prednosti. Prvi resnejši napad je Lecomte izvedla v začetku petega kroga. Pred Avstralko McConnell si je privozila 5 sekund prednosti. Edina, ki je držala peklenski ritem Francozinje, je bila Švicarka Keller na tretjem mestu. Ob vstopu v šesti krog je prednost Francozinje pred Avstralko znašala že 14 sekund. Švicarka na tretjem mestu pa je vozila tik za Avstralkinim obročnikom. Drugo in tretjeuvrščeni se je nevarno približala tudi Nizozemka Anne Terpstra (Ghost Factory Racing).

Z zadnjim krogom je Lecomte opravila rutinsko, a ne zaradi kontrole nad tekmicami, temveč zaradi na pol prazne zadnje pnevmatike. Tako je na tem prizorišču ponovila zmago izpred leta dni. McConnell je močno popustila, Keller in Terpstra pa sta se borili za drugo mesto, ki ga je na koncu dobila Nizozemka. Keller je nekaj sto metrov do cilja popolnoma popustila in ni uspela odbiti napada Danke Caroline Bohe (Ghost Factory Racing), ki je na koncu osvojila tretje mesto. Vodilna v svetovnem pokalu McConnell je zaključila na petem mestu.

Loana Lecomte

Bližamo se polovici sezone

V seštevku kratkega krosa ima Rebecca McConnell 740 točk, na drugo mesto se je prebila Alessandra Keller, ki ima 200 točk manj. Tretje mesto z včerajšnjo zmago pripada Loani Lecomte. Ima 10 točk manj kot Keller. Četrta je Anne Terpstra (504 točk), peto mesto pa je v domeni včeraj dvanajstouvrščene Švicarke Jolande Neff (Trek Factory Racing XC), ki ima trenutno 475 točk.

Moški: “all in” in Švicarjev solo

Štirideseterica najboljših tekmovalcev v kratkem krosu se je s starta pognala brez taktiziranja in takoj na prvem travnatem vzponu se je skupinski zgodil padec. Vanj so bili udeleženi Španec David Valero Serrano (BH Templo Cafes UCC), Francoz Jordan Sarrou (Specialized Factory Racing), Švicarja Filippo Colombo (BMC MTB Racing) in Andri Frischknecht (Scott – SRAM MTB Racing) ter Novozelandec Sam Gaze (Alpecin Fenix).

Pri vzdrževanju hitrega tempa je blato delalo kar nekaj preglavic

Pobudo v prvih petih izmed osmih krogov je prevzel Brazilec Henrique Avancini (Cannondale Factory Racing). Sledili so mu Romun Vlad Dascalu (Trek Factory Racing XC), Švicarja Vital Albin in Mathias Flueckiger (oba Thomus Racing) ter Nemec Jens Schuermans (Scott Creuse Oxygene Gueret). Nato sta se skupini pridružila še Danec Sebastian Finni (KMC Orbea) in Francoz Jordan Sarrou (Specialized Factory Racing). V šestem krogu pa je lanski zmagovalec dirke Flueckiger “potegnil” in takoj naredil skoraj 10 sekund razlike. Sledil mu je klubski tovariš Albin, Avancini pa je nekoliko zaostal.

Flueckiger je zadnja dva kroga vozil svojo dirko in v cilju prepričljivo slavil. To je Švicarjeva tretja zmaga na dirkah svetovnega pokala v kratkem krosu. Na drugo mesto se je po silovitem zaključku z 11 sekundami zaostanka uvrstil Dascalu. To je njegov najboljši rezultat na tovrstnih preizkušnjah. Albin je osvojil tretje mesto. Avancini pa se je moral v boju za četrto mesto pošteno potruditi, saj je ciljno črto prečkal le sekundo pred Schuermansom.

Mathias Flueckiger

Med prvimi tremi le šest točk razlike

V skupnem seštevku kratkega krosa s 541 točkami še vedno vodi zmagovalec dirke v Novem Mestu, Nemec Luca Schwarzbauer (Canyon CLLCTV), ki je včeraj osvojil šele trideseto mesto. Točko za njim je včerajšnji zmagovalec Flueckiger, tretje mesto pripada Avanciniju (535 točk).

Vrstni redi

Četrta letošnja preizkušnja v olimpijskem krosu bo v nedeljo. Prenos v živo na Red Bull TV. Od 12. ure dalje.

Foto Bartek Wolinski / Red Bull Content Pool

Preberi še

Leogang: Po progi z Wynom

Sledite nam