15. oktobra 2022

Konec oktobra je tradicionalno rezerviran za največjo brazilsko etapno dirko Brasil Ride. Tisto, ki ima zaradi slovenskih uspehov sloves tudi v naših logih.

Dirka v Braziliji je nekakšen južnoameriški odgovor na znameniti Cape Epic v Južni Afriki. Čeprav je skoraj desetletje mlajša, na njej ne manjka zvenečih imen gorskega kolesarstva. Tudi letos ne bo nič drugače in etapni gorski kolesarji resnično nimajo pravega počitka, saj so si letos podobne dirke sledile kot po tekočem traku. Je pa Brasil Ride, katere glavni pokrovitelj je bančni konglomerat Santander, zagotovo ena najtežjih etapnih dirk na svetu.

Zgodovina: Slovenci na Brasil Ride

Uroš Breški je bil prvi Slovenec, ki je okusil brazilsko etapno dirko. Bilo je oktobra leta 2015, ko sta z Italijanom Cristianom Poberaiem kot dvojec Sportful – Djak osvojila končno drugo mesto. Dve leti kasneje se je v Brazilijo odpravil tudi Peter Vesel, ki je nastopil s Pablom Rodriguezom (Orphans Africa MTB Team Cube), Argentincem, živečim v Braziliji. Prav tako sta srečo istega leta v brazilskem pragozdu še enkrat preizkusila Uroš in Cristian. Peter in Pablo sta v kategoriji grand master mlela vse po vrsti in premočno zmagala, Uroš in Cristian pa sta osvojila tretje mesto v kategoriji master.

Peter Vesel se je leta 2021 po zmagi na ABSA Cape Epic nemudoma odpravil še na Brasil Ride in še enkrat združil moči s Pablom Rodriguezom. Lani sta nastopila pod imenom Orphans Africa Galletas Trina.

Peter gre na Brasil Ride še tretjič!

Za ogrevanje Vesel pred odhodom v Brazilijo ta vikend nastopa še na zadnji dirki serije Husqvarna Adria Bike na Krku. Tako bo preveril svojo formo in se v ponedeljek odpravil proti končni destinaciji. Letos ne bo tekmoval s Pablom Rodriguezom, preizkusil se bo v paru z Nizozemcem Petrom Woutersom. Ekipa se bo imenovala 9TH Wave Sharks.

Peter Vesel pred dirko pove:

“Letos tretja etapna dirka. Po štirih otokih in Appenninici še Brasil Ride. Dobil sem povabilo, pravzaprav dve. Ampak tisti, ki prvi pride, prvi melje al’ kako se že reče? Dirkam s Petrom. Peter je drugače moj pokrovitelj in me opremlja z obročniki 9TH Wave. Bo nova izkušnja, tja grem brez pričakovanj. Edino, kar vem, je to, da bo vroče in dosti vlage. Etape bodo glede na prejšnjo konfiguracijo deloma spremenjene, vendar več ali manj po ustaljenem vzorcu. Dve etapi bosta izredno dolgi, okoli 140 kilometrov z ne veliko višinci. Tam so vsi vzponi zelo strmi, kratki, z naklonom tam okoli 20 odstotkov, nekateri tudi več in jih imaš na koncu etape že polno kapo.”

Etape letošnjega Brasil Ride

  • 23. oktober, 20,8 kilometra in 327 višinskih metrov vzponov v krožnem prologu v Arraial d’Ajuda.
  • 24. oktober, 132 kilometrov in 2350 višinskih metrov vzponov med Arraial d’Ajuda in Guaracingo.
  • 25. oktober, 58,7 kilometra in 1350 višincev na krožni etapi nad Guaratingo.
  • 26. oktober, 103 kilometre in 2377 višincev. Zopet okoli Guaratinge.
  • 27. oktober, najdaljša etapa s 140 kilometri in 2336 višinskimi metri vzponov med Guaratingo in Arraial d’Ajudo.
  • 28. oktober bo rezerviran za dirko v krosu, in sicer bodo tekmovalci odpeljali 4 kroge, vsak bo imel 147 višincev. Kraj? Arraial d’Ajuda.
  • 29. oktober, zadnjih 46,7 kilometrov dirke in 548 višinskih metrov vzponov. Start in cilj v Arraial d’Ajudi.

Skupaj bo na Brasil Ride potrebno prevoziti 533,2 kilometra in premagati 7499 višinskih metrov vzponov ter skoraj 8000 višinskih metrov spustov. Točne višince in dolžino nam bo poročal Peter, ki bo s prvo etapo začel v nedeljo, 23. oktobra.

Vse dodatne informacije na voljo na brasilride.com.

Fotografije organizator

Preberi še

Brasil Ride

Sledite nam