imba europe summitt
28. maja 2024

Tadej Tekavčič (Golovec trails) poroča s srečanja razvijalcev gorskega kolesarstva v Avstriji, kjer je bila tema kolesarjenje v primestnih območjih.

IMBA Summit je kongres s predstavitvami, diskusijami, delavnicami in ogledi dobrih praks. Tu se srečajo deležniki, ki vplivajo na razvoj gorskega kolesarstva po Evropi in svetu. Tokrat je bilo v majhnem kraju Mödling, nekaj kilometrov južno od Dunaja, zastopanih kar 25 držav. Tema letošnjega kongresa pa so bili “peri-urban” traili, torej urejeni in namenski traili v bližini mest in večjih naselji.

Primer Wienerwalda

Najprej na kratko o regiji, kjer se je razvoj gorskega kolesarstva začel na prelomu tisočletja, najprej s promocijo kolesarjenja po makadamih in drugih širših poteh. Prvi traili so se (podobno kot pri nas) pojavili v gozdovih v bližini naselji, zgrajeni s strani lokalnih skupnosti in so bili seveda ilegalni, saj je vožnja, kot pri nas, v gozdovih prepovedana. Zgodba se nadaljuje podobno, saj so lokalne skupine stvari vzele v svoje roke, ustvarile MTB platformo in se več let trudile z vsemi deležniki za vzpostavitev produkta MTB v regiji, ki združuje dobrih 850.000 prebivalcev (2 milijona v širši regiji). Tu pa pridemo do točke, ko zgodba ni več tako podobna naši. Razvoj je v zadnjih letih prevzela regijska turistična organizacija (Wienerwald Tourismus) in s pomočjo lokalnih klubov in sponzorjev ustvarila pravi MTB raj v bližini največjega in glavnega avstrijskega mesta.

Podpisali so več kot 60 pogodb z lastniki in se dogovorili za nadomestila za gradnjo uporabo poti, ki jim jih krijejo na letni ravni (občina poskrbi za financiranje 0,25 €/prebivalca in dodatnih 25 €/km poti). Trenutno se lahko pohvalijo z več kot 1370 km označenih poti po razgibani pokrajini okoli Dunaja, dvema območjema s traili (Wienerwald Nord in Anninger) ter dvema trail centroma, ki s pomočjo easy loop sistema oz. sider poskrbita tudi za prevoz koles na vrh spustov (Wexl trails in Trail center Wien).

Avstrija …

Harald Maier (AMBI) in Markus Pekoll (MTB koordinator za avstrijsko štajersko) sta predstavila tudi pot razvoja do zasnove nove avstrijske nacionalne strategije razvoja MTB, s katero se bodo razvoja lotili strateško in najboljše prakse prenesli na celotno državo. Tudi tu najdemo marsikatero vzporednico s Slovenijo, saj vse izhaja iz izzivov in problemov, s katerimi se soočajo. Od razvoja infrastrukture, rasti nakupa e-koles, vožnje po ilegalnih trailih, konfliktov med obiskovalci gozda in seveda tudi vse večje potrebe po rekreaciji v naravnem okolju. Angažiranost posameznikov in ogromen potencial, ki ga ta sektor prinaša, sta pripeljala do dogovora z ministrom za šport in kasneje povezovanjem vseh vpletenih ministrstev in drugih deležnikov v delovno skupino za gorsko kolesarstvo, ki je ustvarila t.i. zeleni papir, podlago s ciljem ustvariti strategijo. Končni cilj pa je seveda (“top to bottom”) pristop s strani države kot podpora skupnostim in klubom, ki ustvarjajo infrastrukturo, in tako popeljati Avstrijo med vodilne države na področju razvoja gorskega kolesarstva v Evropski uniji. Dejstvo je, da je kolesarjev veliko in občine se vse bolj sprašujejo, kaj lahko naredijo, da se stvari razvijajo pod nadzorom in od tega tudi nekaj imajo.

Foto Edoardo Melchiori

… Škotska

Kaj lahko tak korak prinese, je predstavil Graeme McLean s Škotske, kjer so strategijo napisali že leta 2010. Za razvoj trailov v bližini mest pa so od takrat pa do leta 2018 vložili 5,5 milijonov funtov, skupaj pa po ureditvi strategije preko 10 milijonov funtov. Sam prizna, da je bil to zelo pomemben korak, saj so na enem mestu združili cilje ter želje in tako približali skupnosti ministrstvom in ostalimi odločevalcem.

Na srečanju so številni predstavili najnovejše raziskave in inovacije v razvoju gorskega kolesarstva – kot so uporabe novih tehnologij za gradnjo in urejanje poti, kot tudi na primer nov predlog označevanja težavnosti gorsko kolesarskih spustov (ITRS). Razvile so se vroče debate o električnih kolesih, načinih gradnje, velik poudarek pa je bil tudi na vključevanju večjega števila žensk, tako v konferenco, kot tudi splošno v gorsko kolesarjenje, kjer voz najprej vleče predvsem bivša tekmovalka v spustu Manon Carpenter.

ZDA

S strani IMBA v ZDA smo lahko slišali tudi kar nekaj zanimivih podatkov in navedb, ki jasno prikažejo, kam se MTB razvija in kako na to gledajo v najbolj razvitih gorskokolesarskih regijah.

Številke

Tukaj je nekaj dejstev, ki pa vam mogoče lahko koristijo pri prepričevanju vaše lokalne skupnosti za vlaganje v kolesarsko infrastrukturo

  • Od leta 2020 se je uporaba trailov povečala za 51 %.
  • Saj že vsi vemo, ampak kolesarjenje zmanjšuje stres, anksioznost in zmanjšuje možnost pojava depresije.
  • Za vsako investicijo v traile se lahko zmanjšajo stroški zdravstva za skoraj trikratnik.
  • V EU kolesarjenje prihrani več koz 16 milijonov ton CO2 ekvivalentov na leto.
  • Kolesarjenje v EU prepreči več kot 18,100 prezgodnjih smrti na leto.
  • Kolesarjenje v ZDA prinaša več kot 5 milijonov služb.

Pa še Norveška

Pa poglejmo še primer regije Hallingdal na Norveškem, ker so od leta 2015 v razvoj MTB vložili več kot 12 milijonov evrov. Letni prihodek iz te dejavnosti je sedaj okoli 9 milijonov EUR, na voljo je 100 novih služb in več kot 60% mlajših od 30 let meni, da je sedaj regija bolj privlačna za življenje. Dodatno so pozitivni učinki na zdravje ocenjeni na dobrih 220 milijonov EUR prihranjenih v zdravstveni blagajni.

Slovenija

Tadej predstavi stanje v Sloveniji

Pogled na razvoj (peri-urbanih) trailov v Sloveniji sem v imenu Kolesarske zveze Slovenije predstavil tudi sam. V zadnjih letih smo vse več smo govorili o legalizaciji, vzpostavili nekaj območij, ki služijo kot zgled, in se vse bolj povezovali. Pregled stanja sedaj pokaže, da tudi pri nas ni vse tako slabo. Večje in manjše skupnosti po državi so v zadnjih letih razvile preko 20 območji z legalnimi traili (ta so vidna na priloženi karti. Vnaprej opravičilo, če smo na koga pozabili – napišite prosim v komentar). Seveda pa se pojavljajo vprašanja, koliko časa lahko brez večje podpore od zgoraj tak razvoj traja. Ter kaj se bo zgodilo z območji, kjer se vozi, ampak možnosti, da bi stvar pravno uredili, objektivno nimajo?

Da ni ostalo samo pri teoriji, smo si lahko na terenu ogledali najboljše lokalne prakse. Sam sem odšel v Trail center Wien, ki ga toplo priporočam vsem, ki se potikate v tistih predelih Avstrije.

Razvoj od vrha

Kot zaključek bi poudaril, da se je potrebno zavedati, da se povsod po svetu soočajo z izzivi financiranja, združevanjem vseh deležnikov, vožnje v zavarovanih območjih, konfliktov med uporabniki naravnega okolja itd. Kljub temu, pa nam najboljši svetovni primeri kažejo, kaj vse se lahko stori s pravim pristopom in predvsem sodelovanjem na vseh nivojih. Gorsko kolesarstvo lahko postane celo eden od stebrov razvoja regij in širše. Kot pravi Markus Pekoll (bivši tekmovalec v spustu), naj bo vse to spodbuda za države in občine, da najprej nekaj naredijo v občinskih in državnih gozdovih in s tem pokažejo dober primer prakse tudi za vse ostale.

Ko nam je že ime konference nakazovalo, so eden glavnih dejavnikov razvoja t.i. peri-urbani traili, torej urejene gorskokolesarske poti v bližini naselji, kjer se gorsko kolesarstvo razvija za vse, od mladih, starih, izkušenih in manj izkušenih. Da lahko do takih urejenih poti pridemo, pa je bil zelo pomemben zaključek večine predavanj in delavnic ta, da so za dobre argumente pri deležnikih pomembni številčni podatki, kar seveda pomeni vlaganje tudi v raziskave, števce in druge načine kvantificiranja našega početja.

Razvoj je potreben od vrha, kjer se vse bolj vključuje tudi Kolesarska zveza Slovenije. Želja pa je seveda prisotnost še povečati in zbuditi vse vpletene deležnike. Ena od pozitivnih zgodb v Sloveniji je v zadnjem obdobju osnutek Strateškega načrta kolesarjenja do leta 2030 v Sloveniji, pri pripravi katerega tudi sodelujemo in seveda vsebuje tudi gorskokolesarske vsebine. Naj se te prenesejo tudi v prakso!

Več informacij: www.imba-europe.org

PS: Zmagovalci letošnje izvedbe Take care of your trails kampanje so MTB Freiburg.

Še ena misel, ki je bila Tadeju všeč

Naslovna fotografija Edoardo Melchiori

Preberi še

Vienna Dirt – popoln MTB teden
Akcija TCoYT v maju, na spletu pa od 6. februarja

Sledite nam