Ciklo Centar Wheelbase Maxxis Freestyle Giant SloEnduro
14. aprila 2018

Četrta izvedba štirih otokov je pod streho. Zopet nora dogodivščina in topla s soncem obsijana zadnja etapa. V kategoriji grand master prepričljiva zmaga dvojca Vesel – Damm, med masterji pa četrto mesto Mikliča in Martinjaša!

“Uspio sam izgurati skoro sve klance!” Izjava enega od hrvaških prijateljev pove skoraj vse o najkrajši in “najlažji” etapi. Čeprav so jo skrajšali za 3 kilometre, smo na njej hodili več, kot na vseh ostalih skupaj. Izpadli so popularni “northshori” s Svetega Ivana v zaledje Velega Lošinja, kilometer pred ciljem pa so stali UCI sodniki in krilili z rokami kot mlini na veter. Izkazalo se je, da smo v cilju. Čeprav je bila pot do Sunčanene uvale trasirana in nas tam čakal slavolok, je nekaj manjkalo. A mimo zahteve UCI sodnikov se pač ne da.


Prijetna senca, a vseeno ne tako nedolžna podlaga.

Mali Lošinj je bil obsijan s soncem. Preplavili smo ga kolesarji, a so nas hitro ukrotili in poslali za ograjo v štartne bokse. Nekaj zmede je povzročila odhajajoča ladja, ki se je oglasila z enakko sireno, kot je označila tudi štart dirke. Za nas se je prava sirena oglasila ob enajstih. Vzpon na Svetega Ivana je že klasika, le spodaj ga vsako leto speljejo malo drugače. Šodrast spust za Balvanido je zahteval prve padce. Ozke stezice ob morju so bile božanske, drugi vzpon na Ivana pa peklenski. Tudi brez lesenih mostičev je bil drugi spust k morju zahteven. Tik ob morju smo uživali le do Rovenjske, tam pa zavili v borove gozdove. Lošinj je bil pred stoletjem klimatsko zdravilišče in skozi tiste gmajne so se sprehajali bolniki z naduho. Za sprehajanje so res lepe, kolesarji pa na njih potrebujejo dobro tehnično znanje.


Če meniš, da ni tako strmo, se prekleto motiš. Tudi krepko čez 20% je kazalo na vzponu.

Zadnji kilometri so se odvrteli po ravnih betonskih poteh kampa Čikat. Stari nemški pari tam v prvi vrsti sedijo pred avtodomi in se čudijo kolesarjem, ki sopihajo mimo. Tik pred ciljem seveda vsi pritiskamo na polno. Prezgodnji cilj je mnoge presenetil, vse pa odrešil.

Štiridnevno dirkanje po kvarnerskih otokih je bilo končano. Zasedli smo sončni zaliv Sunčane uvale in se predali užitkom, za katere v prejšnjih dnevih ni bilo časa. Uživali smo ob glasni glasbi in komentarjih bradatega napovedovalca Maria, vzpodbujai še zadnje tekmovalce, ki so prihajali v cilj in hkrati ploskali najhitrejšim. Letos so razglasitev naredili kar na obali in to je bil zadetek v polno!


Saj veš kaj bo tukaj čez slab teden?

Za vse, ki vas zanimajo rezultati: Moški

Štirikrat na drugem mestu in končna zmaga za Mitas Team (Filip Adel in Michal Kanera). Drugo mesto skupno in današnje tretje za Fabiana Gigerja in Bartlomeja Wawaka (Kross Racing Team) ter tretje mesto za Christopha Sokupa in Matthiasa Albertija (Team Texpa Simplon). Današnja zmagovalca Matouš Ulman in Pavel Boundy (Ceska sportelna – Accolade 1) sta zasedla končno četrto mesto.

Slovenci pa takole:

Vrhunsko dirkanje “energijinega” dvojca (Gregor Dimic in Mitja Tancik)! Danes enajsta, skupno pa na 16. mestu.Gregor Sikošek je s Tomislavom Katalenićem (Bike Point – Cycling Lošinj) končal na skupnem 19. mestu, danes sta bila triindvajseta. Pohvale pa Janezu Dejaku (včeraj je imel obilo težav s sredinskim ležajem) in Blažu Dragarju iz ekipe MTB Trail center Kočevje, ki sta se v skupnem seštevku uvrstila na 22. mesto, danes pa sta bila petnajsta!

Ženske

Esther Süss in Cornelia Hug (Swissgirls) sta zmagali še četrto etapo in potrdili skupno vodstvo. Na drugem mestu skupno in v etapi sta pristali Vendula Kuntova in Lenka Fridrichova (GHOST Mitas Team), tretje mesto sta osvojili Lorenza Menapace in Chiara Selva (Centro Val di Sole).

Master

Včerajšnje drugo mesto je dodatno “podkurilo” dvojico Husqvarna MTB s “pilotoma” Ivico Mesarićem in Pavaom Rosetom, da sta danes nanizala še eno zmago in tako ohranila skupno vodstvo. Na drugo mesto skupno se je z današnjim tretjim mestom uvrstila ekipa MaXalami (Thorsten Keller in Max Friedrich), tretji pa je bil dojec Tomas Kucera in Dvid Klap (RAJEC TREK), ki sta bila v današnji etapi druga.

Kako pa Slovenci?

Gregor Miklič in Aljoša Martinjaš (Calcit Scott Bike Team) stadanašnjo etapo končala na enajstem mestu in v skupnem seštevku napredovala na četrto! mesto.Damjan Jeram in Dejan Perič (GOTRADE Team) sta bila danes odlična peta, v skupnem seštevku pa sta končala na sedmem mestu.Dvojec ASI1 z Davidom Svetličičem in Davidom Terpinom je danes končal na dvanajstem mestu, skupno pa sta osvojila 16. mesto.

Grand master

Peter Vesel in Thorsten Damm (Keindl Sport – Bike&Ski) sta velika zmagovalca letošnje dirke. Zmagala sta vse štiri etape in v vsaki le povečevala prednost. Na drugo mesto sta se uvrstila odlična borca Iztok Kuret in Boštjan Brelih (SLO Masters), ki sta bila prvi dve etapi tesno za Petrom in Thorstenom, nato pa malenkost popustila, a vseeno iztržila odličen rezultat. Tretje mesto skupno sta osvojila Konstantin Kuzmin in Iztok Robič (Robič – Kuzmin Team), ki pa danes etape nista končala na tretjem mestu, temveč sta bila z obilo težavami na progi šele peta. A tretje mesto je tudi odlično, še posebej z vidika, da je “Koka” dirko po štirih otokih odpeljal že četrtič! Tretja na današnji etapi sta bila 9th Wave Grandmaster Team 1 – Peter Wouters in Seamus Mcavoy.


Boštjan, Iztok, Thorsten, Peter, Koka in Iztok.

Mešani pari

Pri mešanih parih je navkljub današnjem sedmem mestu v etapi dvojcu Wilier/Force Germany (Thomas Weschta in Rebecca Robisch) uspelo zadržati vodstvo v skupnem seštvku. Na drugo mesto na etapi in v skupnem seštevku sta se uvrstila Jerome Gilbert in Allison Zava (Team BBIKES), tretje mesto skupno pa sta s tretjim mestom v etapi kronala Shannon Boffeli in Jen Hanks (Pearl Izumi/Pivot Cycles). Današnjo etapo sta zmagala Anthony White in Iwona Szmyd (MT ZOOM.COM).


Lošinjskih stezic se ne moreš in ne moreš naveličati.

Po dirki smo zmotili

Tokrat smo izbrali nekoga, ki ni dirkal, temveč je skrbel za ostale, pomembne stvari. Kdo bi si mislil, da je masaža po etapi nujno potrebna in da tisti, ki vsak dan dirkajo na uvrstitev in čim boljši končni rezultat, resnično potrebujejo “relax”. Urbana Komaca poznajo skoraj vsi iz športnega sveta. Je eden boljših športnih maserjev, ki skrbi za lepo četico vrhunskih športnikov., pa tudi odličen gorski kolesar stare šole je bil.

Tokrat je skrbel za Petra Vesela in Thorstna Damma, pa tudi Gregu Mikliču in Aljoši Martinjašu je bil v pomoč. In kaj je imel povedati Urban?: “Hm, najprej narediš vse ostalo, si kot nekakšen spremljevalec, support, pomoč na vsakem koraku. Nato si tudi maser. Masaža je dodana vrednost, ki tekmovalcu za naslednjo etapo prinese nek bonus, ali po domače rečeno lažje noge. Za neko vrhunsko uvrstitev tekmovalcev, ki so tako ali tako super pripravljeni je masaža in priprava telesa za naslednji dan nujno potrebna. Brez tega na etapnih dirkah tako ali tako ne gre.

Vrstni redi 

Fotografije Matej Hartman

Preberi še:
Mitas 4 Islands: Kraljevska etapa na Cresu
Mitas 4 Islands: Blato in dež na Rabu
Mitas 4 Islands: Na Krku nekaj blata in odlična, rahlo prenovljena trasa!

Ciklo Centar Wheelbase Maxxis Freestyle Giant SloEnduro
Sledite nam