Giant Trance X Advanced Pro 29 1
Casio GShock
Ride Loose Riders Wheelbase Furam zase Freestyle Giant
13. julija 2022

Karbonski vsegorski lepotec, ki izstopa zaradi sistema “pametnega vzmetenja” Fox Live Valve. Ali štiri leta star izum deluje?

Kolo: Giant Trance Advanced Pro 29 1 (2022), velikost M

Giant Trance X Advanced Pro 29 1

Značilnosti

Trance je Giantovo “trail” ali “vsegorsko” kolo, ki bi ga priporočil večini lastnikov enduro mašin Reign, saj tale lahkotno zavije že tisti trenutek, ko pomisliš, da bi zavil, pa še pleza dosti bolje. 120 mm hoda zadaj, 130 spredaj, trail kolo torej. Inačica X ima malo več, 135/150 mm. Advanced Pro je Giantov najkakovostnejši karbon. 29 je saj veš kaj. 1 pa označuje najbolje opremljeni model (v kakšni seriji se pojavi tudi 0).

Giant Trance X Advanced Pro 29 1

Romantično razmerje

Giant je znamka, ki da veliko za denar. Če je v igri čudovit črn Trance Advanced Pro z drobnimi bleščicami (barva “zvezdna noč”), sem takoj zagret. Do dodatne elektronike, ki uravnava vzmetenje, pa sicer malo zadržan, ampak hej, dajmo še to preizkusit!

Priložnost za furanje

Domači tereni (Črnuče trails in okolica).

Vtisi

  • Za moje potrebe vrhunsko zasnovano in prav tako vrhunsko opremljeno kolo. Pač ni za vse, recimo za nažiganje po parku, ga je kar škoda. Za kratke fure in dolge ture, tudi na moč navzgor in navzdol, pa res prava igrača.
  • Le nekaj vrhuncev: Fox Factory spredaj in zadaj, pogon Sram GX Eagle, zavore Sram G2 RSC, gonilke TruVativ Descent, karbonski obročniki Giant TRX 2 Carbon 29 …

Glavna atrakcija: Fox Live Valve

A tokrat se osredotočamo na izkušnjo s sistemom Fox Live Valve. Namen škatlice pod zgornjo cevjo, iz katere vodijo žičke ne le do vilic in do blažilca, temveč tudi do tipal: branje terena preko tipal in hipno prilagajanje nastavitev vzmetenja.

Fox je prvo generacijo Live Valve predstavil že leta 2018. Takrat smo pisali: Fox Live Valve, pametno vzmetenje

Povzetek: podatke s tipal (v mosti vilic, na koncu nihajke in v nadzorni enoti) mini računalnik obdela tisočkrat v sekundi in jih pošlje v vzmetenje. Tam sistem takoj prilagodi nastavitve, po domače odpira in zapira ventile, da imamo v pravem trenutku največ primernega hoda za ublažitev udarca in v drugem najboljši oprijem za močno poganjanje.

Osnovne nastavitve sicer lahko hitro opravimo kar z gumbom na nadzorni enoti, pravzaprav na odstranljivi bateriji. Stopenj občutljivosti vzmetenja je pet: Climb, Firm, Sport, Comfort, in Open. Imena sama po sebi ne povedo veliko, več pove vrstni red. Izbrani način odčitamo kar preko istih petih LED diod, ki prikazujejo napolnjenost baterije (ta zadošča za 16 do 20 ur delovanja).

Tudi aplikacija, kakopak

Z novo inačico 1.5 je seveda prišla tudi aplikacija, v kateri se lahko dodatno igramo z nastavitvami. Tu dodatno nastavljaš občutljivost vzmetenja znotraj posamezne stopnje, pomaga tudi pri nastavitvi posedanja in dušenja, pri umerjanju sistema, v profil lahko vneseš vse nastavitve vključno s pritiskom gum in tako vodiš dnevnih vseh sprememb in nastavitev na kolesu.

Sistem torej upravlja z občutljivostjo vzmetenja glede na potrebe. Posedanje in dušenje pa nastavljamo tako kot na klasičnem vzmetenju.

Čeprav se morda bere zakomplicirano, je uporaba zelo preprosta. Sistem mora biti umerjen (to se opravi le enkrat ob namestitvi na kolo), posedanje in dušenje lepo nastavljeno kot sicer, potem pa se le odločamo med petimi stopnjami med najbolj divjaško za navzdol in najbolj učinkovito za poganjanje. Ter za celo furo pozabimo, da sistem sploh je na kolesu. Sistem si izbiro zapomni do naslednje uporabe. Ostanejo le še dodatne nastavitve v aplikaciji ter seveda ponjenje baterije. Če na polnjenje slučajno pozabimo, baterijo za 2-urno vožnjo napolnimo v 15 minutah.

Zadeva dejansko deluje. Brez pretirane domišljije čutiš razliko med stopnjami, kot tudi kdaj sistem opravlja odpiranje in zapiranje pretoka olja v vzmetenju. Kar se tiče izbite stopenj pa kmalu veš, katera bo pravšnja za teren, ki te čaka. Lahko pa tudi izbereš enega in se ne igraš več z gumbom in aplikacijo …

Več o Fox Live Valve na www.ridefox.com

Na jetra

Tokrat grem mogoče sebi malo na jetra, da sem tak anti-geek, kar se tiče elektronskih pomagal, aplikacij … (Je dejal in se smeje odpeljal s svojim nevzmetenim jeklenim singlespeedom …)

In pa to, da ni ustreznih modelov za primerjavo, da bi se dalo realno izračunati, za koliko Fox Live Valve podraži kolo. Potem lahko varčen kolesar izračuna, če “je vredno”.

Za koga

Z ljubitelje tehnologije in novosti, ki imajo radi ture po singlih in učinkovitost.

Cena v akciji 7.899 €, v akciji 6.799 €

To je cena za model X, ki je trenutno na zalogi. Kup modelov Trance je na voljo brez Fox Live Valve. Ta sistem pa najdeš še na po enem modelu Trance Advanced Pro, Anthem Advanced Pro in celo na Reign Advanced Pro 29.

Džojrajd omogočile trgovine Freestyle, www.freestyle.si

Več o kolesu na www.giant-bicycles.com

Preberi še

Fox Live Valve, pametno vzmetenje

Casio GShock
Freestyle Giant Wheelbase Ride Loose Riders Furam zase
Sledite nam