Lestvica UCI, Blaža Pintarič
Casio GShock
Freestyle Giant Wheelbase Trgovina Ride Koloset
12. novembra 2020

Kratka in intenzivna sezona 2020 z nekaj zimskimi in jesenskimi intervali se je za nekaj slovenskih tekmovalcev in tekmovalk točkovno sanjsko končala.

Konec sezone in novo štetje točk pri Mednarodni kolesarski zvezi UCI. Nekaj odličnih slovenskih dosežkov, predvsem pa že drugo leto zapored kraljevanje Blaž Pintarič v točkovanju maratonske serije. Odlično tudi mlada upa olimpijskega krosa Jakob Klemenčič in Teo Pečnik, 4krosist z “zamrznjenimi” točkami Urban Rotnik ter bronasta s svetovnega prvenstva v spustu Monika Hrastnik.

Maraton

Že drugo sezono je na vrhu maratonske lestvice Slovenka. Po drugem mestu leta 2018, ko so jo do prvega mesta ločile le štiri točke, je v sezonah 2019 in 2020 prvo mesto osvojila Blaža Pintarič (Pintatim). Letošnjo sezono s 498 točkami in z 88 točkami več kot drugouvrščena Švicarka Ariane Lüthi. Tretje mesto letos pripada Francozinji Margot Moschetti (Velcan MTB Pro Team).

V moški konkurenci si je že tretje leto zapored, tokrat z veliko točkovno prednostjo, prvo mesto zagotovil Švicar Urs Huber (Team Bulls), drugo mesto pripada njegovemu klubskemu kolegu, Nemcu Simonu Schnellerju, tretje pa Kolumbijcu Leonardu Hectorju Paezu.

Blaža Pintarič
Blaža Pintarič, foto 4Stage Lanzarote.

Olimpijski kros

Po treh letih je moral v moški kategoriji s prestola sestopiti osemkratni svetovni prvak Švicar Nino Schurter. Na prvem mestu ga je nasledil bojeviti Brazilec, ki je bil v zadnjih sezonah številka dve. Pri ženskah pa je prvič vodstvo prevzela trikratna svetovna prvakinja.

Moški

Rok Naglič (Calcit Bike Team) zaseda 116. mesto in ima 248 točk. Lani je bil Rok uvrščen na 99. mesto v krosu pri Mednarodni kolesarski zvezi UCI. Drugi najboljši Slovenec je Gregor Dimic, ki ima 90 točk in je uvrščen na 350. mesto.

Največ točk v sezoni 2020 ima Brazilec Henrique Avancini (Cannondale Factory Racing). Zbral jih je 1603 in 162 več kot drugouvrščeni Nino Schurter (Scott – Sram MTB Racing). Tretje mesto s 1117 točkami zaseda Nizozemec Milan Vader (KMC Orbea).

Tanja Žakelj
Tanja Žakelj, foto Grega Stopar.

Ženske

Kratka, ampak sladka sezona za Francozinjo Pauline Ferrand Prevot (Canyon Collective Factory Team), ki prvič zaseda mesto najboljše po številu točk Mednarodne kolesarske zveze UCI. Zbrala jih je 1772. Na drugo mesto se je s 1479 točkami uvrstila Avstralka Rebecca McConnel (Primaflor Mondraker Xsauce), tretje mesto je osvojila Nizozemka Anne Terpstra (Ghost Factory Racing), ki je zbrala 1311 točk.

Tanja Žakelj (Unior Devinci Factory Racing) s 753 zbranimi točkami zaseda 18. mesto, kar je enako kot lani.

Miha Klemenčič
Jakob Klemenčič, foto Grega Stopar.

Mladinci

Odlična sezona za Jakoba Klemenčiča (MBK Črni Vrh) in Tea Pečnika (KK Ravne). Jakob jo je z 206 točkami končal na 12. mestu, Teo pa s 156 točkami na 21. mestu. Najboljši mladinec sezone 2020 je Švicar Janis Baumann (536 točk).

Spust

Letošnja sezona je bila zelo intenzivna, a hkrati z ne veliko dirkami, sploh tistimi, ki bi štele za točke UCI. Pri ženskah je Avstralko, lansko vodilno v točkovanju, na prvem mestu zamenjala Francozinja. Pri moških pa na prestolu že drugo leto kraljuje štirikratni svetovni prvak.

Jure Žabjek
Jure Žabjek, foto Andras Oravecz.

Moški

Največ točk (1264) je zbral Loic Bruni (Specialized Gravity), ki je za 109 točk premagal rojaka Lorisa Vergierja (Santa Cruz Syndicate), na tretjem mestu je s 1128 točkami Južnoafričan Greg Minnaar.

Najvišje uvrščeni Slovenec je Jure Žabjek (Unior / Dvinci Factory Racing), ki s 438 točkami zaseda 23. mesto. Lani je Jure po koncu sezone zasedal 18. mesto. Na 56. mesto se uvršča Luka Berginc (KK Črn trn), ki je zbral 206 točk, Žak Gomilšček (Sinter Brakes Team) je s 108 točkami na 143. mestu.

Monika Hrastnik
Monika Hrastnik, foto Moritz Ablinger.

Ženske

Monika Hrastnik (Dorval AM Pro Team) je lani zasedla 14. mesto, letos pa napredovala po lestvici in se z 975 točkami uvršča na odlično 5. mesto. Na prvem mestu je prišlo do menjave. Lani druga, je letos prva. To je Francozinja Marine Cabirou (Scott Downhill Factory), ki je zbrala 1805 točk. Drugo mesto zaseda lanska kraljica spusta in sveža upokojenka Avstralka Tracey Hannah (Polygon UR), ki je zbrala 212 točk manj od Francozinje. Tretje mesto zaseda še ena Francozinja Myriam Nicole (Commencal / Muc – Off By Riding Addiction).

Špela Horvat (Supersnurf) se je s 108 točkami uvrstila na 74., Naja Stipanič (KK Črn trn) pa z 20 točkami na 191. mesto.

Urban Rotnik
Urban Rotnik, foto Matevž Kren.

4kros

In tukaj se skriva slovenska številka 2. svetovne lestvice. Gre sicer za zamrznjene številke iz sezone 2019, a številke so številke. Na drugo mesto je uvrščen četrti z lanskega svetovnega prvenstva Urban Rotnik (KK Črn trn), na prvem mestu pa kraljuje Francoz Romain Mayet. Na tretjem mestu se drži Britanec Elliot Heap. Na prvem mestu med ženskami je Heapova rojakinja Natasha Bradley.

Dodatne informacije in ostale primerjave ter število točk ostalih slovenskih tekmovalcev in tekmovalk najdeš na uci.org.

Vir naslovne fotografije: Facebook profil Blaže Pintarič.

Energija bikes
Wheelbase Koloset Trgovina Ride Freestyle Giant
Sledite nam