Ažbe Kalinšek, bikehanic 20 chocolate, sloenduro gorjanci
21. junija 2021

Zmagovalca druge dirke serije SloEnduro sta na razbeljenih Gorjancih postala mladinec Miha Smrdel (MBK Črni Vrh) in novinka Tjaša Fifer (ŠD Grabit), ki pa ji dirkanje na dveh kolesih ni neznano.

Člani Kolesarskega društva Zverinice iz Novega mesta so svojo dirko v gorskokolesarskem enduru, ki so jo prvič izvedli pred dvema letoma, letos prvič organizirali pod okriljem SloEndura. V koledarju je bila sicer že lani, a so jo bili zaradi epidemije prisiljeni odpovedati.

Letos pa je na severno stran Gorjancev, na poti, ki jih med Trdinovim vrhom in Gabrjami urejajo prav Zverinice, prireditev privabila 115 kolesark in kolesarjev iz Avstrije, Italije in Slovenije. Dobra polovica se jih je pomerila na daljši trasi s tremi hitrostnimi preizkušnjami, ostali (kategorije do 15 in do 17 let ter hobi) pa na krajši z dvema hitrostnima preizkušnjama. Po višinski razliki pa je bila krajša trasa polovična, saj je izpustila tretjo hitrostno preizkušnjo, ki je združevala trasi prve in druge.

Pri sončni pripeki, temperaturah precej nad 30 stopinjami ter prahu na makadamih se vzponov tokrat ni veselil nihče. Seštevek vzponov na treningu in dirki je na daljši trasi znašal 1450 metrov, spustov na čas pa 1050 m.

Miha Smrdel, enduro gorjanci
Miha Smrdel

Boj za vrh

Po prvi hitrostni preizkušnji je povedel Jan Markič (ŠKTD Avče), državni prvak izpred dveh let, z slabima dvema sekundama naskoka pred mladincem Mihom Smrdelom, ki je po drugem mestu za Vidom Peršakom na prvi dirki sezone, Kamplc enduru v Ajdovščini, že brez besed napovedal napad na svojo prvo zmago.

Po drugi hitrostni preizkušnji je za poldrugo sekundo že povedel Smrdel. Markič je zabeležil le 4. čas, med njima sta bila Jakob Smolnikar in Nejc Huth (oba Energijateam.com), a sta oba že zaostajala s prve preizkušnje.

Tretja hitrostna preizkušnja, tudi Kendina SuperEtapa, je bila za slovenske razmere zelo dolga, saj jo je le najhitrejši uspel predrveti v manj kot šestih minutah. To je bil zopet odlični Miha Smrdel, ki si je tako pridirkal še dvajset sekund prednosti pred drugouvrščenim Markičem. Da je Smrdel tudi zelo močan v olimpijskem krosu, ni bilo odveč, saj je preizkušnja vsebovala tudi konkreten šprint navkreber.

Tretji najhitrejši je bil tokrat Jan Štucin (Pedal Racing Team), tretje mesto v skupni razvrstitvi dneva pa si je s 3., 7. in 5. mestom prislužil David Ivartnik (Energijateam.com).

Ženske

Razburljivo je bilo tudi v sicer pičli ženski konkurenci na dolgi trasi. Po prvih dveh hitrostnih preizkušnjah je vodila domačinka Urška Korasa (KD Zverinice). A tudi ona le za dobro sekundo, lovila jo je Štajerka Tjaša Fifer. Tretja preizkušnja je bila odločilna in 24-letna Tjaša, sicer tekmovalka v motociklističnem enduru, je bila na njej od Dolenjke hitrejša za petnajst sekund.

Tjaša Fifer, enduro gorjanci
Tjaša Fifer

Za Tjašo je bila to prva dirka “prve lige” SloEndura, v disciplini pa se je prvič preizkusila pred dvema tednoma v Ilirski Bistrici na dirki serije SloEnduro 4Fun. Tretje mesto je zasedla Gaia Kravanja (KK Črn trn), zmagovalka Kamplc endura.

Druge kategorije

Razbrali ste že, da je bil najhitrejši član Markič, najhitrejši mladinec pa Smrdel, sledila sta mu Enej Podlipnik (Bikehanic – 20 Chocolate) in Jernej Kavčič (Sloga 1902 Idrija). Med najmlajšimi veterani je zmagal Huth, 6. v absolutni razvrstitvi, v srednji veteranski kategoriji master 2 Miha Deu (Rajd Ljubljana), v najstarejši master 3 pa tokrat ni bilo uvrščenih.

Kratka trasa

Najhitrejši na trasi z dvema hitrostnima preizkušnjama je bil (tako kot na Kamplcu) tekmovalec iz kategorije do 15 let Ažbe Kalinšek (Bikehanic – 20 Chocolate), v njegovi kategoriji sta mu sledila Juš Ažman (KK Završnica) in Simone Leo (Ita, Bel Gelato Cycling).

Najhitrejši med mlajšimi mladinci do 17 let je bil Jan Polovšak (KK Ravne) pred Marselom Pirihom (Pedal Racing Team) in Mihom Jerkičem (KK Črn trn).

Tina Smrdel, enduro gorjanci
Tina Smrdel

Pri mlajših mladinkah je Tina Smrdel (MBK Črni Vrh) težko premagljiva, tokrat sta ji sledili Ana Inkret (Calcit Bike Team) na drugem in Eva Palka (KD Zverinice) na tretjem mestu. Na prvih dveh preizkušnjah je bila Tina tudi precej hitrejša od kolesark z dolge trase.

Kenda SuperStage

Miha Smrdel in Tjaša Fifer sta tudi zmagovalca Kendine SuperEtape, tretje hitrostne preizkušnje dneva. Oba z veliko prednostjo.

Prolog in polet s helikopterjem

Po dolgem času smo imeli v SloEnduru prolog, čeprav je bil le promocijske narave (a z lepimi nagradami) in ni štel k nedeljski dirki. V soboto pozno popoldan se je štirideseterica pomerila na kratki, a privlačni in dobro pripravljeni progi blizu središča Novega mesta. Zmagala sta Tina Smrdel in Jan Markič.

enduro gorjanci, urbane zverine
Prolog v Novem mestu

Druga izmed posebnosti prve dirke v tem delu Dolenjske v prvi ligi SloEndura pa je bil nagradni polet s helikopterjem za peterico zmagovalcev kategorij tik pred razglasitvijo. Lepa poteza pokrovitelja Flycom, le da sta se vsaj dva vrnila malce manj zdrave barve v obraz in da je moral eden celo izpustiti podelitev. Kombinacija izčrpanosti po napornem dirkanju v vročini in letenja ni bila najboljša, a je pomagala kombinacija sladkarij in počitka v senci.

sloenduro gorjanci
Peterica zmagovalcev z dolge trase, od leve: Huth, Markič, Fifer, Deu in Smrdel

Vsi vrstni redi na sloenduro.com

V SloEnduru sledi …

Vidimo se zopet 17. in 18. julija na tretji dirki serije, Black Hole enduru na Koroškem. Na obeh straneh meje in prav ste prebrali, dirka bo dvodnevna! Razpis in prijave še ta teden. To je tudi kvalifikacijska dirka EWS.

Fotografije Tadej Bernik @bernik_photoforyou. Na naslovni je Ažbe Kalinšek.

Preberi še

Kamplc Enduro: Iz tekočega v lepljivo, a vseeno odlično

Sledite nam