žiga češarek, kolesarska klinika
17. avgusta 2021

Gremo v Ribnico, kjer za zdravje koles na svoji kliniki skrbi Žiga z nepogrešljivo desno roko Primožem. Če so le stuširana!

Pri Kolesarski kliniki pomaga tudi bralcem mtb.si bolj znani Primož Tanko, oba skupaj pa sta lani tudi zakuhala najvišjo ponudbo na dobrodelni dražbi za fotografijo Monike Hrastnik fotografa Andrasa Oravecza: Slika Monike Hrastnik visi v Kolesarski kliniki v Ribnici

So-mehanika Žiga je na verigo pripel njegov cehovski kolega Marko Popovič – Popi.

Žiga Češarek

  • Vzdevek: /
  • Kraj: Ribnica
  • Starost: 35
  • Pripadnost klubu, podjetju, plemenu … : Kolesarsko društvo KM, PGD Ribnica
  • @kolesarskaklinika

Marko: Kdaj in zakaj si se odločil da odpreš svoj kolesarski servis?

Žiga: Hmm, načeloma je odločitev padla takrat, ko je za hobi postalo enostavno preveč servisov, in ker sem človek, ki ima rad vse po “reglcih”, sem se aprila leta 2016 odločil, da odprem svoj servis.

kolesarska klinika, primož tanko, žiga češarek
S Primožem pod fotografijo Monike, ki visi v servisu

Vsak mehanik je že dobil na servis kolo, pri katerem se je vprašal: “Kako oz. kaj se je to zgodilo?”. Nam zaupaš svoj primer. 😁

Hehe, to misliš v smislu, kako hudiča jim to uspe … Ena od zadnjih takih rožic je bilo recimo, ko je možakar zamenjal levo in desno pedalo in jih pritrdil v gonilke. Ne bi nič rekel, da se to ne da narediti v aluminijasto gonilko, ampak da ti pa to uspe priviti v jekleno gonilko, moraš pa imeti po moje jeklene živce. 😀

Včasih si tudi tekmoval, ali kdaj pogrešaš to?

Če pogrešam tekmovanja, iskreno povedano bolj ne kot ja. Teh tekmovanj sicer ni bilo nekaj dosti, pa tudi s financami sem bil vedno prekratek (sam svoj sponzor), in če sem na eventu uničil še kolo, me je hitro vse minilo. Sem pa raje s kolegi hodil na tekmovanja kot pomoč pri popravilu koles ali pripravi hrane, itd …

mtb.si: Od gasilstva do nakupa fotografije Andrasa Oravecza na dražbi za Moniko in Mirija … Kje se nalezeš tega, da ne gledaš samo na svojo rit?

Žiga: Pravijo, da gasilec ne postaneš, gasilec se rodiš. Pri meni je tako, da gre pri nas gasilerija praktično iz roda v rod, od dedka, očeta, jaz, sem pa tudi že nalezel starejšo hčerko oziroma kaže veselje do tega. Rad pomagam, če le lahko. Tako sem tudi v primeru nakupa slike Andrasa to začutil.

Kaj je najbolj vroča zadeva na ribniški MTB sceni? Pa ja ne kočevski trail center?

Odgovor je veliki Da, kočevski trail center je trenutno najbolj vroča MTB stvar v naši širši okolici, in vsa čast kočevskim fantom za tak trail center, so prava ekipa! Pri nas so na žalost minila MTB leta, ko smo s KK Ribnčan prirejali tekme in bili prisotni na tekmovanjih z nekje šestimi ali celo več tekmovalci. Lepi časi!

Povej še kaj o najbolj divji navijaški motorki!

Hahaha o najbolj divji navijaški motorki, hja, ima 40 ccm3 2,3 KM in nekje 400+ dB glasnosti, za barvo in vse ostalo rabiš pa samo dva špricarja in malo ustvarjalnega navdiha. 😀

mtb.si (standardna): Tvoj popoln dan na kolesu (kje, kaj, s kom)?

Žiga: Popoln dan na kolesu? Definitivno s kolesarskimi kolegi iz naše okolice stran od stresa, v gozdu, ko odbrcamo nekaj kilometrov in nato iščemo nove traile za spust s hriba v dolino.

Tvoj popoln dan brez kolesa?

Huh, teh je pa malenkost več kot samo en dan brez svojega kolesa, če ne štejemo vseh testnih voženj po servisiranih koles, hehe … Defenitivno pa v družbi partnerke in obeh hčerk.

Kaj bi počel, če ne bi nihče izumil gorskega kolesa?

Leta 2000 sem se odločal, ali naj si kupim novo Cult gorsko kolo ali rabljenega Tomosa ATX-a , tako da če ne bi bilo gorskega kolesa, bi po moje šel v svet hlapov.

Povej kaj o svojem najljubšem kolesu.

Kolo, s katerim sem zelo zadovoljen, je Trek Fuel Ex 8 21′, ki pa sem si ga tudi malenkost po svoje modificiral.

Tvoje prvo kolo?

Rogov Kekec.

Tvoj vzornik?

Defenitivno Sheldon Brown, iz njegovih literatur sem pridobil ogromno znanja pri servisiranju koles.

Tvoj mladi obetavnež za prihodnost?

Sceno mladih obetavnežev premalo poznam, ampak glede na to, da je Primož Tanko mlajši od mene in ga praktično podpiram že celotno njegovo kariero, imam še zmeraj upe, da mu rata narediti nekaj najbolj odbitega.

Najboljši nasvet, ki si ga kdaj dobil / ali nasvet, ki ga lahko daš drugim?

Ljudje, tako kot se sami stuširate, predno greste k zdravniku, operite tudi kolo, predno ga peljete na servis! Hehe.

Tvoj padec, ki si si ga najbolj zapomnil?

Kranjska Gora, speed jump pred vhodom v takratno Evil eye linijo, priboril sem si 10 šivov na golenici. Da sem prišel do urgence na Jesenicah, me je pokrpal z gazo in ducktapeom zdaj žal že pokojni Gorazd Stražišar.

Razen ene podpisane so vse fotografije iz Žigovega osebnega arhiva.

Preberi še

Na verigi: Marko Popovič
Na verigi – pravila in dosedanji izprašani

Sledite nam