30. marca 2017

Nino Schurter in Matthias Stirnemann pri moških parih ter Esther Suss in Jennie Stenerhag pri ženskah. To so veliki zmagovalci letošnje dirke. Edini slovenski par Terpin in Svetličič suvereno do cilja.

V nedeljo se je z zadnjo, sedmo etapo zaključila najbolj popularna in trenutno največja etapna dirka za gorske kolesarje.

Po prologu in sedmih etapah so zmagovalci dirke v najelitnejših kategorijah postali:
V moški konkurenci aktualni olimpijski prvak v krosu, Nino Schurter z Matthiasom Stirnemannom (Team Scott-SRAM MTB Racing)
V ženski kategoriji Esther Suss in Jennie Stenerhag (Meerendal CBC).

Spremembe

Dirka je v zadnjih treh letih doživela nekaj bistvenih sprememb. Če odmislimo, da je sedaj v lastništvu prireditelja triatlonskih tekem Ironman, je glavna sprememba dolžina dirke. Prireditelj je v želji po večji udeležbi znanih imen iz olimpijskega krosa in barvitih karakterjev iz športa dirko skrajšal in naredil lažjo.

Če je še v letu 2015 zmagovalec do cilja potreboval skoraj 32 ur, je ta čas letos precej krajši in znaša dobrih 26 ur. Razlika je enaka času še ene okoli 120-kilometrske etape. Izjava Nina Schurterja po predzadnji etapi pove vse: “Želela sva ostati z Investec-Songo-Specialized. Ko pa je imel Sauser defekt, sva napadla in od tam naprej je bila samo še ena KROS DIRKA.“

Dirka

Da bo imela dirka drugačen karakter, je bilo jasno že po prvi etapi. V ospredju so bili, razen Christopha Sauserja, ki se je vrnil samo za to dirko, mlajši tekmovalci iz prve deseterice olimpijskega krosa. Etapo sta namreč dobila Manuel Fumic in Henrique Avancini (Cannondale Factory Racing XC).

Prekaljeni maratonci so se zvrstili šele od šestega mesta dalje in v naslednjih etapah je bilo podobno. Maratonci enostavno niso prišli do izraza, saj so bile etape hitre in eksplozivne, kar jim seveda ni odgovarjalo. Tako so po dveh etapah obupali in lanska zmagovalca Karl Platt in Urs Huber (Bulls) sta dirko zaključila na dvanajstem, Alban Lakata in Kristian Hynek (Topeak Ergon Racing) pa na osmem mestu.

Vodstvo sta v prvih štirih etapah držala Manuel Fumić in Henrique Avancini, drugo mesto Christoph Sauser in Jaroslav Kulhavy (Investec-Songo-Specialized), na tretjem sta bila Nino Schurter in Matthias Stirnemann.

V peti etapi sta Fumić in Avancini močno popustila in z močno predstavo in zanimivo taktiko sta vodstvo prevzela Nino Schurter in Matthias Stirnemann. Z veliko pomočjo svoje druge ekipe, ki sta jo sestavljala Michiel Van der Heijden in Andri Frischknecht, sta narekovala močan tempo. In tako je ostalo do konca dirke. Na drugem mestu sta ostala Christoph Sauser in Jaroslav Kulhavy, ki sta imela v zadnjih etapah precej tehničnih težav. Na tretje mesto pa sta se v zadnji etapi pripeljala Nicola Rohrbach in Daniel Geismayr (Centurion Vaude 2).

Pri ženskah sta tri etape zmagali Esther Suss in Jennie Stenerhag in tako brez večjih težav osvojili zmago v skupni uvrstitvi. Drugi sta bili Mariske Strauss in Annie Last (Hansgrohe Cadence OMX Pro), ki sta napredovali iz etape v etapo. Tretje mesto je po velikih tehničnih težavah, nevarnih padcih in zlomljenem krmilu v šesti etapi pripadlo Sabine Spitz in Robyn de Groot (Ascendis Health), ki sta si na celotni dirki privozili prav tako tri etapne zmage ter zmago v prologu.

{loadposition inside}

Najboljši v ostalih kategorijah

V mešanih parih olimpijska zmagovalka Jenny Rissveds in Thomas Frischknecht – starosta gorskega kolesarstva in serijski zmagovalec največjih dirk do leta 2005 (Scott-Sram Nextlevel). Zmagala sta prav v vseh etapah.

Pri veteranih preko 40 let – barviti in razvpiti dvojec, dvakratni zmagovalec svetovnega pokala v krosu in svetovni prvak na cesti, zmagovalec Tour de France, Cadel Evans in George Hincapie (BMC Absa Racing Team), ki sta vzdržljivost z etapnih cestnih dirk izkoristila v zadnjih treh etapah in prav v zadnji prišla na vrh skupne uvrstitve.

In pri veteranih preko 50 let sta kraljevala Barti Bucher in Heinz Zoerweg (Meerendal CBC 3), tudi večkratna zmagovalca te kategorije na Cape Epicu.

Slovenci

Letos je bila na Epicu le ena slovenska ekipa – ASI1. David Svetličič in David Terpin sta se zelo dobro držala in na koncu osvojila 208. mesto v generalni uvrstitvi in 67. v svoji kategoriji.

V prvi etapi je bilo na štartu 666 dvojic, dirko pa je končala 501 dvojica.

Vrstni redi

Epic na facebooku

Uvodna fotografija Dominic Barnardt / Cape Epic/ SPORTZPICS

Sledite nam