4 Islands
21. aprila 2021

Otok Krk in 71 kilometrov ter 1750 višinskih metrov vzponov. Absolutna zmaga Čehu in Nemcu, najboljši Slovenec Sikošek, ki vozi v paru s Hrvatom Bilićem. Peter suvereno, prav tako tudi Tanja in Urban.

Merjenje moči na drugi najdaljši etapi, obilica defektov, tudi med favoriti in slovenskimi tekmovalci, lepo in sončno vreme, edino v zgodnjih popoldanskih urah je nekoliko ponagajal veter. Suha etapa z zelo razgibanim terenom, s parimi blatnimi pastmi, ki so na Krku stalnica, in s spustom v Baško, je postregla z izenačenimi vožnjami v moški in master kategoriji ter s prepričljivima zmagama med mešanimi pari in v kategoriji grand master.

Alban Lakata (Team Bulls 1).

Kdo so najvišje uvrščeni na prvi etapi 4 Islands 2021?

Moški

Včeraj drugouvrščena, danes pa zmagovalca prve etape. Martin Stošek in Andreas Seewald (Canyon Northwave MTB A) sta za etapo potrebovala dve uri, 50 minut in 24 sekund. Na drugo mesto sta se uvrstila nekdanji svetovni in olimpijski prvak Jaroslav Kulhavy in Matous Ulman (Česká spořitelna – Accolade 1), ki sta zaostala 33 sekund, z minuto in 51 sekundami zaostanka sta tretje mesto osvojila zmagovalca prologa Hans Becking in Jose Dias (BUFF Scott MTB Team).

Gregor Sikošek in Anthony Bilić (Keindl Sport & Villa Mihaela – Fažana) sta končala na 14. mestu. Gregor Dimic in Blaž Žle (TancaCoaching – Calcit Bike Team) sta etapo končala na absolutno 21. mestu in na 19. mestu v kategoriji.

V skupnem seštevku je na prvem mestu dvojec Canyon Northwave MTB A, Česká spořitelna – Accolade 1 zaostaja za 35 sekund, Buff Scott MTB Team pa še minuto več.

Master

Karl Platt in Michael Anthes (Team Bulls) sta po prologu osvojila še prvo etapo. Njun čas 3 ure in 17 minut je zadostoval za 19. mesto v absolutnem seštevku. Na drugo mesto sta se uvrstila Tomi Misser in David Ruano (Mondraker Blue Force), ki sta zaostala 42 sekund oziroma sekundo več kot na včerajšnjem prologu. Tretje mesto je zopet pripadlo odličnima Mitju Tanciku in Marku Fržopu (TancaCoaching), ki sta zaostala minuto in 42 sekund. V absolutni razvrstitvi etape sta zasedla 22. mesto!

Druga najbolj izenačena skupina so zagotovo veterani. Tancika in Fržopa od prvega mesta ločijo le 3 minute, branilca zmage 2019 pa od prvega mesta loči le minuta in 23 sekund. Skupni vrstni red je enak kot današnji prihodi v cilj.

Grand master

Peter Vesel je v Janu Weeversu (Keindl Sport – Bike & Ski) našel zelo hitrega partnerja. Skupno sta osvojila 35. mesto in s časom 3 ure 33 minut in 5 sekund prepričljivo slavila med najstarejšimi veterani. Drugo mesto je osvojil dvojec 9th Wave Sharks & Firebike – Handelshof (Peter Wouters in Günter Reitz), zaostala sta 16 minut in 15 sekund. Tretje mesto je z zaostankom dodatnih osmih sekund pripadlo Thorstenu Wittu in Martinu Steiertu (Wittraining Orbea Team / Bikewerkstatt CH).

Dvojec mtb.si (Aleš Boben in Matej Hartman) je danes oddirkal solidno in se uvrstil na peto mesto v kategoriji.

Peter in Jan v skupnem seštevku prepričljivo vodita, saj imata kar 20 minut prednosti pred Woutersom in Reitzom, tretja sta Witt in Steiert.

Ženske

Včeraj drugi, danes prvi. Ariane Lüthi in Irina Lützelschwab (HCK – Knippcycling) sta absolutno osvojili odlično 38. mesto, njun čas pa 3 ure 39 minut in 32 sekund. Zmagovalki včerajšnjega prologa Castanza Fasolis in Claudia Peretti (Olympia – RDR Italia) sta zaostali 4 minute in 50 sekund. Tretje mesto je tako kot včeraj pripadlo dvojici Giant Liv Benelux Offroad Team (Rosa Van Doorn in Tessa Neefjes).

Lüthijeva in Lützelschwabova sta prevzeli vodstvo v skupnem seštevku, na drugem mestu sta sedaj Fasolisova in Perettijeva, tretji pa Van Doornova in Neefjesova.

Sophie Levecke (Blue Butterflies) po etapi pere kolo.

Mešani pari

Tanja Žakelj in Urban Ferenčak (Unior – Sinter) sta pokazala zobe in suvereno slavila v kategoriji ter se v absolutnem seštevku v cilj pripeljala le dve sekundi za najhitrejšima grand masterjema. Druga v kategoriji sta cilj prečkala Josef Hladik in Katerina Drhova (Česká spořitelna – Accolade 3), ki pa sta za Tanjo in Urbanom zaostala že za 19 minut in sekundo. Sta pa imela Čeha kar veliko dela s hrvaško dvojico Giant He&She (Đani Simčić in Mia Radotić). Hrvata sta za drugim mestom zaostala le 26 sekund.

Dvojec naše sestrske strani mtb.hr Dražen Oreščanin in Maja Marukić je tudi danes osvojil 13. mesto.

Tanja in Urban imata v skupnem seštevku več kot 23 minut prednosti pred Hladikom in Drhovo, napet pa bo boj za tretjo stopničko, tam sta sedaj Tomislav Katalenić in Kristina Lukačević (Rog-Joma & Continental), ki imata le dve sekundi prednosti pred Simčićem in Radotićevo.

Vrstni redi

Neutrudljivi Igor Rulj in ekipa prostovoljcev.

Mitja Tancik po zaključeni prvi etapi:

“Etapa je bila težka. Na prvem vzponu je imel Marko malo težav, ker je nekoliko težji. Nato sva imela na Mesečevem platoju defekt, kar sva popravila ter s polnim gasom lovila ekipi Bulls in Mondraker. Nakar sta imela težave z defekti tudi oba vodilna para. Tako smo prišli v cilj relativno skupaj. Danes sva dala vse od sebe. Jutri je nov dan, nova etapa. Rab je zahrbten, vendar traso poznava. Naredila bova vse, kar lahko, da zmanjšava razliko do vodilnih.”

Flower People (polovica mavrične dvojice je nazaj) in Matej se zapletejo v pogovor

Najprej moramo povedati, da je del brazilskega dvojca že bil na dirki po štirih otokih in je zaradi odštekane oprave ter prisrčnosti požel mnogo pohval. Tokrat v nekoliko spremenjeni zasedbi, a z glavnim ciljem: zabavati se do onemoglosti! Na mtb.si smo ju leta 2018 predstavili v Mitas 4 Islands: Zgodba dneva.

Matej: “Povej, kako si, povej kaj se je dogajalo v preteklih mesecih, letih? Kakšno je bilo potovanje in kdo je tvoj novi partner?”

Luciana: “Bolj malo treninga zaradi Covida. Ampak, ko so naju z Adriano organizatorji vprašali, če bi letos zopet prišli na dirko, sva bili za. A je nastala težava. Adriana je morala ostati v Braziliji, saj zaradi pandemije ne smejo potovati. Sama namreč živim na Portugalskem. Tako sem prosila organizatorje, če lahko namesto Adriane nastopi Rui in da voziva v kategoriji mešanih parov.

Rui je moj letošnji ‘partner v zločinu’, hkrati pa je tudi moj življenjski sopotnik. Je mnogo močnejši od mene, tako da na etapah konkretno trpim. Šalo na stran. Tukaj sva z enim samim namenom, da se zabavava in pozitivno energijo širiva med ostale tekmovalce. Če se ne zabavaš, potem nekaj delaš narobe, kajne?”

Shades of Rab. Sence Raba bodo na sporedu v sredo.

Druga etapa: Rab

Etapa na Rabu že tretje leto po vrsti ni več lahka in kratka. Start in cilj 65-kilometrske preizkušnje bosta v Loparju, vmes pa tekmovalce čaka 1120 višinskih metrov vzponov. Ker letos ne tekmuje, je Iztok Kuret – Izo, ki že vrsto let živi na otoku, pomagal pri trasiranju etape, tako da je en delček rabskega mozaika tudi slovenski.

Na naslovni fotografiji Lorenzo in Nicolas Samparisi (KTM Brenta Brakes). Fotografije organizator, Vedran Metelko in Matej Hartman.

Preberi še

Prolog Portugalcu in Nizozemcu, Slovenci odlični

Sledite nam