Brasil Ride, Peter Vesel, Pablo Rodriguez
14. novembra 2021

Peter in partner Pablo Rodriguez sta zmagovalca 11. izvedbe etapne dirke Santander Brasil Ride v kategoriji grand masters.

Arraial d’Ajuda, start in cilj letošnjega Brasil Ride in tudi prizorišče zadnje, 46,7 kilometra dolge etape, je zopet srečen kraj za afriškega leva, ki bi po drugi zmagi v Braziliji lahko dobil tudi kakšen južnoameriški vzdevek, recimo amazonski jaguar ali jaguarundi – tamkajšnja divja mačka.

Moški: Becking in Diaz po tretjem mestu na Epicu, zmagala na Brasil Ride

Gustavo Xavier in Alex Malacarne (Specialized Racing BR I) sta zmagovalca zadnje etape. V cilj sta prikolesarila s časom ure, 41 minut in 31 sekund, oziroma tri minute in osem sekund pred Hansom Beckingom in Josejem Diasom (Buff Scott MTB), tretja sta bila Edson Resende in Ulan Galinski (Caloi Henrique Avancini Racing).

Prvo mesto sta si po 21 urah, 15 minutah in 4 sekundah zagotovila Becking in Dias. Xavier in Malacarne sta zaostala 18 minut in 28 sekund. Tretje mesto je pripadlo Resendeju in Galinskemu.

Master: Neto in Firmino nista dopustila presenečenj

Hugo Neto in Joao Firmino (Specialized Racing BR II) sta suvereno opravila tudi z zadnjo etapo, pa čeprav sta zmago ujela le za 9 sekund. Njun čas je znašal uro, 57 minut in 38 sekund. Na drugo mesto sta se uvrstila Francisco Muller in Mateus Zandona (3Z), na tretje pa z zaostankom 4 minute in 38 sekund Valerio Ferreira in Marco Macedo (Portugal Brazil Ride / Epic Bike Store).

Enak je tudi vrstni red v skupnem seštevku. Neto in Firmino sta za celotno traso potrebovala 23 ur, 40 minut in 38 sekund in za uro, dve minuti in 27 sekund prehitela Mullerja in Zandonaja. Ferreira in Macedo sta zaostala skoraj tri ure.

Grand master: Peter in Pablo še enkrat po letu 2017

Prva letošnja etapna zmaga za dvojico Emiel Kunkeler in Ivan Mariosa (9TH Wave Sharks). Za etapo sta potrebovala 2 uri, 14 minut in 30 sekund. Za dve minuti in 17 sekund sta prehitela Petra Vesela in Pabla Rodrigueza (Orphans Africa – Gilletas Trina). Tretje mesto je pripadlo paru Trip Aventura / Speedcard (Nobile Junior in Eduardo Braz), ki sta zaostala 9 minut in 10 sekund.

V skupnem seštevku sta premočno zmagala Vesel in Rodriguez, ki sta za celotno traso potrebovala 28 ur, 12 minut in 7 sekund. Drugouvrščeno dvojico Kunkeler in Marosa sta prehitela za uro, 31 miut in 47 sekund. Na tretje mesto sta se uvrstila Gehrke in Baron, ki sta na zadnji etapi osvojila četrto mesto.

Peter se razgovori po dirki Brasil Ride:

“Bilo je mrzlo, ha ha. A veš, kako to veš? Ko imajo Brazilci dolge hlače, čeprav je bilo v zraku prijetnih 22 stopinj. Sama etapa je potekala po džungli. Bilo je dobrih deset kilometrov enoslednic, večinoma prekritih z blatom. Vmes pa mnogo podrtih dreves. Ponekod smo lahko vozili okoli, spet drugje je šlo kar direktno čez debla. Moja želja je bila, da današnjo etapo odpeljeva varno, da v cilj pripeljeva cela, predvsem pa s celo in delujočo opremo. Šla sva svoj tempo, tako da je bil Pablo vedno ob meni. Nato sva čakala na drug par grand masters, da sta naju ujela, in spustila sva ju naprej. Recimo temu neka gentlemenska poteza. S Pablom sva dosegla vse, predvsem pa izpolnila cilj – zmagati dirko. Zato sem v znak spoštovanja do ostalih kolesarjev zmago prepustil drugim, ki so se trudili enako kot midva s Pablom Rodriguezom!”

Nekaj “insajdeskih”

“Danes je bila na istem prizorišču tudi rekreativna dirka in na startu je bilo kar 3000 udeležencev! Ja, 3000, ki so morali premagati 70 kilometrov dolgo razdaljo. Drugače pa sem se zjutraj pred startom pogovarjal z 19-letnim Alexom Malacarnejem, ki je na letošnjem Absa Cape Epic vozil ob boku legendarnega Cristopherja Sauserja. Rekel mi je, da je bil na Epicu vsak dan v ‘tilt’, koma, tukaj pa je dejal, da se mu je odprlo in je vozil v svojem ritmu in reciva zelo uspešno. Danes sta z Alexom Malacarnejem tudi zmagala v etapi! Potem je bil zanimiv tudi pogovor s Hansom Beckingom, s katerim se spoštujeva že od letošnjega Epica. Dečko, vedno pripravljen pomagati in res pravi tekmovalec, prav tako tudi njegov kolega Jose Dias. Prav fajn so tile fantje,” še pove Peter Vesel.

Ženske: Igra živcev je na vrhu ustoličila Nemko in Španko

Naima Diesner in Anna Jordens (9TH Wave Cycling) sta proti koncu dirke stopnjevali ritem in se na zadnji etapi veselili velike zmage, saj sta s časom 2 uri, 6 minut in 35 sekund za več kot 18 minut prehiteli do včeraj vodilni par Marcello Toldi in Lutecio Azevedo (4Fun Bike Center). Tretji sta bili kot na večini etap Aline Olwedo in Lucineia Brunetta (Ladies All Ride).

Diesner in Jordens sta se s časom 28 ur, 33 minut in 47 sekund veselili skupne zmage. Za 15 minut in 6 sekund sta bili hitrejši od para Toldi in Azevedo. Tretje mesto je pripadlo paru Olwedo – Brunetta.

Vrstni redi

Brasil Ride iz prve roke

Peter: “Glede na to, da je organizator Mario Roma, ki je bil včasih profesionalni jadralec, občasno pa gorski kolesar, kopiral dirko Cape Epic, moram priznati, da mu je to uspelo še na boljše. Organizacija je vrhunska. Z nami je ves čas mobilna bolnišnica, takšen tovornjak, kot ga imajo recimo pri Moto GP. Tovornjak je opremljen z vsemi najbolj sodobnimi zadevami. V bistvu te kirurgi lahko operirajo na licu mesta. Potem hrana! Je neprimerno boljša kot v Afriki. Ali pa šotori. V Afriki so majhni in nizki, tukaj pa imaš skoraj stojno višino v šotoru. Mario se resnično trudi. In tudi njegova organizacija vrača lokalni skupnosti. Pomagajo pri obnovi šol, recimo.”

Brasil Ride tudi na Portugalsko

Dirka Brasil Ride se širi. Naslednje leto bo pod okrilje Brasil Ride prišla tudi etapna dirka na Portugalskem. Zato je bil na dirki prisoten tudi portugalski kolesarski zvezdnik Tiago Ferreira, nekdanji svetovni in evropski prvak v gorskokolesarskem maratonu, ki je tudi ambasador dirke Portugal Brasil Ride, ki bo na sporedu med 9. in 14. majem prihodnje leto. Dirka bo dolga 350 kilometrov, vmes pa bo 8000 višinskih metrov vzponov. Več na brasilride.com.

Fotografije Brasil Ride in Peter Vesel

Preberi še

Brasil Ride

Petra podpirajo

Sledite nam