BMX tahitre
17. februarja 2023

Žal brez dirk na Norveškem, obrazložitev spremembe datuma BMX Race Ljubljana, Carlos in Justin z novima, Kimmannov vlog, datumi nemških preizkušenj in nekaj novega v Zoldru.

Evropski pokal BMX Sakarya

Najbolj sveža novica prihaja iz Evropske kolesarske zveze UEC. Dirke na Norveškem, ki bi jo moral gostiti Sviland, ne bo! Dirka bo v drugem terminu (10. in 11. junij) in na drugi lokaciji. To je Turčija. Sakarya bo tako letos gostila svetovni in evropski pokal. In v katerem grmu tiči zajec? Razlog, ki ga navajajo pri UEC, je, da je datum dirke evropskega pokala ravno med dvema dirkama svetovnega pokala (Nizozemska in Turčija) in da bi nekoliko omilili prevelike stroške s potovanji in izgubo treningov zaradi potovanj, so se odločili, da dirko prestavijo na eno izmed prizorišč svetovnega pokala. Zmagali so Turki. Norvežani bodo srečo v pokalu iskali v letu 2024. Osvežen koledar najdeš na uec.ch.

BMX Race Ljubljana

Želja, da bi Ljubljana še drugič zapored gostila finale regijskega pokala Alpe-Adria BMX, se ni uresničila. Čeprav je prireditelj KD Rajd pravočasno prijavil dirko pri Mednarodni kolesarski zvezi UCI, je konec januarja prišla vest, da dirke razreda C1 ne bo mogoče speljati v oktobrskem terminu, saj so za takratni datum prijavili dirki svetovnega pokala v Argentini. Po novem pravilniku UCI od letos ni več dovoljeno prirejati dirk razreda C1 in hors na datum dirke svetovnega pokala, četudi je ta na drugi celini.

Stari pravilnik, ki je veljal do konca lanskega leta, je to dopuščal, sploh če je šlo za dirko na drugi celini. Leto 2023 je polno preobratov, še preden se je sezona sploh začela. Razlog? OI Pariz 2024 in nabiranje točk UCI. Zato si ogromno prirediteljev prizadeva izpeljati dirke razreda C, saj vedo, da jih nekateri tekmovalci krvavo potrebujejo! Novi datum BMX Race Ljubljana je 22. in 23. april.

BMX Bayerliga

Če le slovenski tekmovalci ne bodo preveč zaposleni z dirkami v Italiji in regijskem pokalu Alpe-Adria, potem velja zapisati še, kaj se bo dogajalo v Nemčiji. Dirke na Bavarskem si bodo letos sledile v takšnem vrstnem redu, ki pa še ni dokončen, vendar zelo blizu tistemu, ki je predviden:

  • 1. april – Kolbermoor
  • 1. maj – Erlangen
  • 7. maj – Fürstenfeldbruck
  • 18. junij – Weilheim
  • 16. julij – Ingolstadt
  • 30. september in 1. oktober – Esselbach
  • 8. oktober – Peissenberg
  • 15. oktober – Herzogenaurach

Bundesliga

Nemški pokal, imenovan Bundesliga, bo štel šest dirk, ki se bodo odvile na treh prizoriščih (datumi so dokončni):

  • 13. in 14. maj – Weiterstadt
  • 9. in 10. september – Hamburg
  • 23. in 24. september – Kornwestheim

Kimmannove ZDA

Nizozemski zvezdnik se je po treningih v Franciji in Nemčiji odpravil dirkat v ZDA, kjer se je pričel pokal LoneStar. Tam pa ni imel sreče, saj je drugi dan tekmovanja v Teksasu utrpel zlom ključnice.

BMX Zolder

Belgijci so se resno lotili priprav na aprilsko dirko evropskega pokala, ki bo med 8. in 10. aprilom. Prenovili bodo tretjo in četrto linijo legendarne proge, ki je poleg evropskih pokalov gostila evropsko in svetovno prvenstvo. Nekaj fotografij najdeš na facebooku.

Justin Kimmann

Brat olimpijskega prvaka se seli k novi ekipi. Letos bo tekmoval na kolesu znamke Prophecy in za VDH BMX Racing.

Carlos Ramirez

Kolumbijski as, dvakratni dobitnik olimpijskega odličja, se je poslovil od znamke koles GW Bicycles in se pridružil ameriški znamki Race Inc. Tako bo v prihodnjih sezonah vozil za ekipo Race Inc. Factory Team.

Naslovna fotografija Simon Stojko Falk

Preberi še

BMX tahitre

Sledite nam