Leogang, Monika Hrastnik
Energija bikes
Trgovina Ride Wheelbase Koloset Freestyle Giant
11. junija 2022

Leogang kot vedno, poln presenečenj. Na tretji dirki spusta za svetovni pokal tri zmage na Otok in ena v Švico.

Suho vreme, nekaj sonca, predvsem pa mnogo hitrejša proga kot v petkovih kvalifikacijah. Če se v zgornjem delu proge niso delale velike razlike, je bil odločilen spodnji del gozda, ki je bil še vedno spolzek in blaten ter je od tekmovalcev zahteval zbranost in preciznost.

Ženske: Leogang postaja najljubša proga Švicarke

Monika Hrastnik (Dorval AM Commencal)

Sedma po kvalifikacijah. Odločno v zgornjem delu vse do prehoda v gozdni blatni del proge, tam pa manjša napaka in zdrs ter izguba dragocenih sekund. Še nekaj manjših napak v blatu, nato pa zelo dober spodnji del in lov na izgubljene sekunde, ki pa se ni čisto izšel, saj je s časom 4 minute, 30 sekund in 258 tisočink za 0,382 sekunde zaostala za takrat vodilno Britanko Anno-Louise Ferguson. Na koncu je osvojila peto mesto.

Takole pravi Monika:

“To je to, še vedno sem zraven. Brez padca, pa potem pedalčkanja z eno nogo, bi blo sanjsko. Ampak sem res vesela. Najboljše darilo za rojstni dan, ki sem si ga lahko dala. Že tretje leto zapored!
Proga je bila precej hitrejša kot včeraj. Zgornji del sem odpeljala brez večjih napak, gozd pa je bil še vedno moker, ampak se je dalo peljati boljše kot včeraj.”

Nina Hoffmann (Santa Cruz Syndicate)

Nemka je po fenomenalnem zgornjem delu le nekaj metrov za “monikinim zdrsom” naredila napako in se zapletla v zaščitno mrežo. To ji je odvzelo vso prednost, pridobljeno v zgornjem delu proge. Nato so se napake kar vrstile in zmagovalka dirke v Fort Williama v cilju ni mogla ogroziti vodilnih treh tekmovalk.

Eleonora Farina (MS Mondraker Team)

Zbrana vožnja Italijanke, skoraj brez napak, a nekoliko bolj rezervirano, vendar z odličnim spodnjim delom (tretji čas četrtegas sektorja) in trenutni prevzem vodstva.

Myriam Nicole (Commencal / Muc-Off by Riding Addiction)

Aktualna svetovna prvakinja je med vsemi tekmovalkami začela počasneje, na vrhu nanizala nekaj napak, nato pa 4-sekundni zaostanek v srednjem delu obrnila v svoj prid ter začela loviti časovnico za prevzem vodstva, kar ji je v cilju tudi uspelo, saj je do tedaj vodilno Italijanko Farina prehitela za slabih pet sekund.

Marine Cabirou (Scott Downhill Factory)

Povratnica po poškodbi je do prvega vmestnega časa vozila kontrolirano in bila v stiku z vodilnimi. Nato pa je na odprtem tehničnem delu sledil grd padec in Cabirou se je le počasi odpeljala naprej gozdu. Sanj o stopničkah in potrdttvi tretjega mesta iz kvalifikacij je bilo konec.

Vali Höll (RockShox Trek Race Team)

Domača matadorka in velika favoritinja za zmago je po eksplozivnem zgornjem delu, kjer si je nabrala veliko prednost pred Francozinjo Nicole, nato padla, izgubila vso pridobljeno prednost, nato vozila na meji, se pri naslednjem merjenju vmesnega časa pribrižala Francozinji, zdrsnila, še enkrat padla in nato z vrsto napakami v cilj prišla mesto za Moniko Hrastnik.

Camille Balanche (Dorval AM Commencal)

Zmagovalka kvalifikacij, svetovna prvakinja s teg prizorišča leta 2020 in lanska zmagovalka dirke v Leogangu, se je na progo podala kot zadnja. Vsi vmesni časi so bili obarvani zeleno in Švicarka je na koncu slavila z ogromno prednostjo 11,3 sekunde pred Francozinjo Nicole. Cam Bal tako ostaja neporažena že tretje leto zapored!

Camille Balanche je za progo v Leogangu potrebovala 4 minute, 8 sekund in 2 desetinki. Myriam Nicole na drugem mestu je zaostala 11,368, Eleonora Farina na tretjem mestu pa 16,063 sekunde. Monika Hrastnik je z 22 sekundami zaostanka osvojila peto mesto. V skupnem seštevku je Balanche še povečala prednost pred zasledovalkami in ima sedaj 685 točk. Druga je Myriam Nicole (555 točk), tretja pa s 460 točkami Vali Höll. Monika Hrastnik je z 11. mesta napredovala na sedmo in ima pred dirko v Lenzerheideju 229 točk.

Moški: Prvenec zmagovalca seštevka svetovnega pokala 2020

Ko je že kazalo, da bo po letu 2004 Španija zopet dobila zmagovalca dirke svetovnega pokala v spustu, sta se “z verige snela” dva Britanca. Najprej je odličen rezultat Angela Suareza (Commencal 100%), ki sje bil dolgo časa edini, ki se je s časom 3 minute, 39 sekund in 370 tisočink približal magični meji treh minut in pol, presegel Britanec Danny Hart (Cube Factory Racing). Bil je prvi, ki se je spustil pod tremi minutami in pol (3:29,141) in z odlično vožnjo dokazal, da mu hud padec na dirki britanskega prvenstva pred nekaj tedni ni pustil posledic. Nato je Hartov čas še nekoliko popravil rojak Matt Walker (Madison Saracen Factory Team).

Čeprav je bilo v zgornjem delu proge očitno, da bo Walkerjev čas boljši od Hartovega, pa je v srednjem delu nekoliko popustil in štoparica je bila zopet na strani starejšega rojaka. V cilju je bil čas Matta Walkerja 3:28,816, na startu pa je stal le še najhitrejši s petkovih kvalifikacij, Francoz Benoit Coulanges (Dorval AM Commencal). Slednji je vozil na robu zmogljivosti, nato storil napako in padel ter se poslovil od lova na krstno zmago. Tako je prvenec dočakal Mat Walker, drugo mesto je pripadlo Dannyu Hart, tretje pa Angelu Suarezu.

Kaj pa ostali?

Zmagovalec prvih dveh dirk letošnje sezone Francoz Amaury Pierron (Commencal / Muc-Off by Riding Addiction) je osvojil četrto mesto, peto mesto je pripadlo domačinu Andreasu Klbu (Continetal Atherton), povratnik po poškodbi Kanadčan Finn Iles (Specialized Gravity) pa je zasedel šesto mesto. odlično se je na progi v Leogangu znašel ameriški prvak Dakotah Norton, ki je novemu delodajalcu, ekipi Intense Factory Racing, privozil 9. mesto. Njegov šef in petkratni zmagovalec seštevka svetovnega pokala Aaron Gwin pa je bil enajsti. Aktualni svetovni prvak, Južnoafričan Greg Minnaar je na lesenem zavoju pri izhodu iz “avtoceste” zapeljal s proge in na koncu osvojil 41. mesto.

Po treh dikah je na vrhu še vedno Amaury Pierron (580 točk). Na drugo mesto se je prebil Walker (443 točk), tretji je Hart (401 točk). Današnji osmoljenec Coulanges (20. mesto) je s 380 točkami na četrtem mestu, na peto mesto je s 354 točkami padel Britanec Laurie Greenland (Santa Cruz Syndicate),ki je na današnji dirki zasedel 18.mesto.

Mladinci: Britanec najhitrejši na vseh vmesnih časih

Zmaga v Fort Williamu in zmaga v Leogangu. Očitno je Britanec Jordan Williams (Masdison Saracen Factory Team) v zmagoviti formi, saj ga s tira ni vrgel niti včerajšnji slab kvalifikacijski nastop. Progo v Leogangu je premagal v 3 minutah, 38 sekundah in 3 desetinkah. Na drugo mesto se je s 4 sekundami zaostanka uvrstil aktualni svetovni prvak Kanadčan Jackson Goldstone (Santa Cruz Syndicate). Tretje mesto si je z odlično odpeljanim spodnjim delom proge privozil Novozelandec Lachlan Stevens McNab (UNION). Slednji je zaostal 4,655 sekunde.

V skupnem seštevku sedaj vodi Williams (165 točk), Goldstone jih ima 160. Na tretjem mestu je s 130 točkami danes petouvrščeni Avstralec Remy Meier-Smith (Propain Factory Racing).

Mladinke: Vožnja zmagovalke brez napak

Prva zmaga v sezoni za Britanko Phoebe Gale (Canyon Collective FMD), ki je tako prekinila primat Kanadčanke Gracey Hamstreet (Norco Factory Team), ki je premočno slavila na prvih dveh dirkah svetovnega pokala. Danes je bila Kanadčanka tretja. Na drugo mesto se je uvrstila Novozelandka Jenna Hastings (Pivot Factory Racing). Zmagovalka je za progo potrebovala 4 minute, 28 sekund in 7 desetink, kar je skoraj pol minute hitreje kot na najboljši čas petkovih kvalifikacij. Hastings je zaostala 14,1 sekundo, Hamstreet pa sekundo in desetinko več.

Po treh dirkah vodi Hamstreet (165 točk), Gale jih ima 5 manj, tretja je s 120 točkami Hastings.

Vrstni redi

Jutri bo Leogang gostil dirki v olimpijskem krosu za elitne kategorije in U23. Navijali bomo za Vito Movrin in Tanjo Žakelj. Tanjina dirka tudi v prenosu v živo na Red Bull TV. Od 12. ure dalje.

Naslovna fotografija Jay Crunch @crunch724

Preberi še

Leogang: Na dirki kratkega krosa sonce in blato

Energija bikes
Freestyle Giant Wheelbase Trgovina Ride Koloset
Sledite nam