Matjaž Istenič, SloEnduro Golovec trails
21. septembra 2020

Velika dirka “druge lige” slovenskega enduro dirkanja. Tako bi lahko opisali dirko Golovec trails. Je tekmovanje serije SloEnduro 4Fun, a tudi v razmerah omejitev pri potovanjih in zbiranju je v Ljubljano privabila skoraj 200 tekmovalcev iz Avstrije, Češke, Italije, Nemčije in Slovenije (res je, Jonathana Tubmana štejemo med Slovence …).

Kakšnih večjih presenečenj na trasi ni, le vsako leto kakšna izboljšava, saj gre za sistem legalnih poti sredi mesta. Štiri hitrostne preizkušnje so se zopet pomikale od zahoda proti vzhodu, od Treh bratov preko Zmajeve in Žabarske do Županove. Le najmlajši iz kategorije do 15 let so zadnjo preskočili in se po tretji usmeirli naravnost proti cilju na novem prireditvenem prostoru pri hotelu Urban Ring ob dolenjski železnici.

Do štarta vsake preizkušnje je približno 100 višinskih metrov vzpona, tako da plezanja ni bilo preveč. Proge so bile suhe, prašne in drseče in kar nekaj tekmovalcev se je z njih vrnilo povaljanih v prahu.

Na vrhu…

Večina najhitrejših iz SloEndura je dirko izpustila, saj se že ta konec tedna v Ajdovščini s Kamplc endurom nadaljuje prva liga, nekaj jih je vzela tudi dirka EWS v Italiji. Na vrhu so se tako znašla čisto druga imena.

Matjaž Istenič, pred leti naročen na najvišja mesta v SloEnduro, zdaj pa le občasni gost, je s konstantnim tempom in brez posamične etapne zmage postal zmagovalec Golovec trails endura 2020. Z drugim mestom je vse presenetil popolni novinec, Velenjčan Dragomir Založnik, dobil je zadnjo etapo in za Isteničem zaostal le 17 stotink sekunde. Na tretjem mestu je sledil Nejc Huth (Energijateam.com), edini aktualni tekmovalec z vrha lestvice SloEndura, za Isteničem je zaostal 4,16 sekunde. Sledila sta domačin Anže Žabjek (Golovec trails) na 4. in najhitrejši mladinec Enej Podlipnik (Rajd Ljubljana) na 5. mestu.

Državna prvakinja Tina Perše (Calcit bike team) je bila najhitrejša med ženskami pred Tamaro Homar (Energijateam.com) in Tino Smrdel (MBK Črni vrh).

Med mlajšimi od 15 let je na prvih treh hitrostnih preizkušnjah nastopilo kar 30 tekmovalcev. Zmagal je Ažbe Kalinšek (Rajd Ljubljana) pred Jušem Ažmanom (KK Završnica) in Korošcem Lovrom Kojzekom.

Celotne vrstne rede, tudi z vsemi starostnimi kategorijami in kategorijo na e-kolesih, najdeš na www.sloenduro.com.

Ljubljana MTB vikend

Enduro Golovec trails je bil zadnje dejanje prvega festivala Ljubljana MTB vikend, ki je med petkom in nedeljo združil več kot 20 različnih dogodkov – tekmovanj, tur, delavnic, dobrodelni pumptrack dogodek, okroglo mizo … in zabavo s koncertom!

Več na www.ljubljanamtbvikend.si

To je bil tudi zadnji dogodek serije 4Fun v sezoni 2020. Se vidimo konec tedna, v nedeljo 27. septembra, na Kamplc enduru v Ajdovščini!

www.sloenduro.com

Fotografije Anže Petkovšek

Preberi/oglej si še

Enduro Kočevje: Video
Enduro Kočevje: To je bila dirka, pa še prvake imamo

Sledite nam