SloEnduro Kočevje
14. septembra 2020

Če ne bili meseci brez dirk tako dolgi in polni negotovosti, bi mogoče celo napisali, da se je izplačalo počakati … Po dveh dirkah serije SloEnduro 4Fun, Matadownu v avgustu in Na Kope 4Fun na prvi septembrski vikend, smo končno dočakali tudi prvo veliko dirko v sezoni 2020.

Štiri pestre hitrostne preizkušnje, od hitrih in tekočih do tehnično bolj zahtevnih, 1200 višinskih metrov plezanja in spuščanja, idealne razmere in še dobra konkurenca. Tako bi lahko na kratko opisali vikend v MTB trail centru Kočevje, ki je kljub čudni sezoni uspel po festivalu Flat Out Days in mednarodni dirki v krosu XC Kočevje gostiti še tretjo prireditev.

Tujcev je bilo na startni listi res manj, kot smo vajeni sicer, a so svoje glede na razmere dostojno prispevali Avstrijci. Za zanimiv razplet čisto na vrhu razvrstitve pa je poskrbel nenadejan gost s Škotske.

Bitka za žlahtne kovine

Članski prvak je že četrtič postal Vid Peršak (Orbea Fox Enduro Team), ki je z zmago na treh od četrtih preizkušenj, in to z opaznimi razlikami, potrdil, da je v svojem razredu – kot da bi mu to po 10. mestu na dirku EWS v Zermattu to bilo še potrebno dokazovati. Za začetek je s 15-sekundnim naskokom dobil najdaljšo etapo dneva, 7-minutno Kendino SuperEtapo na progah V zmajevem gnezdu in Kanal. Za petami mu je bil tudi v naslednjih dveh le Škot Calum McBain (Bennachie Bike Bothy), ki je za konec dneva izkoristil Vidovo srečanje z drevesom in dobil etapo na progi Spet doma.

Vid Peršak, SloEnduro Kočevje
Vid Peršak

Lanski naslov s Krvavca se je dostojno trudil braniti Jan Markič (ŠKTD Avče) in na koncu zasedel tretje mesto ter hkrati osvojil srebro državnega prvenstva. Sledil je veteran Andraž Jeršin (MTB Trbovlje) s kar tremi tretjimi mesti v posameznih etapah, postal je državni prvak v kategoriji master 1, na petem mestu v absolutni razvrstitvi pa Tim Jež (Kamplc Racing Team), ki mu je tako pripadel bron članskega državnega prvenstva.

V prvi deseterici so sledili še član Žan Kuder (MTB Trbovlje) na 6. mestu, srebrni v master 1 Marko Fink (KD Zverinice) na 7. mestu … Za zmago v kategoriji master 2 sta se udarila Sebastjan Stres (Kamplc Racing Team), ki je končal na absolutno 8. mestu in tako osvopjil naslov, in Primož Štrancar (Orbea Fox Enduro Team), ki se je uvrstil dve mesti niže, ki je preveč zapravil s padcem v prvo etapi. Med njima je bil na 9. mestu novi mladinski prvak Marko Niemiz (Sinter Brakes Team), eden izmed vrste mladih tekmovalcev v spustu, ki so se prišli ob pomanjkanju dirk v spustu poskusit na DP v enduru.

Med ženskami je svoj drugi naslov osvojila Tina Perše (Calcit Bike Team), ki je imela za tekmico le Tamaro Homar (Energijateam.com). Tina je dobila tudi Kendino SuperEtapo. V najstarejši veteranski kategoriji master 3 je naslov prav tako ubranil Martin Brus (Kamplc Racing Team).

SloEnduro Kočevje
Državni prvaki 2020, od leve: Marko Niemiz, Vid Peršak, Tina Perše, Andraž Jeršin, Sebastjan Stres in Martin Brus.

Hobi in mladi

Na dolgi trasi se je pomerilo še 21 tekmovalcev kategorije hobi, ki ne šteje za državno prvenstvo, najhitrejši je bil Tim Krašovec (Wolf Racing Team), pri ženskah je bila brez konkurence Čehinja Daniela Chlibkova.

Zanimivo je bilo tudi na skrajšani trasi, dve etapi so namreč po dvakrat ponovili kolesarji kategorij U17 in U15, kar 34 jih je bilo. Pri mlajših je bil najhitrejši Matija Ferjančič (Kamplc Racing Team), pri starejših pa Miha Smrdel in Tina Smrdel (oba MBK Črni Vrh), oba tekmovalca v krosu.

Vrstni redi

Naslednja dirka “prve lige” SloEndura bo 27. septembra, to bo Kamplc enduro v Ajdovščini.

Že konec tedna pa se vidimo na dirki Golovec trails Ljubljana, preizkušnji serije SloEnduro 4Fun v okviru festivala Ljubljana MTB vikend.

www.sloenduro.com

Fotografije Anže Petkovšek @anzepetkovsek

Sledite nam