7. aprila 2014

Tanji Žakelj zmaga v sobotnem krosu, v nedeljskem maratonu po Kamenjaku več kot 230 udeležencev z bivšim svetovnim prvakom vred.

Puljski klub Adrenalina je minuli konec tedna na “svojih” stezicah okoli Premanture in na najjužnejšem rtu Istre, slikovitem Kamenjaku, priredil dvodnevni festival vzdržljivostnega gorskega kolesarstva.

Kros

Sobotni kros Premantura je bil že kar 18. po vrsti, članom in članicam je prinašal točke prve kategorije UCI, oba razloga pa sta dovolj za močno udeležbo na tehničnih in tokrat tudi drsečih stezicah nad Premanturo.

Tanja Žakelj (Unior Tools Team) vseeno ni imela pretežkega dela z zmago v svojem zadnjem preskusu forme pred svetovnim pokalom, ki se naslednji konec tedna začenja v Južni Afriki. Sledili sta ji Poljakinji Anna Szafraniec in Karatzyna Solus-Miskowicz, Tina Perše (Calcit bike team) je bila 9.

Pri članih je zmagal Slovak Michal Lami pred Ukrajincem Sergijem Risenkom in Poljakom Bartlomiejem Wawakom (JBG-2). Najboljši Slovenec je bil Boštjan Hribovšek (Calcit bike team) na 17. mestu, tik za njim pa Mitja Tancik (Energijateam.com) – če kdo ni vedel, se je letos vrnil v kategorijo elite!

Med mladinci je Rok Naglič (KK Ravne) osvojil 4., Matej Berger (Energijateam.com) pa 5. mesto. Janez Dejak (Energijateam.com) in Robi Kordež (Orbea Geax) sta se odlično držala med veterani, kjer sta zaostala le za zmagovalcem Tomaszom Pierwochom (JBG-2).

“Vedela sem, da bo težka dirka, saj so spremenili progo, dodali so še nekaj tehnike in dva vzpona,” je po dirki povedala Tanja. “Hotela sem pokazati, kako močna sem – sebi in drugim – zato sem začela na vso moč. V prvem krogu sem še iskala pravi tempo, potem je začelo leteti in šlo mi je zelo dobro.”


Maraton

Lansko poskusno dirko z enim krogom po Kamenjaku je letos nadomestil pravi maraton, v katerem so najbolj divje kategorije trikrat prevozile 22 km dolg krog. Štartalo je več kot 230 kolesarjev, najhitreje (v dveh urah, 38 minutah in 29 sekundah) pa je na najdaljši trasi v cilj prikolesarila dvojica italijanske ekipe Protek, nekdanji svetovni in aktualni grški prvak Periklis Ilias je zmago brez zaključnega šprinta prepustil kolegu, portugalskemu prvaku Tiagu Ferreiru. Tretji je bil še enkrat Wawak, kar je bil kar dosežek, saj se je malokdo dobro odrezal oba dneva.

Najhitrejši Slovenec je bil Jure Belak (Energijateam.com) na 11. mestu z zaostankom 10 minut 45, minuto pozneje sta bila v cilju njegov klubski kolega Miha Halzer in Lenart Noč (Uni team).

Tomaž Volčič (KK Nova Gorica) je bil zelo zadovoljen z 2. mestom pri veteranih, ugnal ga je le Pierwocha, v absolutni konkurenci pa je bil v cilju kot 16.

Na dveh krogih je bil kot drugi v cilju mladinec Rok Naglič (KK Ravne).

Vrstni redi 18. XCO Premantura
Vrstni redi 2. XCM Kamenjak Rocky Trails

adrenalina.hr

Na uvodni fotografiji štart krosa članov, foto Adrenalina

Sledite nam