Tanja Žakelj, olimpijske igre Rio
19. novembra 2020

Olimpijske igre v Tokiu 2020 bodo leta 2021. Ob zamudi so se tudi kvalifikacijska pravila malenkost spremenila. Slovenke in Slovenci prenizko na lestvici, a …

Preden se spustimo v ne najlažje razumljive podrobnosti, tole pojasnilo, da vas ne držimo brez potrebe v suspenzu: slovenski dres BO krožil po olimpijski progi v Tokiu!

26. in 27. julij 2021

V olimpijskem krosu bo na progi Izu v ponedeljek 26. julija 2021 nastopilo 38 kolesarjev, naslednjega dne pa prav toliko kolesark. V vsako dirko se 37 športnikov oziroma športnic uvrsti skozi sistem kvalifikacij, še po enega doda država gostiteljica.

Ponovimo že znano. Države, uvrščene na prvem in drugem mestu kvalifikacijske lestvice (pri moških in ženskah), imajo pravico prijaviti po tri kolesarje. Države, uvrščene od 3. do 7. mesta, prijavijo po dva kolesarja. Države od 8. do 21. mesta pa imajo pravico prijave po enega kolesarja. Tako dobimo po 30 kolesarjev za vsako dirko. Še sedem se je uvrsti po dveh drugih ključih.

Točke za lestvico prispevajo po trije najuspešnejši kolesarji iz vsake države. Doslej zbranim točkam bodo dodali še točke z nekaj kvalifikacijskih dirk v začetku sezone 2021, ki še niso objavljene.

Slovenke na 23. mestu, finta je drugje

Na vrhu obeh lestvic, tako ženske kot moške, je Švica. Slovenija pri ženskah zaseda 23. mesto, točke so prinašale Tanja Žakelj (1748), Blaža Pintarič (816) in Vita Movrin (179). Slovenija tiči med Srbijo in Turčijo, kar se ne sliši, kot da smo ravno med velesilami, a to sta državi, ki sta se zbiranja točk lotili dosti bolj podjetno, s pridnim nastopanjem v regiji in tudi s prirejanjem skoraj internih etapnih dirk kategorije S2, ki so prav tako prinašale točke. Prav etapne dirke pa do iger ne bodo več prinašale točk za olimpijske kvalifikacije.

Po položaju na lestvici tako zaenkrat nobena Slovenka ne bi imela pravice nastopa v Tokiu. Zato pa je dvakratna olimpijka Tanja Žakelj (London, Rio) eno mesto svoji državi pridirkala po drugem kvalifikacijskem pravilu in sicer z uvrstitvijo na svetovnem prvenstvu 2019. Z osmim mestom je bila namreč najvišje uvrščena predstavnica države, ki si sicer z mestom na lestvici (še) ni priborila mesta na dirki.

To je ključ za še štiri kolesarke/kolesarje na dirki, namreč po dva iz elitne kategorije in iz kategorije mlajših članov do 23 let.

Še tri prispevajo najboljše (še ne uvrščene) države s celinskih prvenstev Afrike, Amerik in Azije.

Slovenci na 36. mestu, v boj za 2024

Naši fantje so kar daleč od 21. mesta in tako na nastop v Tokiu ne more računati nihče. Uvrstitev na igre, prvič po letu 2000, ko smo imeli v Sydneyu na štartu kar dva kolesarja, pa je v načrtu za igre 2024 v Parizu.

“Točke imamo namen zbirati z mlajšimi člani, to so ti kolesarji, ki so bili letos še mladinci, ter z Rokom Nagličem,” pove selektor Matjaž Budin. “Če bodo napredovali, verjamem, da se da to doseči. In če bomo imeli dovolj denarja za nastope, v kar pa tudi verjamem.”

Lestvice UCI (kvalifikacijske za OI so na dnu)

Kvalifikacijska pravila

Preberi še

Lestvica UCI: Nimamo le na cesti številk 1 in 2
Tokio 2020 “test event”, tudi s Tanjo

Sledite nam