BMX Sarrians
11. marca 2024

Letošnji začetek tekmovanj BMX organizatorjem in tekmovalcem vremensko ni najbolj naklonjen. V Franciji so namesto dveh izvedli le eno tekmovanje.

Prvi dve dirki letošnjega evropskega pokala sta bili dodeljeni Sarriansu, eni izmed prestolnic francoskega BMXa. Sarrians velja za eno tistih prizorišč, kjer so slovenski tekmovalci že stali na stopničkah, saj sta leta 2021 Mak Breznik Falk in Jošt Ložar tam osvojila drugo in tretje mesto.

Po treh letih se je evropski pokal zopet vrnil v Francijo, in to kar z otvoritvenima dirkama. Tja je odpotovala slovenska odprava osmih tekmovalk in tekmovalcev iz ekip Bikehanic – Lumar, Rajd Ljubljana in BSX Racing Team Maribor. Na prvi dirki pa je bilo prijavljenih 1326 tekmovalk in tekmovalcev kategorij challenge in championship.

BMX Sarrians, sobota

Že dan prej, na petkovih treningih, so se bogovi nad regijo Provansa-Alpe-Azurna obala in nad goro Mont Ventoux sprli ter nad prizorišče poslali močan veter in dež. Tako so se po petkovem treningu organizatorji odločili, da sobotne dirke zaradi varnosti tekmovalcev ne izpeljejo in vse stavijo na nedeljsko preizkušnjo.

Poleg prestavitve dirke je tekmovalce kategorij championship doletel še en šok. Ker na petkovih treningih ni bilo treninga s startnimi vrati na 8-metrskem startnem hribu, so organizatorji določili, da bo tudi tekmovanje elitne oziroma divizije championship potekalo na nižjem 5-metrskem. Sobota je zaradi močnega popoldanskega dežja in vetra, ki je pihal s sunki tudi do 80 kilometrov na uro, minila brez dirke in tudi brez treningov.

BMX Sarrians, nedelja

Težko pričakovana nedelja in prva letošnja dirka evropskega pokala je minila v jutranjih oblakih in popoldanskem soncu in seveda z osmimi slovenskimi nastopi. Zaradi velikega števila tekmovalcev kategorij championship in challenge 15/16 so se pri slednjih organizatorji odločili, da izvedejo enak program za vse. To je pomenilo, da obvelja pravilo Mednarodne kolesarske zveze UCI, ki veleva en moto, LCQ (last chance qualifier) in izločitvene boje vse do finala. Sistem je preprost. Po prvem motu gredo naprej štirje tekmovalci (enako kot pri izločilnih bojih), v drugem oziroma tako imenovanem LCQ pa napredujeta le dva od tistih, ki so prej zgrešili neposredno uvrstitev v šestnajstino ali osmino finala.

Takole so se na prvi letošnji dirki odrezali Slovenci:

Dopoldanske preizkušnje

V jutranjem oziroma dopoldanskem terminu so nastopili Mak Breznik Falk, Katja Stupar, Val Trinle Lampič (vsi (Bikehanic – Lumar) in Mila Lampič (Rajd Ljubljana).

  • Mak Breznik Falk (kategorija 15 in 16 let) 17. mesto med 172 tekmovalci na startu
  • Val Trinle Lampič (kategorija junior) 108. mesto med 145 tekmovalci na startu
  • Katja Stupar (kategorija junior W) 38. mesto med 40 tekmovalkami na startu
  • Mila Lampič (kategorja deklet 15 in 16 let) 42. mesto med 49 tekmovalkami na startu

Mak Breznik Falk je letos vstopil v združeno kategorijo 15- in 16-letnikov. Na prvi veliki dirki po lanski poškodbi je pokazal, da ga daljši prisilni počitek ni veliko oddaljil od najboljših. Val Trinle Lampič je doživel evropski ognjeni krst v kategoriji junior. V LCQ je prišel do tretjega mesta in tako zgrešil preboj naprej. Novozelandka s slovenskim potnim listom Katja Stupar, ki letos prvič tekmuje za ljubljansko ekipo Bikehanic – Lumar in je ognjeni krst kategorije junior že preživela na dirki svetovnega pokala v avstralskem Brisbanu, je v LCQ v ogorčenem boju za drugo mesto padla tik pred drugim zavojem in bo morala počakati na naslednjo priložnost. Mila Lampič je prav tako nastopila v “zadnjem” boju pred izločilnimi odločitvami in tudi ona je na žalost končala na 3. mestu.

Popoldanske preizkušnje

Tudi pri kategorijah challenge so posegli po omejitvah, saj so zaradi pomanjkanja časa namesto treh izvedli le dva mota in nato takoj izločilne boje. Za nekatere je bila to 1/8 finala, za druge 1/4 finale. Nastopili so Tija Frank (BSX Racing Team Maribor), Aleksandar Gajić, Maj Nanut (oba Rajd Ljubljana) in Jošt Ložar (Bikehanic – Lumar).

  • Tija Frank (deklice 10 let) 5. mesto med osmimi tekmovalkami
  • Aleksandar Gajić (dečki 10 let) 15. mesto med 37 tekmovalci
  • Maj Nanut (dečki 12 let) 13. mesto med 57 tekmovalci
  • Jošt Ložar (dečki 14 let) 18. mesto med 69 tekmovalci

Tija je v skromni konkurenci odpeljala le dva mota, Aleksandar je v polfinalu grdo padel, a vseeno prišel do cilja. Maj je v polfinalu zamudil start in ni ulovil priključka z najhitrejšimi, lanska številka tri evropskega pokala Jošt pa letos še ne najde pravih občutkov na kolesu.

Vrstne rede najdeš na jstiming.nl.

Fotografije Simon Stojko Falk @simon.s.falk

Preberi še

BMX: Rekordno v Veroni
Evropski pokal BMX Zolder: Svetovno prvenstvo v malem
Valmiera: Nadaljeval se je evropski pokal BMX
Evropski pokal BMX se je nadaljeval v čeških Benetkah
V Anadii se je končal letošnji evropski pokal BMX

Sledite nam