4 Islands
22. aprila 2021

Drugi otok po vrsti in etapa, ki je postregla z dolžino 65 kilometrov ter s 1120 višinskimi metri vzponov, sta bili pisani na kožo Slovencem.

Sence Raba so pozitivno vplivale na Slovence in slovensko-hrvaške naveze! Gregor Sikošek in Anthony Bilić najvišje v absolutni konkurenci, Gregor Dimic in Blaž Žle odlična, Mitja Tancik in Marko Fržop pa sta držala včerajšnjo obljubo in dala vse od sebe! Peter Vesel in Jan Weevers ter Tanja Žakelj in Urban Ferenčak zaenkrat ne poznajo poraza v svojih kategorijah.

Hans Becking, v ozadju Jaroslav Kulhavy.

Najhitrejši in hitrejši od senc Raba so:

Moški

Včeraj tretja, danes pa prva v cilju. Hans Becking in Jose Dias (BUFF Scott MTB Team) sta etapo Lopar – Lopar prevozila v času 2 uri 23 minut in 57 sekund. Z enakim časom prek ciljne črte tudi Jaroslav Kulhavy in Matous Ulman (Česká spořitelna – Accolade 1). Na tretje mesto pa z zaostankom dveh minut in 6 sekund drugouvrščena iz torkovega prologa Martin Stošek in Andreas Seewald (Canyon Northwave – MTB A).

Najhitrejši Slovenec tudi danes Gregor Sikošek, ki je s partnerjem Anthonyjem Bilićem (Keindl Sport & Villa Mihaela – Fažana) s 15 minutami in 17 sekundami zaostanka osvojil 16. mesto. Odlično sta bila na poti tudi Gregor Dimic in Blaž Žle (TancaCoaching – Calcit Bike Team), ki sta osvojila 19. mesto. Zaostala sta 47 sekund za hrvaško-slovenskim parom.

V skupnem seštevku sta majici vodilnih prvič oblekla Kulhavy in Ulman. Pred Beckingom in Diasom imata točno minuto prednosti. Tretja sta z minuto in 31 sekundami zaostanka Stošek in Seewald. Gregor Sikošek in Anthony Bilić sta petnajsta, Gregor Dimic in Blaž Žle pa sta trdno vsidrana na 18. mestu.

Ženske

Castanza Fasolis in Claudia Peretti (Olympia – RDR Italia) sta prikazali odlično vožnjo v zaključku etape in se veselili druge zmage. Na drugo mesto sta se uvrstili kraljici Baške Ariane Lüthi in Irina Lützelschwab (HCK – Knippcycling), ki sta bili s časom treh ur, dveh minut in 44 sekund le 29 sekund počasnejši. Tretje mesto je bilo zopet rezervirano za Roso Van Doorn in Tesso Neefjes (Giant Liv Benelux Offroad Team), ki sta v cilj prišli s časom treh ur 9 minut in 53 sekund.

V skupnem seštevku imata Lüthijeva in Lützelschwabova 4 minute in 25 sekund prednosti pred Fasolisovo in Perettijevo. Tretji sta Neefjesova in Van Doornova.

Master

Odlična predstava Mitja Tancika in Marka Fržopa (TancaCoaching), ki sta osvojila drugo mesto ter za zmagovalnim parom Karl Platt in Michael Anthes (Team Bulls) zaostala 2 minuti in 14 sekund. Tretje mesto je na današnji etapi pripadlo Tomiju Misserju in Davidu Ruanu (Mondraker Blue Force).

Po drugi etapi in prologu je vrstni red v kategoriji sledeč: prvo mesto Platt in Anthens. Drugo mesto Misser in Ruano, na tretjem pa z manj kot minuto zaostanka za drugim Tancik in Fržop!

Grand master

Peter Vesel in Jan Weevers (Keindl Sport – Bike & Ski) sta danes končala na 32. mestu v absolutni konkurenci in prepričljivo slavila že tretjič ta teden. Skoraj deset minut za njima sta v cilj prikolesarila Peter Wouters in Günter Reitz (9th Wave Sharks & Firebike – Handelshof). Wolf-Thorsten Witt in Martin Steiert (witttraining ORBEA Team / bikewerkstatt CH) sta po etapi na Krku osvojila tretje mesto tudi na rabski preizkušnji.

Naša Bobi in Mah sta tudi rabski krog končala na petem mestu. Peta sta tudi v skupnem seštevku!

Peter in Jan imata pred kraljevsko etapo, ki bo potekala po Cresu, že 28 minut in 28 sekund prednosti pred Woutersom in Reitzom. Na tretjem mestu in po zaostanku nedaleč od drugega sta Witt in Steiert.

Mešani pari

Tudi danes prepričljiva zmaga Tanje Žakelj in Urbana Ferenčaka (Unior Sinter). Tokrat sta bila dve sekundi hitrejša od najhitrejšega para grand master! Njun čas v cilju je znašal dve uri, 56 minut in 32 sekund. Na drugo mesto v kategoriji sta se uvrstila Josef Hladik in Katerina Drhova (Česká spořitelna – Accolade 3). Zaostala sta skoraj osem minut.

Tretje mesto je pripadlo hrvaški dvojici Giant he&she (Đani Simčić in Mia Radotić), ki je skoraj do cilja bila hud boj s še eno hrvaško navezo Tomislavom Katalenićem in Kristino Kukačević (Rog-Joma & Continental).

Dvojec naše sestrske strani mtb.hr Dražen Oreščanin in Maja Marukić je danes osvojil 11. mesto!

Tanja in Urban vozita svojo dirko. Trenutno imata 30 minut in 54 sekund prednosti pred Hladikom in Drhovo. Na tretjem mestu sta Simčić in Radotićeva.

Vrstni redi

Matej Hartman po etapi:

“Fantastičen dan, takšnega Raba še ni bilo. Nora etapa. Edina sprememba na celotni trasi je bil 200-metrski obvoz do začetka Premužićeve poti, ostalo je bilo nespremenjeno. Vse krasno. Bobiju se je odprlo in sva resnično uživala. Imeli pa smo en zaplet s sodniki UCI. Flower People, dvojec, ki smo ga na mtb.si gostili včeraj, je moral s sedeža odstraniti zanko, ki je Ruiju služila, da je vlekel Adriano.

Res je, da je to strogo prepovedano s strani Mednarodne kolesarske zveze, a so sodniki v primeru, da zanke ne bi odstranila, želeli prekiniti celotno dirko in ne dovoliti starta na Rabu. Luciana in Rui sta zanko odstranila in danes smo se lahko veselili rabskih stezic, kolovozov in makadamov.”

Tanja in Urban sta povedala:

Urban: “Tanja, dva otoka sta za nama, dva otoka sta pred nama. Zaenkrat nama gre vredu, kajne? Tvoj komentar?”

Tanja: “Zelo vredu nama gre. Sicer imava že lepo prednost, ampak se ne zanašava na to. Pomembno je, da zastaviva dober tempo in ga drživa do konca. Če bo šlo še dva dni tako, potem bo super.”

Urban: “Prednost je lepa, teren je pa zahteven, tako da je treba biti kar skoncentriran. Ne pretiravati od začetka in potem proti koncu dati več od sebe.”

Tanja: “Potrebno je izkoristiti tehnične dele, če se le da, da prideva prva. Sicer pa bolj sledim. Urban ima lep tempo. Na veter po ravnini mu gre prav fino, meni še malo manjka na hitrosti. Predvsem današnja etapa je bila nekoliko hitrejša in sem imela morda ravno zaradi tega danes nekoliko težji dan kot včeraj.”

Urban: “Evo, to je taprava ekipa. Meni je bilo pa ravno danes nekoliko lažje, ker je bila višja hitrost in je bilo nekoliko bolj ravninsko. Mislim, da je tisto glavno, po kar sva prišla, narediti dober trening in odvoziti brez nekih večjih tehničnih težav.”

Tretja etapa: Cres

Vedno smo ji rekli, da je kraljevska, morda le zaradi dolžine in “ubijalskega” prvega vzpona, drugače je etapa po Cresu hitra, raznolika, mestoma sicer tehnična, a še vedno pa pravi izziv za tekmovalce in tekmovalke. Prevoziti bo potrebno 73 kilometrov in premagati 1650 višinskih metrov vzponov.

Fotografije organizator

Preberi še

4 Islands 2021: Prva prava etapa že nakazala, kdo so favoriti

Sledite nam