luka berginc
7. junija 2022

Za slovenska tekmovalca v evropskem pokalu v spustu tokrat v Avstriji 6. in 7. mesto, Berginc po grdem padcu na treningu.

Zmagovalca tretje dirke evropskega pokala sta v Avstriji po dirkah na Lošinju in v Mariboru postala Italijan Stefano Introzzi (Kona Bike Center Cimone) in domačinka Marlena Neissl.

Introzzi je za svojo prvo zmago v superfinalu prehitel Francoza Maela Girona in Američana Austina Dooleya. Zmagovalec prvih dveh dirk in vodilni v skupni razvrstitvi Luka Berginc (DH Visit Pohorje, na naslovni fotografiji) je na 6. mestu za zmagovalcem zaostal 4 sekunde in desetinko. Jure Žabjek (Unior – Sinter Factory Racing) je bil 7. s 25 stotink slabšim časom od Lukovega.

Jure Žabjek
Jure Žabjek

Žak Gomilšček (Unior – Sinter Factory Racing) je bil v superfinalu trideseterice 24. najhitrejši. Jan Cimperman (MTB Trbovlje HCI) se ni uvrstil v superfinale, v “malem finalu” je bil 21., hrvaški prvak Ivan Bašić 27., Jakob Kovšca (Rajd Ljubljana) pa 76.

žak gomilšček
Žak Gomilšček

Za Marleno Neissl sta se uvrstili Italijanka Lisa Gava (3stars – Alessibici) na drugo in še ena Avstrijka Sophie Gutöhrle na tretje mesto.

Val Celestina (Bikehanic – 20 Chocolate) je zasedel 11. mesto med mladinci, Boštjan Volf (Wolf Racing Team) pa je bil drugi med veterani.

val celestina
Val Celestina

Luka Berginc po petkovem padcu

Berginc je v petek grdo padel na treningu. Takole je povedal po dirki:

“Semmering je bil kar pester vikend, petek sem si vzel na izi in počasi sestavljal progo skupaj, potem pa pride en tistih padcev, ki se ti zgodijo na vsakih par let, prav za brezveze, malo zasanjan, malo nepozoren in ‘over the bars’ na najmanjšem skoku na progi … Pretres možganov, v soboto nisem vozil, razen kvalifikacije v izi, v nedeljo pa par trening voženj, z bolečo glavo ni preveč fajn. Finale pa pač greš na 100%, pa itak adrenalin dela, samo ni to to, ampak sem ful zadovoljen, kako se je izšlo vse skupaj!”

Skupna razvrstitev

Med člani po treh dirkah še vedno vodi Berginc (715 točk) pred Žabjekom (623), tretji je Finec Onni Rainio (526), sledita Slovak Rasto Baranek na 4. (520) in lanski skupni zmagovalec, Nizozemec Tristan Botteram na 5. mestu (427.

Naslednja dirka bo od 1. do 3. julija v Vossu na Norveškem. Kot še marsikdo tudi Luka tam ne bo nastopil. Kako bo branil skupno vodstvo?

“Jaa nič, na finale v Pilo grem na zmago in to je to!”

Video reportaža

Avstrijsko DP

Avstrijci so imeli na dirki tudi svoje državno prvenstvo, članska prvaka sta postala Valentina Höll in David Trummer. Veljale so kar razvrstitve sobotnih kvalifikacij, ki sta jih Vali in David dobila tudi v absolutni konkurenci. Nato pa v nedeljo nista šla na start dirke evropskega pokala.

www.ixsdownhillcup.com

Vse fotografije Rick Schubert/Racement

Preberi še

iXS EDC Maribor: Takole je bilo minuli vikend na Pohorju
iXS EDC Maribor: Tudi v finalu na vrhu Slovenca, a ne ista kot v kvalifikacijah!
iXS European Downhill Cup Lošinj: Težka dirka in trdo prislužena zmaga Berginca

Sledite nam