Tanja Žakelj, Ajdovščina
1. septembra 2020

Od petka do nedelje boji navzdol, po ravnini in navzgor na kolesarskem festivalu v Ajdovščini. B4X, DP v 4krosu in prvič dirka v olimpijski disciplini za serijo SloXcup.

Kolesarski klub Črn trn, ki s svojimi dejavnostmi gostuje na območju nekdanje vojašnice Pale pod izvirom Hublja na robu Ajdovščine, je že pred leti svoje prireditve združil v festival. Letošnji ima pomembno novost – dirko v olimpijskem krosu.

Kolesarski festival Ajdovščina – dogodek na Facebooku

B4X pokal Ajdovščina

B4X

“Mala proga” v Palah bo že v petek gostila klasično dirko v disciplini dvoboj, tretjo za letošnji B4X pokal Slovenije. Kvalifikacije se začnejo ob 17. uri, finale pa ob 18. uri.

Dogodek na Facebooku

Prijave na prijavim.se

4X

Dirkanje v 4krosu je zaščitni znak Črnega trna, tu so korenine društva in tudi letos bodo gostili državno prvenstvo v tej disciplini. Proga Črn trn sveže nafrizirana čaka, kdo bi si lahko drznil osvojiti trdnjavo, ki jo branijo domači tekmovalci v črno-rumenih oziroma v zadnjem času črno-zelenih dresih. Prvenstvo je v Ajdovščini že od četa 2014, pa tudi prej, od leta 2011, je to uspelo le Kevinu Bergincu (Unior Devinci Factory Racing) pred dvema letoma. Naslov članskega državnega prvaka bo branil Urban Rotnik (KK Črn trn).

4kros bo na sporedu v soboto. Kvalifikacije se začnejo ob 15.30, finale pa ob 17. uri.

Razpis in prijave na prijavim.se

Olimpijski kros

Novo prizorišče v slovenskem pokalu v olimpijski disciplini SloXcup! Leta 2013 so tu gostili državno prvenstvo v eliminatorju, olimpijski kros je seveda čisto nekaj drugega.

Krog s štartom in ciljem v Palah je speljan čez Škol (hrib nad 4X progo), dolg je 4 km z višinsko razliko 110 m in vodi tudi skozi skozi mini park Frutabela.

“Proga je kamnita in nezvožena, dobro je, da se obeta lepo vreme, sicer bi bilo hitro blatno in spolzko,” pravi Tanja Žakelj (na naslovni fotografiji), ki si je progo ogledala pred sezono. “Fizično je zahtevna, brez ravnin. Zanimiva je, dobra kombinacija naravnega terena in nekaj zgrajenih odsekov,” še pove.

Dirka v krosu bo potekala v nedeljo. Najmlajši začnejo ob 10. uri, članice, amaterji in veterani startajo ob 13. uri, člani ter starejši in mlajši mladinci pa ob 14.45.

Pozor, število spremljevalcev za tekmovalce je omejeno! Po en spremljevalec na udeleženca.

Napoved in razpis na sloxcup.com

Prijave na prijavim.se

Fotografije Klavdij Blažko/Črn trn

Preberi še

Urban Rotnik tretjič državni prvak v 4krosu
Bi eno frutabelo?
B4X: Veselo v Svetem Juriju

Sledite nam