Casio GShock
Freestyle Giant Wheelbase Ride Loose Riders Furam zase
16. oktobra 2011

V Saalfeldnu v mednarodni konkurenci preskusili progo za kros za svetovno prvenstvo 2012. Močna slovenska udeležba in tri uvrstitve na stopničke – poleg Klemenčičeve in Žakljeve zmaga Tine Perše med mladinkami.

Tekmovalci v spustu in 4krosu že dobro poznajo progi, na kateri bodo prihodnje leto v Leogangu na Solnograškem v Avstriji tekmovali za kolajne svetvonega prvenstva v gorskem kolesarstvu. Na svežo jesensko nedeljo so z mednarodno dirko prve kategorije UCI prireditelji predstavili še progo za olimpijski kros v bližnjem Saalfeldnu. Poleg smučarskega teka in džeza bo odslej tu doma tudi kros.

V dirki članic je zmagala bivša svetovna prvakinja, Poljakinja Maja Wloszczowska (CCC Polkowice), za njo pa sta na drugo in tretjo stopničko stopili Slovenki Blaža Klemenčič (Felt Ötztal X-Bionic) in Tanja Žakelj (Orbea Geax). Tretja slovenska predstavnica je odstopila tako rekoč brez boja, saj je že v štartnem krogu po trčenju tekmice ostala brez zadnjega menjalnika.

“Sredi tretjega od petih krogov mi je Maja ušla,” je povedala Blaža, ki je danes najverjetneje zaljučila sezono. “Zadovoljna sem z drugim mestom, ampak najpomembneje je bilo videti progo. Letošnje v Champeryju pred prvenstvom nisem videla, kar gotovo ni bila prednost, izpustila sem vse priložnosti v prejšnjih letih.”

Tanja pa: “Po štartnem krogu sem bila vso dirko na tretjem mestu. Nisem se pridružila vodilnima dvema, Maji in Blaži, glede na oktobrsko formo sem šla raje svoj tempo. Od zadaj je sicer proti koncu napadala Nemka Adelheid Morath, a sem uspešno ubranila tretje mesto.” Tanja se bo z ekipo vred naslednjih konec poskuskusila še v malce drugačni gorskokolesarski disciplini. O tem na mtb.si več s kraja dogodka.

Proga

4520 m dolg krog s 180 m višinske razlike, na katerem se bosta v olimpijskem letu borili za delež drugega najpomembnejšega kompleta kolajn v sezoni, sta Blaža in Tanja videli različno. Zasnoval jo je nekdanji švicarski as Beat Wabel, sicer tudi delegat UCI, za generalko pa še ni bila povsem dokončana.

Blaža: “Res še ni povsem dokončana, baje pa ne manjka veliko. Proga mi je všeč, v krogu sta dva klanca, nič zelo strmega, bo kar hitra dirka. Vseeno ni prelahka, na njej je veliko korenin, ni pa tako težka kot v Champeryju.”

“Mislim, da jo bodo morali za svetovno prvenstvo še dodelati, zdaj še ni v enaki kategoriji kot proge za največja tekmovanja. Teren sicer nudi dovolj možnosti,” pa je menila Tanja.

Mladinci

V dirkah v mladinski konkurenci je med dekleti zmagala Tina Perše (Calcit bike team GT), pri fantih pa je bil 7. Rok Korošec (Calcit bike team GT) in 9. Gregor Dimic (EnergijaTeam.com).

www.saalfeldenleogang2012.at

Wheelbase Furam zase Ride Loose Riders Freestyle Giant
Sledite nam