vid peršak, ews la thuile
11. julija 2021

… a tokrat le v zadnji preizkušnji, skupno pa na robu dvajseterice. Zmagovalca druge dirke na zahodu Italije, tik ob meji s Francijo, sta Jack Moir in Harriet Harnden.

Udeleženci svetovne serije v gorskokolesarskem enduru (EWS) so opravili še z drugo dirko v kraju La Thuile v Aosti. Ta se je začela v soboto zvečer s “pro” etapo, ki so jo naslednji dan ponovili skupaj ostalimi tremi trasami, tako da je za končni vrstni red štelo pet hitrostnih preizkušenj.

Pri moških se dvoboj Jack Moir (Avstralija, Canyon Collective) proti Richardu Rudu (ZDA, Yeti / Fox Factory Team) nadaljuje, tokrat je bil hitrejši Moir, trenutno pa sta v zmagah izenačena, vsak s po dvema. Moir je dobil tri preizkušnje, Rude pa dve (pro in kraljevsko), razlika je na koncu pri 18 minutah dirkanja znašala 13 sekund v korist Avstralca.

Tretje mesto si je prvič prislužil Šved Zakarias Johansen (Ibis Enduro Team) s štirimi tretjimi mesti in drugim v najdaljši zadnji preizkušnji, za Moirom je zaostal 20 sekund.

Jack Moir, La Thuile EWS
Jack Moir, foto EWS

Vid spet vse hitreje

Po petem mestu na četrtkovi dirki je Vid Peršak (Orbea Fox Factory Team) tokrat zasedel 19. mesto z zaostankom minuto in 25 sekund. Začel je s 35. mestom ter zaključil z 19. in 9. Tako kot v četrtek zopet najhitreje na zadnji in najdaljši etapi!

Vid Peršak, La Thuile EWS
Vid Peršak, foto EWS

“Včeraj sem na ‘pro stage’ žal padel, malo preveč sem tvegal,” nam je povedal Vid. “Tudi danes zjutraj nisem najbolje začel, še vedno zelo hitro, a z ogromno manjšimi napakami. Zadnji dve etapi sem spet našel tekočo vožnjo, flow, in rešil tekmo! Vesel sem, da sem po dolgam času spet v top formi, da lahko tudi na slab dan izvlečem takšen rezultat. Predvsem me veseli, da sem kondicijsko na pravem mestu, to je potrditev trdega dela. Ta teden je bil zame izjemen, mislim, da si nimam prav nič očitati.”

Skupno …

Ker dodatne točke za lestvico EWS prinašajo tudi kraljevske etape in nova pro etapa, je vendarle razlika med dosedanjima zmagovalcema. Rude vodi z minilano prednostjo petih točk pred Moirom, tretji je Kanadčan Jesse Melamed (Rocky Mountain Race Face), ki je prav vselej med prvo peterico. Vid Peršak je po štirih dirkah na 17. mestu.

Ženske

Britanka Harriet Harnden (Trek Factory Racing) je osvojila svojo prvo člansko zmago v EWS. Prislužila si jo je šele z odlično vožnjo v zadnji preizkušnji, v kateri je za skoraj 10 sekund prehitela drugouvrščeno Francozinjo Melanie Pugin. Ta je na koncu za Britanko zaostala 98 stotink sekunde. Tretja je bila še ena Francozinja Isabeau Courdurier (Lapierre Zipp Collective).

Harriet Harnden, La Thuile EWS
Harriet Hardnen, foto EWS

Nasvidenje Italija, pozdravljene poletne počitnice. EWS se 2. septembra nadaljuje v Loudenviellu v Franciji s še enim dvojčkom. Tako da tudi Vid lahko pride malo domov. Že konec naslednjega tedna bo nastopil na Black Hole enduru, dirki serije SloEnduro.

Naslovna fotografija: Vid Peršak, foto Kike Abelleira

Preberi še

Vid Peršak peti na EWS La Thuile!

Sledite nam