Vid Peršak, Black Hole Enduro
19. julija 2021

Deveta sezona serije SloEnduro se je minuli konec tedna na Koroškem “prelomila” v drugo polovico. Pred klasičnim Black Hole endurom smo namreč nanizali dve dirki za točke in eno 4Fun, po njem nas čaka še prav toliko dirk.

Po dveh dneh in štirih hitrostnih preizkušnjah v dveh državah sta zmagovalca dirke, ki je bila hkrati zlata kvalifikacijska za svetovno enduro serijo EWS, postala Avstrijka Yana Dobnig (Team Dorrong) in Slovenec Vid Peršak (Orbea Fox Enduro Team) – oba Korošca vsak s svoje strani meje.

Yana Dobnig
Yana Dobnig

S tretjega v napad na vrh

Vid, ki je dobil prvo letošnjo dirko serije SloEnduro in izpustil naslednjo, je bil prvi favorit in to ne le zato, ker je dirkal na domačem terenu. A v soboto na skrajšani progi Thriller na Peci ni začel najbolje. V težkih, mokrih razmerah, zaradi katerih je bil štart prestavljen nižje, je z veliko napako prvo hitrostno preizkušnjo vikenda končal na tretjem mestu, a z majhnim zaostankom za zmagovalcem. Njegov kolega iz Orbeine ekipe, Španec Gabriel Torralba, je bil najhitrejši, 56 stotink sekunde je za njim zaostal Beljačan Matthias Stonig, Peršak na tretjem pa še 6 stotink več. Nič odločenega pred nedeljskimi tremi preizkušnjami na Jamnici torej.

Tudi v nedeljo vreme udeležencem iz sedmih držav ni prizanašalo. Naliv je sledil nalivu, vmes pa premori ali rahel dežek. A proge v Jamnica single trail parku niso bile speljane po tistih poteh, ki so v mokrem najbolj zoprne in so pred tremi leti jemale voljo do dirkanja tudi najboljšim na svetu. Seveda je drselo in kup umazanije je zmetalo po kolesih, oblačilih in obrazih, a tekmovalne razmere so bile še razmeroma normalne.

Miha Smrdel
Miha Smrdel

Peršak je tu že po drugi hitrostni preizkušnji vikenda prešel v vodstvo ter z etapnimi zmagami nadaljeval do konca. Naposled je zmagal z 39 sekundami prednosti pred mladincem Mihom Smrdelom (MBK Črni Vrh), vodilnim v seriji SloEnduro, ki je bil po sobotni etapi na 4. mestu. Na Jamnici je bil dvakrat drugi in enkrat četrti. Tretje mesto je pripadlo Torralbu, ki je bil na Jamnici 3., 8. in 6. Pod stopničke sta se uvrstila Nemec Janik Voth (Propain Factory Enduro) na četrto mesto z dvema tretjima na Jamnici in Avstrijec Christoph Kofler, najhitrejši veteran vikenda, na peto.

Ženske

Yana Dobnig, ki se je v SloEnduro vrnila po dveh letih, je imela z le dvema slovenskima tekmicama lažje delo, dobila je vse hitrostne preizkušnje. Drugo mesto je zasedla Gaia Kravanja (KK Črn trn), tretje pa Urška Korasa (KD Zverinice).

Zmagovalca sta povedala

Vid Peršak: “Razmere so bile res zelo težke za vse tekmovalce, ampak meni to načeloma kar ustreza, tako da z etapami nisem imel prevelikih težav. Veseli me, da smo po dolgem času spet lahko tekmovali doma. Proge so bile odlično pripravljene, pravi nivo tekmovanja je bil, saj so bile proge zahtevne. Mislim, da se je kar pokazalo, kdo se zna peljati. Hvala vsem, ki so pripomogli, da se je izvedla takšna dirka, sploh v takšnih časih.”

Vid ni začel v vodstvu. “Res je, tudi jaz sem krvav pod kožo, ne morem vedno vsega zmagati. Dejstvo je, da je bila konkurenca kar močna, se ni bilo preveč za hecat. Po zadnjih tekmah sem se domov vrnil kar utrujen, tako da se že veselim, da si bom zdaj vzel malo odmora, da malo premislim in se lotim treninga za drugi del sezone. Če bo le možno, se še udeležim kakšne dirke serije SloEnduro, mislim, da so odlične.”

Yana Dobnig: “Zelo zabaven vikend je bil, čeprav je tako drselo zaradi vsega dežja. Današnja prva etapa je bila zelo težka, ovinki so zelo drseli, enkrat sem zdrsnila.”

Yana letos ne dirka v svetovni seriji. “Zaradi dela letos ne nastopam v EWS, bom videla, kako bo naprej, veselim pa se še kakšne dirke SloEndura.”

Kategorije

Med mladinci je Smrdelu sledil Avstrijec Julian Auer (Unior VR fahrradprofi.at) na drugem in Jernej Kavčič (KD Sloga 1902) na tretjem mestu. Enake so bile tudi stopničke v EWS kategoriji do 21 let. Omenjeni Kofler je bil najhitrejši v kategoriji master 1, Peter Bošnik (MTB Trbovlje) v master 2 in Michael Strohmayer v master 3. Pri veterani po merilu EWS (35+) se je izteklo malce drugače z Michaelom Unterwegerjem (ARBO ASKO RLM OMYA Villach) na vrhu.

Kratka trasa

Na krajši progi z le zadnjima dvema hitrostnima preizkušnjama je v kategoriji mlajših mladincev do 17 let zmagal Blaž Kavčič (KK Završnica), pri mlajših mladinkah Tina Smrdel (MBK Črni Vrh) in pri dečkih do 15 let Juš Ažman (KK Završnica). Najhitrejši v kategoriji hobi je bil Ožbej Lindenbaum.

Kendina SuperEtapa

Za Kendino SuperEtapo je bila tokrat izbrana zadnja, četrta hitrostna preizkušnja na novi progi “Škotska bomba” – ime je dobila po kraterjih od bomb iz prve svetovne vojne, ki so se jih tam znebili bombniki, ko so se vračali, ter po Škotih, ki so zgradili progo. Da ne pozabimo, na njej sta bila najhitrejša Tina Smrdel in Vid Peršak, ki sta si tako prislužila nagrado pokrovitelja Kenda.

Vsi vrstni redi

Razvrstitev

Miha Smrdel je obdržal vodstvo v razvrstitvi serije. Z zmago in dvema drugima mestoma ima 1000 točk, sledi mu Peršak na drugem mestu z 800 točkami, na tretjem pa Jan Markič (ŠKTD Avče) s 635 točkami. Gaia Kravanja ostaja vodilna med ženskami.

Celotna razvrstitev tukaj

V seriji SloEnduro sledi …

Vidimo se 29. avgusta v MTB trail centru Kočevje na četrti dirki “prve lige”, priljubljenem Enduru Kočevje! Razpis in prijave kmalu.

Fotografije Urosh Grabner @uroshgrabner

Preberi še

EWS La Thuile 2: Vid Peršak spet med deseterico
SloEnduro Gorjanci: Mladinec in novinka najhitrejša v dolenjskem peklu

Sledite nam