Lurd, svetovni pokal
27. marca 2022

Noro vzdušje na prvi dirki svetovnega pokala v spustu, fanatični navijači in pravi kolesarski rodeo na progi.

Končana je prva dirka svetovnega pokala v letošnji sezoni. Karte so premešane na novo. Sledi mesec in pol predaha do naslednjega prizorišča, ki bo na Škotskem. Fort William bo najboljše spustaše na svetu gostil 21. in 22. maja.

Moški:

Najdlje je v vročem stolu preživel mladi Britanec Kade Edwards (Trek Factory Racing DH). S prvega mesta ga je zrinil ameriški prvak Dakotah Norton (Intense Factory Racing), ki se je očitno navadil novega kolesa, ki ga je pomagal razvijati preko zime. A njegovo vodstvo ni zdržalo dolgo, saj ga je z novim najboljšim časom 2:52,174 z vrha zrinil Britanec Matt Walker (Madison Saracen Factory Team). Tudi on je zdržal na vrhu le kratek čas. Hitrejši je bil njegov rojak Laurie Greenland, ki ima letos novega delodajalca – Santa Cruz Syndicate.

Na vrhu je bila samo še najhitrejša deseterica tekmovalcev, med njimi kar šest Francozov!

Odlična vožnja Američana v dresu Canyon Collective Factory Team. Luca Shaw je postavil čas 2:50,142 in za čisto malo zgrešil čas pod dvema minutama in petdeset. Na koncu je zadostovalo za 5. mesto. Francoz Amaury Pierron (Commenca Muc-Off by Riding Addiction) je prvi del proge odpeljal najbolj divje, v drugem delu je imel nekaj težav, rahlo izgubljal prednost, a v spodnjem delu vse nadomestil in postavil čas 2:47,711. Na vrhu sta bila samo še dva tekmovalca ekipe Specialized Gravity. Najprej se je na progo podal Kanadčan Finn Iles in se času Pierrona nekje na sredini proge popolnoma približal, a na koncu zaostal 0,847 sekunde. Francoski navijači so ob zadnjem tekmovalcu na progi čisto ponoreli. Loic Bruni se je podal v lov na prvo zmago na domačih tleh. Čeprav jih ima štirikratni svetovni prvak že sedem, še nikoli ni zmagal v Franciji. A vožnja “na robu” ni zadoščala za prvo mesto, v cilj je prišel kot tretji.

Amaury, Amaury …

Tako se je Pierron veselil svoje sedme zmage v karieri. Nekdanji mladinski svetovni prvak Iles pa je z drugim mestom dosegel svoj najboljši rezultat v članski konkurenci. Kot rečeno, se je moral Loic Bruni zadovoljiti s tretjim mestom (+1,086). Četrto mesto je pripadlo Benoitu Coulangesu, moštvenemu kolegu Monike Hrastnik.

V skupnem seštevku z 230 točkami vodi Pierron. 200 jih je prejel za današnjo zmago, 30 pa za tretje mesto s kvalifikacij. Drugi je Iles, ki ima 200 točk (40 kvalifikacije in 160 dirka), tretji pa je z 10 točkami manj Bruni (50 + 140).

Ženske: Camille se je po progi spustila najbolj odločno

Prva kandidatka za današnjo zmago je bila po včerajšnjem drugem mestu v kvalifikacijah Francozinja Myriam Nicole (Commencal Muc-Off by Riding Addiction), a je na jutranjem treningu grdo padla, tako da se vse do starta ni vedelo, ali bo nastopila v finalu. Vseeno se je podala na start in uprizorila pravi rodeo na progi ter bila dvakrat čisto na robu padca, a je kljub vsem zelenim vmestnim časom na koncu z zaostankom 0,624 osvojila drugo mesto. Odlično in tekočo vožnjo je prikazala Britanka Tahnee Seagrave (Canyon Collective FMD) in s časom 3:20,980 osvojila tretje mesto.

Zmago je z najbolj mirno odpeljanim zgornjim skalnim delom osvojila svetovna prvakinja iz leta 2020, Švicarka Camille Balanche (Dorval AM Commencal), katere čas v cilju je znašal 3:19,983. Zmagovalka kvalifikacij, Avstrijka Valentina Höll (RockShox Race Team), je z vožnjo “po robu” na koncu osvojila 4. mesto, peta pa je bila povratnica po poškodbi, Francozinja Marine Cabirou (Scott DH Factory). Monika Hrastnik (Dorval AM Commencal) je osvojila 9. mesto.

Monika Hrastnik po dirki:

“Cela sem. Drugače pa to ni bila moja dirka. Preveč se je dogajalo. Naredila sem premalo voženj,ker se je predolgo čakalo na vzpenjačo. V bistvu sem vesela, da sem po včerajšnjem padcu danes lahko vozila. Proga je bila brutalna. Še sreča, da je ostala suha. Sedaj pa trenirat in do naslednje dirke biti čim več na kolesu.”

Vrstni red po dirki in kvalifikacijah je sledeč:

Camille Balanche jih ima 225 (200 za zmago, 25 za četrto mesto v kvalifikacijah), Myriam Nicole jih ima okroglih 200 (160 + 40, dve drugi mesti), Valentina Höll pa na tretjem mestu s 175 točkami (125 dirka + 50 zmaga v kvalifikacijah). Monika Hrastnik je s 60 osvojenimi točkami na desetem mestu.

Mladinci: Svetovni prvak nadaljuje zmagoviti niz

Kanadčan Jackson Goldstone (Santa Cruz Syndicate) je z odlično izpeljanim spodnjim delom, štoparica se je ustavila pri 2:52,584, za 2,8 sekunde prehitel Avstralca Remyja Meier-Smitha (Propain Factory Racing) in bil za 3 in pol sekunde hitrejši od tretjeuvrščenega Britanca Jordana Williamsa (Madison Saracen Factory Team). Goldstone, ki je celotno kolesarsko pot vozil na kolesih znamke Trek, se je očitno zelo hitro navadil novega kolesa, novega moštva in mentorstva Grega Minnaarja ter Steva Peata. Goldstone tako sezono začenja s 60 točkami UCI, sledita mu Meier-Smith (50 točk), Williams ima še pet točk manj.

Mladinke: Presenečenje iz Kanade

Je konec primata Bolgarke Izabele Jankove (Gen-S), svetovne in evropske prvakinje, ki je lani slavila tudi v seštevku svetovnega pokala v spustu? Danes je s progo odlično opravila Kanadčanka Gracey Hemstreet (Norco Factory Team), ki je s časom 3:30,852 za skoraj 6 sekund in pol prehitela Britanko Phoebe Gale (Canyon Collective FMD). Jankova se je morala danes zadovoljiti s tretjim mestom in z zaostankom 8 sekund in pol za Kanadčanko. Po prvi dirki ima Hemstreet 60 točk, Gale 10 manj, Jankova na tretjem mestu ima 45 točk.

Vrstni redi na uci.ch

Naslovna fotografija posnetek zaslona Red Bull TV

Preberi še

Lurd: Jure in Žak brez uspeha na uvodu svetovnega pokala
Jure in Žak se javljata iz Lurda
Monika se je že sprehodila po progi v Lurdu

Sledite nam