Svetovni pokal, Val di Sole
30. junija 2023

Finale mladinskega spusta, kratki kros mlajših članov in kvalifikacije spusta za elito. V Val di Sole je kar pestro.

Pester program še pred začetkom glavnih dirk spusta in olimpijskega krosa. Slovenci z mešanimi občutki, saj proga Black Snake ne dopušča napak, niti ne daje odpustkov.

Val di Sole in članske kvalifikacije spusta

Med damami Švicarka najhitrejša

Najboljši kvalifikacijski nastop je uspel eni najbolj konstantnih tekmovalk zadnjih let, Švicarki Camille Balanche (Dorval AM Commencal). “Črno kačo” je prevozila v 4 minutah, 11 sekundah in 331 tisočinkah. Na drugo mesto se je z zaostankom 2,560 sekunde uvrstila zmagovalka Leoganga Avstrijka Vali Höll (RockShox Trek Race Team), tretji kvalifikacijski čas je uspel Novozelandki Jess Blewitt (GT-Continental Factory Racing). Ta je odlično odvozila zgornji del proge, na koncu pa je zaostala za 2,829 sekunde. Monika Hrastnik (Dorval AM Commencal) je s točno 17 sekundami zaostanka osvojila 9. mesto.

Mladi Jordan najbolje ukrotil “Črno kačo”, Spec pred Santa Cruzoma

Prvo leto med člani in kot “sveža kri” pri ekipi Specialized Gravity že “šola” svoja klubska sotekmovalca. Britanec Jordan Williams je postavil najhitrejši čas. Ta je znašal 3:36,164 in Williams se spogleduje že z drugo elitno zmago. Na zadek sta se mu prilepila člana Santa Cruz Syndicata, Britanec Laurie Greenland in Kanadčan Jackson Goldstone, dvojec, ki je bil nerazdružljiv vso letošnjo pomlad. Zaostala sta 1,856 in 2,212 sekunde. Žak Gomilšček (Wolf Racing by Wheelbase) je z 20-sekundnim zaostankom zasedel 93. mesto.

Val di Sole: Finale spusta za mladinke in mladinke

Mladinke: Novozelandka z drugega planeta

Sacha Earnest (Kiwidh) je bila v finalu razred boljša od konkurence, saj je po 4 minutah, 21 sekundah in 194 tisočinkah za skoraj 12 sekund in pol prehitela Erice Van Leuven (Commencal Les Orres). Tretje mesto je s skoraj 15 sekundami zaostanka osvojila zmagovalka Leoganga Francozinja Lisa Bouladou.

V skupnem seštevku je Bouladou s 150 osvojenimi točkami še nekoliko povečala prednost. Na drugem mestu je Kolumbijka Valentina Roa Sanchez (Transition Factory Racing), ki ima 130 točk. na tretje se je s četrtega prebila Van Leuven (110 točk).

Mladinci: Kanadčanova popolna vožnja

Bodhi Kuhn (Trek Factory Gravity) je le v zgornjem delu proge vozil nekoliko počasneje od konkurence, na ostalih treh vmesnih merjenjih pa je bil je bil pred konkurenco in je s časom 3:43,788 za 0,929 sekunde prehitel drugouvrščenega Američana Ryana Pinkertona (GT-Continental Factory Racing). Tretji je bil Nemec Henri Kiefer (Canyon CLLCTV Pirelli). Zaostal je 1,8354 sekunde.

Kuhn, ki je skupno vodstvo prevzel že v Leogangu, je vodstvo še povečal in ima sedaj 160 točk. Kiefer jih ima 125, Pinkerton pa zaradi slabšega nastopa v Leogangu zaseda tretje mesto in ima 103 točk.

Foto Daniele Molineris

Četrtkove mladinske kvalifikacije v spustu

Včeraj so se za današnji finale v kvalifikacijah pomerili mladinci in mladinke. Na progi smo imeli tudi slovenskega predstavnika. Maj Babačič se žal ni prebil skozi kvalifikacijsko sito, saj se je s padcem uvrstil na 56. mesto. Najhitrejši četrtkov nastop je uspel Američanu Ryanu Pinkertonu (GT-Continental Factory Racing), ki je progo premagal v 3 minutah, 45 sekundah in 731 tisočinkah. Manj kot pol sekunde je na drugem mestu zaostal Nemec Henri Kiefer (Canyon CLLCTV Pirelli), šest tisočink sekunde počasnejši od Nemca pa je bil Italijan Christian Hauser (Union – Forged by Steel Media). Časi najhitrejših kvalifikantov so nakazali zelo napete petkove finalne obračune.

Pri mladinkah je eno najbolj divjih prog svetovnega pokala za svojo vzela Novozelandka Sacha Earnest (Kiwidh), ki je s časom 4 minute, 35 sekund in 843 tisočink za kar štiri sekunde in pol prehitela zmagovalko prve letošnje dirke rojakinjo Erice Van Leuven (Commencal Les Orres). Štiri desetinke več zaostanka je pridelala zmagovalka Leoganga, Francozinja Lisa Bouladou.

Val di Sole, Black Snake in Jackson Goldstone

Mladi kanadski zvezdnik spusta po prašni in prenovljeni progi. En malček se je pa Jackson le zadihal, med tem ko je med vožnjo razlagal o progi.

Četrtkova kratka krosa mlajših članov in članic

Švicarka Ronja Blöchlinger (LIV Factory Racing) v kratkem krosu ne pozna poraza. Četrta letošnja zaporedna zmaga in prednost šestih sekund pred druguvrščeno Danko Sofie Pedersen (Wilier – Pirelli FactoryTeam XCO). Na tretje mesto se je s kar 36 sekundami zaostanka uvrstila Francozinja Noemie Garnier (Scott Creuse Oxygene Gueret). V skupnem seštevku je Švicarka Blöchlinger še povečala prednost in ima maksimalnih 500 točk, Sofie Pedersen jih ima na drugem mestu 360. Tretja je s 310 točkami Švicarka Noele Buri.

Pri mlajših članih tesen boj vse do ciljne črte, ki jo je prvi prečkal Kanadčan Carter Woods (Giant Factry Off-Road Team – XC). Drugi je bil s sekundo zaostanka Francoz Luca Martin (Orbea Factory Team), tretji pa je z zaostankom dveh sekund ciljno črto prečkal zmagovalec dveh letošnjih preizkušenj, Francoz Adrien Boichis (Trinity Racing MTB). V skupnem seštevku s 430 točkami vodi Boichis, drugi je s 335 točkami Woods, tretji pa zmagovalec Lenzerheideja Švicar Dario Lillo (Scott Davos MTB Project), ki ima še pet točk manj.

Vrstni redi

Val di Sole iz zakulisja

Val di Sole in Cedricova napoved

Strokovni komentator spusta legendarni Cedric Gracia je takole napovedal sobotna zmagovalca tretje dirke svetovnega pokala. Se bodo napovedi uresničile?

Po progi z Wynom

Koga je na in ob progi tokrat srečal poškodovani Wyn Masters? Kar nekaj zanimivih akterjev, ki so se zvrstili pred obročnikom, se boš naposlušal.

Martin Vidaurre zna voziti kolo 😀

Čilenec, svetovni prvak U23 leta 2021 in lanski zmagovalec seštevka svetovnega pokala, letos prvič med elito.

Val di Sole, Black Snake, divji in prašen prvi članski treninig

Vse o letošnji seriji na ucimtbworldseries.

Na naslovni fotografiji Phoebe Gale, foto Giacomo Podetti.

Preberi še

Nove Mesto
Lenzerheide
Leogang

Sledite nam