Zolder
1. aprila 2024

Velikonočni podaljšan vikend dirkanja na najvišjem evropskem nivoju, kraj “zločina” pa legendarni Zolder v Belgiji.

Svetovna prvenstva, evropsko prvenstvo, svetovni pokal, evropski pokali, dirke domačih pokalnih tekmovanj in še kaj. Zolder velja za eno najbolj priljubljenih prizorišč v Evropi, vreme v Belgiji pa za najbolj muhasto. Več kot 1600 tekmovalk in tekmovalcev se je zbralo na startu 3. in 4. letošnje preizkušnje evropskega pokala. V Belgijo je odpotovalo tudi 9 Slovencev, letos prvič s tekmovalcema kategorije junior.

BMX Zolder, sobota

Fantje 15 in 16 let. Na startu kar 226 tekmovalcev in en slovenski predstavnik. Mak Breznik Falk (Bikehanic – Lumar) je v prvem motu po napaki tekmeca padel in je moral nastopiti v tako imenovanem LCQ oziroma v motu, ki le najboljša dva tekmovalca odpelje v izločilne boje. Tam je brez težav osvojil prvo mesto in se uvrstil v 1/32 finala. Tudi tam je zanesljivo zmagal ter napredoval v 1/16 finala, kjer pa je osvojil peto mesto in tako tekmovanje zaključil na skupnem 77. mestu.

Mila Lampič (Rajd Ljubljana) je prav tako nastopila v kategoriji 15 in 16 let in med 76 tekmovalkami v prvem motu zasedla sedmo mesto. Za napredovanje v izločilne dirke pa je morala še skozi LCQ, kjer pa se ji s tretjim mestom ni uspelo uvrstiti naprej. Na koncu je zasedla 56. mesto.

Neja Heric (Rajd Ljubljana) je bila tokrat najmlajša slovenska tekmovalka v Belgiji in je nastopila v kategoriji deklic, starih 11 in 12 let. V prvem motu je zasedla 5. mesto, v drugem je bila sedma, v tretjem pa šesta in ni napredovala v izločilne kroge tekmovanj. Na koncu je med 41 tekmovalkami zasedla 36. mesto.

Kategorija championship

Letos imamo na dirkah v elitnih kategorijah dva tekmovalca oziroma tekmovalko in tekmovalca. Prvo leto med mladinci nastopata Katja Stupar in Val Trinle Lampič (Bikehanic – Lumar).

Val Trinle Lampič je med 160 mladinci v prvem motu zasedel sedmo mesto in je moral za preboj v 1/16 finala, kamor se uvrsti najboljših 80 tekmovalcev, priložnost iskati v LCQ. Tam mu sreča ni bila najbolj naklonjena, čeprav je na drugi ravnini še nekako lovil priključek in uspel prehitevati tekmece, a je bil za sekundo “prekratek” za napredovanje. Na koncu je osvojil 126. mesto.

Katja Stupar je v prvem motu zaradi zdrsa zadnje pnevmatike zamudila na prehodu prek startnih vrat in tudi ona je morala v LCQ. Tam pa, čeprav z dobrim časom glede na tekmice v drugih motih, s tretjim mestom ni napredovala v četrtino finala. Med 34 tekmovalkami je na koncu osvojila 27. mesto.

BMX Zolder, nedelja

Drugi dan tekmovanj za kategorije championship, 15 ter 16 let in prvi dan tekmovanj za ostale kategorije razredov challenge. Dopoldan sonce, popoldan dež, popolna vremenska loterija, spolzki zavoji in množica padcev. Skozi nedeljske dirke pa 8 Slovencev.

Dopoldansko sonce in skoraj poletno vreme je blagodejno vplialo na počutje tekmovalcev starejših kategorij. Val Trinle Lampič s je v kategoriji junior po neuspelem prvem motu nato odlično znašel v LCQ in se z drugim mestom uspel uvrstiti v 1/16 finala, tam pa je tekmovanje zaključil na sedmem mestu. Na koncu je bil Lampič med 156 tekmovalci zasedel 98. mesto. Katja Stupar je med mladinkami nedeljsko dirko zaključila na 26. mestu.

V kategoriji 15 in 16 let se je Mak Breznik Falk po odličnem prvem motu neposredno uvrstil v izločilne boje oziroma v 1/32 finala. Nato je s četrtim mestom napredoval v 1/16 finala, tam pa zaključil na 5. mestu. To je bilo dovolj za 75. mesto med 219 tekmovalci. V enaki kategoriji deklet je Mila Lampič tekmovanje zaključila že v kvalifikacijskih preizkušnjah in bila 59. med 72 tekmovalkami.

Prvi dan tekmovanj za ostale kategorije challenge je med 14-letniki otvoril Jošt Ložar (Bikehanic – Lumar). Med 91 tekmovalci dirko v popolnem dežnem kaosu končal na 24. mestu. V popoldanskem dežju smo imeli Slovenci še tri predstavnike v kategoriji 17 do 24 let. Po letu dni odsotnosti od tekmovanj zaradi poškodbe se je vrnil “veteran” Gaj Gorza (TBP Lenart), ki se je med 95 tekmovalci na startu uvrstil na 33. mesto. Tim Rovtar (KK Črn trn) in Nejc Heric (Bikehanic – Lumar) sta se uvrstila na 71. in 72. mesto.

BMX Zolder, ponedeljek

Oblačen in vetroven prvoaprilski ponedeljek, na startu pa pet slovenskih predstavnikov kategorij challenge. Neja Heric, ki nastopa v kategoriji deklic 11 in 12 let, se z dvema šestima in petim mestom ni uspela uvrstiti v izločilne vožnje in se je uvrstila na končno 33. mesto med 42 tekmovalkami.

V kategoriji 17 do 24 let so nastopili Nejc Heric, Tim Rovtar in Gaj Gorza. V prvem motu so vsi končali na tleh, vendar so se preostala mota trudili po najboljših močeh in se v nekoliko manjši konkurenci (88 tekmovalcev) uspeli uvrstiti v osmino finala. Tam pa brez sreče in brez nadaljnjega preboja med najboljših 32. Gorza je končal na 34. mestu, Heric je bil 48., Rovtar pa je zasedel 52. mesto.

Jošt Ložar (kategorija 14 let) se je preko motov prebil skozi osmino finala in nato dirko zaključil v četrtinalu s končnim 26. mestom med 91 tekmovalci.

Vsi vrstni redi na jstiming.com.

Naslednji dirki evropskega pokala bosta na Češkem. Po uspešni lanski premieri bo tudi letos gostitelj Benátky nad Jizerou, in sicer 13. in 14. aprila. uec.ch.

Fotografije Simon Stojko Falk @simon.s.falk

Preberi še

Evropski pokal BMX: Po dežju vedno posije sonce

Sledite nam