26. junija 2016

Z zmago na tretji dirki serije SloEnduro, Soča enduru v Bovcu v okviru Soča outdoor festivala, je Peter Mlinar prevzel tudi vodstvo v seriji.

Tretjo dirko serije SloEnduro, Soča enduro v Bovcu v okviru Soča outdoor festivala, je dobil Peter Mlinar (KK Črn trn). Na stopničkah sta mu v skupni razvrstitvi sledila Avstrijca: drugo mesto je osvojil Gerd Skant (Giant Stattegg) in tretje veteran Manfred Morokutti.

V težkih razmerah se je danes na pet etap dolgo preizkušnjo podalo 44 tekmovalcev iz Avstrije, Italije, Madžarske, Slovaške in Slovenije.

Pero Mlinar je sicer letos dosegel že dve zmagi v seriji enodnevnih dirk SloEnduro 4Fun, kjer tudi vodi v skupni razvrstitvi, a je to po zmagi na domačem Black hole enduru na Koroškem pred dvema letoma šele njegova druga zmaga v “prvi ligi” SloEndura. Z zmago je prevzel tudi vodstvo v razvrstitvi serije.

23-letnik iz Žerjava pa se je v vodstvo zavihtel šele v zadnji, peti hitrostni preizkušnji dneva. V zadnjem ovinku ulične etape s ciljem na bovškem placu je vodilni Skant padel in izgubil nekaj dragocenih sekund. Na istem mestu je napako storil tudi Mlinar, a manjšo, in na koncu pri seštevku več kot 13 minut slavil zmago z manj kot dvema sekundama prednosti.

Zmagovalec in prireditelj

Zmagovalec Mlinar je po dirki povedal: “V dežju je bilo težko začeti, etape so težke že brez tega. Ampak naposled so bile razmere na terenu vseeno kar dobre. Prvič sem nastopil tukaj in zelo mi je bilo všeč. Etape so bile odlične, ene boljših. Škoda, da je manjkala trasa druge etape. Tudi transferji so bili lepi, le prvi je bil težji.”

Podobno je bil razpoložen tudi Peter Dakskobler iz organizacije Soča outdoor festivala: “Zadovoljni smo, da smo uspešno izvedli dogodek. Spet je bil velik organizacijski podvig zvoziti med vsemi pastmi in ovirami, ki so nam tik pred izvedbo padale na pot. A to še ni to. Tako, kot destinacijo vidijo tujci, si zasluži več. To ni domet ne dogodka ne destinacije. Ko smo šli v izvedbo, smo potihem računali, da bi lahko bili v zagovor naložbi tudi med prvimi uporabniki obnovljene infrastrukture na Kaninu, tako da si novo krožno-kabinsko žičnico zagotovo želimo vplesti v Soča enduro prihodnje leto.”

{loadposition inside}

V petih etapah štirje zmagovalci

Dan pod Kaninom je bil pester. Po sobotnem treningu se je nedelja začela v dežju, že v drugi etapi pa je dež ponehal in pozneje je posijalo tudi sonce. Proge so ostale mokre in ponekod drseče, za konec pa so prireditelji izpeljali tudi ulično peto etapo, ki bi bila na mokrem asfaltu preveč tvegana.

Najdaljšo prvo preizkušnjo, Kenda SuperEtapo s štartom nad postajo B kaninske gondole, je dobil Skant. Na drugi in četrti, ki sta bili enaki (izvirno drugo so zaradi konflikta okoli dovoljenj za transfer odpovedali v soboto), je bil najhitrejši novinec v SloEnduru, Slovak Matej Vitko (Peksport Specialized), na koncu uvrščen na 5. mesto. Tretjo na drugi strani doline v Čezsoči je dobil Tadej Razpet (Pedal racing team), ki je bil do defekta v četrti etapi na drugem mestu skupne razvrstitve. Zmagovalec kratke, urbane pete pa je postal Anže Žabjek (Rajd Trek), skupno 4.

Pri ženskah se je obetal dvoboj Avstrijk Yane Dobnig (RLM Mondraker) in Petre Bernhardt (RC Gravity Eagles). A je Petra zbolela in se zjutraj ni podala v dež, tako da je Yana nastopila brez konkurence in tudi samostojno vodi v razvrstitvi serije, potem ko si je po Cerknem delila vodstvo z Italijanko Giulio Albanese.

Najhitrejši mladinec je bil znova Matjaž Istenič (Energijateam.com), med mlajšimi veterani je zmagal že omenjeni Morokutti, med starejšimi prav tako Avstrijec Cri Maierhofer (Radlager) in v kategoriji hobi Slovak Jakub Stank.

Pri moških se je Mlinar z zmago s petega mesta zavihtel v vodstvo. Že od prve dirke vodilni Avstrijec Daniel Schemmel (Cube Action Team) in po Cerknem drugouvrščeni Vid Peršak (Gaes Orbea Enduro Crew) sta Soča enduro izpustila, Vid je ta konec tedna tako kot Albanesejeva nastopil na dirki italijanske serije Superenduro v Canazeiu.

Peter bo tako vodstvo branil na četrti dirki serije čez dober mesec dni, na domačem Black hole enduru na Prevaljah in Ravnah na Koroškem 29. in 30. julija. Še prej pa je 9. julija na vrsti šesta dirka serije 4Fun, EnduRogla na Rogli.

Vrstni red skupno
Vrstni redi po kategorijah

www.sloenduro.com

Na uvodni fotografiji Mlinar sredi zadnje etape, vse fotografije Ma_Tej

Sledite nam