Luka Berginc
17. oktobra 2020

Druga dva Francoza na vrhu, Hrastnikova zopet v deseterici in Žabjek enako kot v včerajšnji dirki. Horvatova na tleh, Berginc pa kljub pičlemu treningu vse hitreje.

Kvalifikacije za drugo dirko v spustu za svetovni pokal na Mariborskem Pohorju sta v članskih kategorijah dobila Francoza Myriam Nicole (Commencal / Muc-Off by Riding Addiction) in Loic Bruni (Specialized Gravity).

Med ženskami je Monika Hrastnik (Dorval AM Pro Race Team) zasedla 7. mesto z 11 sekundami zaostanka, Špela Horvat (Supersnurf) pa zadnje 11., po padcu je zaostala več kot minuto.

Jure Žabjek (Unior Devinci Factory Racing) je dosegel 15. čas in za Brunijem zaostal 6 sekund, Luka Berginc (KK Črn trn) pa se je v finale suvereno uvrstil s 37. časom oziroma 12-sekundnim zaostankom.

Premešane karte

Včeraj drugouvrščeni Myriam Nycole je na drugem mestu sledila Britanka Tahnee Seagrave (Canyon Collective FMD) z zaostankom nekaj manj kot 4 sekunde (lanska zmagovalka Maribora je bil včeraj le sedma), na tretjem pa včeraj čertouvrščena Italijanka Eleonora Farina (MS Mondraker Team), ki je zaostala 6,7 sekunde.

Svetovnemu prvaku Bruniju, ki si po včerajšnjem padcu v drugem zavoju res ne želi še enega 20. mesta, je z dobro sekundo zaostanka na drugem mestu sledil mladi rojak Thibaut Daprela (Commencal / Muc-Off by Riding Addiction), včeraj tretji, tretji je bil Avstralec Troy Brosnan (Canyon Collective Factory Team) z 1,7 sekunde zaostanka, včeraj je bil osmi. Včerajšnji zmagovalec Loris Vergier (Santa Cruz Syndicate) je bil danes četrti.

V mladinskih kategorijah sta bila najhitrejša Nemka Anastasia Thiele in še enkrat več Irec Oisin O’Callaghan (The YT Mob).

Monika Hrastnik
Monika Hrastnik, foto Borina Mišica

Proga 2

Proga za drugo dirko ima v primerjavi s tisto za prvo dirko nekaj novih odsekov – dve drugačni varianti v prvem gozdu po štartu, malce drugače speljan Rock’n’Roll, drugačen vzhod v zadnji gozd pod Trikotno jaso in v spodnjem delu en povsem nov, neutrjen odsek.

Do kvalifikacij se je že za silo posušila, tako da so tekmovalci izbirali različne plašče – tako tiste za mokro kot tudi že za suho podlago.

Jure Žabjek
Jure Žabjek, foto Borina Mišica

Izjave Slovencev

Monika Hrastnik: “V redu, le preveč sem bremzala. Nekaj napakic sem naredila. Manj je drselo kot zjutraj, zemlja se je zbila, le korenine se kar svetijo in zelo drsijo. Po treh dneh na progi sem že malo utrujena, zdaj se moram spočiti pred jutrišnjo dirko.”

Špela Horvat
Špela Horvat, foto Borina Mišica

Špela Horvat: “Do padca na skalah mi je šlo dobro. Potem sem šla do cilja s kamnom med okvirjem in gumo … V redu sem, le noht se mi si odtrgala pri padcu. Boli, a jutri se bom borila!”

Jure Žabjek: “Danes zjutraj so bile razmere slabše kot včeraj, za kvalifikacijsko vožnjo pa se je malo bolj posušilo, tako da smo lahko bolj spustili. Nisem pa si upal preveč tvegati, ker nisem zaščiten za uvrstitev v finale. Važno mi je bilo, da se kvalificiram. Da sem v prvi petnajsterici, pa toliko bolje. Jutri pa napadem.”

Luka Berginc: “Zjutraj sem naredil samo eno vožnjo po novi progi, pa sem imel potem veliko dela s kolesom. Življenje ‘privatnika’ pač, danes sem imel vsaj klubskega mehanika … Usposobili smo pesto, zadnji amortizer (hvala foxu), zavoro … Pa se je kar v redu končalo, s časom in uvrstitvijo pa sem zadvoljen. Upam, da bo jutri še bolje.”

Vrstni redi kvalifikacij za 2. dirko

Moški elite
Ženske elite
Mladinci
Mladinke

Spored nedeljskega finala

Tako kot v petek se dopoldan pomerijo mladinke in mladinci, mladinci začnejo ob 9.45 in mladinke ob 10.30.

Špela Horvat bo šla kot prva članica na progo ob 12:42, prvi iz moške članske oziroma elitne kategorije pa ob 13.30.

Startne liste in podatki o spletnih in televizijskih prenosih bodo na voljo na live.mtb.si.

Na naslovni fotografiji je Luka Berginc, foto Klemen Humar

Preberi še

Svetovni pokal Maribor: Prva dirka Francozom
Svetovni pokal Maribor: Videi s prve dirke

Sledite nam