9. novembra 2016

Mednarodna kolesarska zveza UCI je za leto 2017 pripravila nekaj sprememb. O tistih v spustu smo že pisali, tokrat novosti v krosu.

Iz Mednarodne kolesarske zveze (UCI) prihajajo novosti in spremembe. Točkovanje v gorskokolesarskem krosu, novosti o ekonomskih conah, prispevkih za organizacijo kategoriziranih dirk ter dolžina dirk za fante in dekleta v elitnih kategorijah.

Mladinci

Začnimo pri mlajših kategorijah. Spremembe niso drastične, a večje nacije bodo imele kar nekaj težav. Na 27 dirkah mladinske serije UCI je start pogojen z dvajsetimi točkami na mladinski svetovni lestvici ali z nominacijo državne kolesarske zveze. To pri nas ne bo težava, saj je mladincev, ki bi bili sposobni dirkati na tem nivoju, malo. Težave pa bodo imeli večje države, saj bodo s tem pravilom državne zveze pod pritiskom zaradi nominacij že mnogo pred svetovnim prvenstvom. Poleg tega bo točke dobilo prvih petindvajset tekmovalcev, od tega prvi 90 točk.

Dolžina dirk

Druga večja sprememba je dolžina dirke za fante in dekleta v elitni kategoriji. Le ta je skrajšana na uro in dvajset minut do maksimalno uro in štirideset. Do konca letošnje sezone je bil limit med uro in pol do ure in tričetrt. Ker so krogi časovno v razponu med 10 do 17 minutami, naj bi komisarji tako lažje zadeli število krogov, saj v primeru krajših krogov lahko določijo enega manj. To velja predvsem za dirke kategorij HC in C1, ki so pogosto enostavno za krog predolge. Dirke C2 še vedno lahko trajajo uro in pol do dve uri, kar pa je svojevrsten paradoks.

Organizatorji

Tretja sprememba se tiče organizatorjev dirk v posameznih ekonomskih conah UCI oziroma stroškov za pristojbine in nagrade.
Do sedaj so imele cone stroškovnik: cona 1 100%, cona 2 60% (sem spada tudi Slovenija), cona 3 50% in cona 4 40%. Sedaj si ti odstotki sledijo takole: cona 1 100%, cona 2 80%, cona 3 40% in cona 4 30%. Ob tem so cono 2 zmanjšali za več kot polovico s 37 držav na 15. Ostale so degradirali v cono 3. Zmanjšala se je tudi cona 1 s 36 na 26 držav. Nekaj držav je tako odšlo v cono 2, nekatere pa tudi v cono 3.

Kaj to pomeni za Slovenijo?

Prispevek za organizacijo kategorizirane dirke UCI se je seveda zvišal. Prav tako se je zvišal najmanjši znesek za nagradni sklad, kar je dobro za tekmovalce (vsaj prvih 10 absolutno). Slednje pa bo povzročilo kar nekaj sivih las organizatorjem, saj ko so prijavljali dirke v koledar mednarodne kolesarske zveze, na novo pravilo niso računali. Čas pa bo povedal ali bodo to sposobni tudi sprejeti. Upamo na najboljše, saj so slovenski organizatorji eni boljših, tudi v svetovnem merilu (nedavno obujanje spominov zvezd spusta na mariborski svetovni pokal) in bila bi velika škoda, če bi jih večji finančni zalogaj prisilil v odpoved. Seveda upamo, da bodo zmogli in da jih bodo tekmovalci nagradili z visoko udeležbo!

www.uci.ch

Foto Grega Stopar

Preberi še:
Mednarodni koledar UCI za 2017 in še kaj

Sledite nam