8. oktobra 2019

Preizkus olimpijske proge, ki bo prihodnje leto gostila najboljše tekmovalce in tekmovalke v krosu v boju za najbolj cenjena odličja.

Pretekli konec tedna je na Japonskem potekala dirka v krosu, ki je služila kot ogledna in hkrati testna pred prihajajočimi olimpijskimi igrami, ki jih bo naslednje leto gostil Tokio.

Na startu so bili vsi vrhunski tekmovalci in tekmovalke elitnih kategorij. Na Japonsko sta odpotovala tudi Tanja Žakelj in Urban Ferenčak. Prva v vlogi tekmovalke, slednji v vlogi mehanika, spremljevalca in oglednika nove mojstrovine.

Med ženskami si je konkurenco podredila Švicarka Jolanda Neff, ki je za minuto in 46 sekund prehitela prvo zasledovalko, rojakinjo, Sino Frei, tretje mesto je osvojila Nizozemka Anne Terpstra, ki je zaostala dve minuti in pol. Tanja Žakelj je osvojila 15. mesto.

Ženska dirka se je končala s kar nekaj odstopi. Aktualna svetovna prvakinja v krosu in maratonu Francozinja Pauline Ferrand Prevot je dirko končala z zlomljenim nosom, Američanka Kate Courtney je že dan prej na treningu padla in na kolenu pridobila šest šivov, na treningu je padla tudi Švedinja Jeny Rissveds in na nedeljski dirki ni nastopila.

Med moškimi je v tesnem obračunu slavil svetovni prvak Švicar Nino Schurter, ki je za le dve sekundi prehitel Francoza Victorja Kortezkyja, tretji je bil z desetimi sekundami zaostanka Italijan Luca Braidot. Pri ženskah je bilo na startu 43 tekmovalk, pri moških pa 46 tekmovalcev.

Vrstni redi na canadiancyclist.com 

Tanjini vtisi s proge:

“Prvi vtis Japonske je super. Vse je bilo lepo organizirano in brez kakšne panike. Dirka, t. i. test event, je pokazala kakšno pomanjkljivost proge oziroma dele, kjer bodo gotovo sledile izboljšave. Proga je lepo prevozna, čeprav so sprva klanci delovali drugače.

Proga ima svoj ritem, je pa res fizično in tudi tehnično na najvišjem nivoju, kar je tudi prav. Bo treba pa še kaj narediti z vidika poteka dirke oziroma preventive pred neugodnimi situacijami. Po štartni ravnini se proga ob prehodu na travo v ovinku preveč na hitro zoži, tja pa se pride z visoko hitrostjo in hitro lahko pride do zapletov in tudi padca. Na tej dirki smo bili vsi malo bolj previdni, razen najbolj motiviranih – predvsem v ženski konkurenci mislim na domačinke in Kitajke.

Jaz se nisem borila od štarta za vsak meter in tu precej izgubila, predvsem na delih, kjer je bila gneča. Štartni krog ni dober, preprosto ni klanca, kjer bi se malo bolj razporedili, in niti nimam ideje, kako bi bilo bolje. Brez štartnega kroga bi bilo malo bolje, ne pa bistveno. Gledalci žal nimajo dostopa do najbolj zanimivih točk na progi oz. nas tam lahko vidijo bolj iz razdalje, kar je slabša točka proge. Ampak tam dejansko ni prostora za kaj dosti ljudi.”


Foto Grega Stopar

In Tanjini vtisi z dirke:

“Ko sem se nekako prebila na mesto v dvajseterico, sem vozila tekoče, v ritmu kot sem ga še bila sposobna. Prejšnje dneve sem seveda izkoristila za čim več krogov na progi, kar ni bilo optimalno za dirko. Proga zahteva tudi precej koncentracije in v kolikor sem presegla ritem, ki ga lahko kontroliram, so se pojavljale napake. K sreči le manjše in sem dirko zaključila brez večjih težav. Proga mi je všeč. v dirkanju sem tokrat uživala, je pa izredno zahtevna.”

Video z ženske preizkušnje


Ženska dirka in nekaj zanimivih odsekov olimpijske proge, kot jih je videl gledalec.

Naslovno fotografijo smo si sposodili na uradni facebook strani UCI Mountain Bike

Sledite nam