Freestyle dostava
Freestyle Giant SloEnduro Wheelbase Renthal Oblikovalski studio Ideator
5. junija 2019

V Avstriji s kar sedmimi Slovenci na startu. Trije člani, dve članici in dva mladinca. Tretja dirka svetovnega pokala v spustu bo v sklopu festivala Out of Bounds.

Soseščina Zell am Seeja, Leogang v deželi Salzburg v Avstriji, bo ta konec tedna, 8. in 9. junijaprizorišče tretje dirke svetovnega pokala v spustu. Tudi Leogang velja za stalnico dirk najvišjega svetovnega razreda. Dobra dva kilometra in pol in nekaj več kot 500 višinskih metrov spusta. Največjo preobrazbo je doživela v sezoni 2016, nekaj malega tudi letos. Ponuja pa vse – od dolgih ravnin z visokimi hitrostmi, skalne odseke, korenine in “drope”. Proga je hitra in divja.

Kako je bilo lani?

Francoz Amaury Pierron (Commencal / Vallnord) je v naletu. Druga zmaga v tednu dni in prevzem vodstva v seštevku svetovnega pokala. Njegov čas v Leogangu – 3:10,991. Na drugo mesto se je s pol sekunde zaostanka uvrstil Aaron Gwin (YT Mob), na tretjo stopničko pa se je z dobro sekundo zaostanka zavihtel Britanec Laurie Greenland (MS Mondraker). Četrto mesto je osvojil Avstralec Troy Brosnan (Canyon Factory DH), peto pa Francoz Loris Vergier (Santa Cruz Syndicate).

Na najvišjo stopničko se je zavihtela Britanka Rachel Atherton (Trek Factory Racing DH). Njen čas je znašal 3:41,141. Na drugo mesto se je uvrstila vodilna v seštevku svetovnega pokala Francozinja Myriam Nicole (Commencal / Vallnord), ki je zaostala dobrih 6 desetink sekunde.

Tretje mesto si je priborila Tracey Hannah (Polygon UR). Njen zaostanek za zmagovalko je bil skoraj štiri sekunde. Monika Hrastnik je osvojila četrto mesto. Zaostanek pa 8,4 sekunde za Athertonovo.

Monika Hrastnik je dočakala prve stopničke na dirkah svetovnega pokala. Že po četrtem mestu na kvalifikacijah je nakazala, da meri visoko. Na dirki je zaostala dobrih osem sekund za Tahnee Seagrave, veliki favoritinji Myriam Nicole in Rachel Atherton sta z napakami in padci dosegli slabši čas, je Monika pokazala eno najboljših predstav v svetovnem pokalu.

Slovenci na startu

V članski kategoriji bodo kar tri imena! Jure Žabjek (Unior/Devinci Factory Racing), Luka Berginc (KK Črn trn) in Rudi Pintar (Sinter Brakes Team).

Pri ženskah sta prijavljeni dve. Špela Horvat (Be Fly World Team) in Monika Hrastnik (Dorval AM). Slednja bo morala pred tekmovanjem še na pregled in počakati na oceno in dovoljenje zdravnika, saj je pri padcu na sobotnih kvalifikacijah v Fort Williamu utrpela pretres možganov. Špela bo skušala loviti finale, saj je v odlični formi. Pretekli vikend je v nemškem Winterbergu slavila prvo zmago v pokalu iXS (DHC).

Med mladincih se bosta za finale borila člana ekipe Sinter Brakes Team Marko Niemiz in Žak Gomilšček.

Napoved

Pri mladincih velja staviti na Francoza Thibauta Daprelo (Commencial / Vallnord), ki je lani na tem prizorišču osvojil drugo mesto z le 5 stotinkami zaostanka, svoje pa je dokazal že v nedeljo v Ft. Williamu.

Pri mladinkah ni več 100 % dominacije Avstrijke Valentine Höll, (Sram TLD Racing) ki je v nedeljo doživela prvi poraz, a proga v Leogangu je njena domača in zagotovo je prva favoritinja.

Pri ženskah je po poškodbah dveh odličnih spustašic Francozinje Myriam Nicole (Commnecal / Vallnord) in Britanke Tahnee Seagrave (Transition Bikes / Muc Off Factory Racing) nastal prostor za nove obraze. Predvsem sta presenetili Nemka Nina Hoffmann in Francozinja Marine Cabirou (Scott Downhill Factory). Prvi pretendentki za zmago v Leogangu ostajata Britanka Rachel Atherton (Atherton Bikes) in Avstralka Tracey Hannah (Polygon UR).

V elitni moški konkurenci so karte po Ft. Williamu zopet nekoliko premešane. Pierron je zopet v zmagovalni formi, Loris Vergier (Santa Cruz Syndicate) je kot nalašč za progo v Leogangu in na zadnji dirki je pokazal odlične predstave. Kanadčan Finn Iles (Specialized Gravity) je vsako dirko močnejši, zmagovalec prve dirke svetovnega pokala in Ilesov klubski kolega Francoz Loic Bruni še nima zmage na tem prizorišču, leta 2013 je osvojil drugo mesto. Če se bodo zvezde poklopile, potem zna presenetiti Britanec Laurie Greenland (MS Mondraker Team). Ali bo sreča na strani štirikratnega zmagovalca Leoganga Američana Aarona Gwina (Intense Factory Racing), ki ga zadnja dva tedna spremlja smola – zvit gleženj, ukradeno kolo, spektakularen padec v nedeljskem finalu druge dirke svetovnega pokala. Avstralec Troy Brosnan (Canyon Factory DH) je trenutno vodilni in po tretjem in drugem mestu lahko še preseneti.

Startna lista 

Točkovanje

Pri ženskah je s 430 točkami na prvem mestu Rachel Atherton, sledi ji Tracey Hannah, ki ima 30 točk manj. Na tretjem mestu je Marine Cabirou z 290 točkami. Monika Hrastnik z zabeleženo ničlo in odličnim nastopom v Mariboru zaseda deveto mesto.

V moški kategoriji s 350 točkami vodi Troy Brosnan, 20 točk zaostanka ima Amaury Pierron, s 301 točko je na tretjem mestu Loic Bruni, sledi mu Danny Hart z devet točkami manj, peti je Loris Vergier, ki ima 215 točk. Jure Žabjek je s 64 točkami na 30. mestu.

Časovnica

Petek:
– med 8:30 in 15:15 trening
– med 15:30 in 17:00 trening z merjenjem časov za prvih 60 moških, 15 žensk, 10 mladincev in 3 mladinke

Sobota:
– 8:30 do 10:00 trening za skupino B
– 10:15 do 11:45 trening za skupino A in prvih 5 dam
– 12:15, kvalifikacije za mladinke
– 12:30, kvalifikacije za mladince
– 13:30, kvalifikacije za elitno žensko kategorijo
– 14:00, kvalifikacije za elitno moško kategorijo

Nedelja:
– 9:45 finale mladincev
– 10:15 finale mladink
– 12:30 finale elitne ženske kategorije
– 13:30 finale elitne moške kategorije

Če te zanima, kakšno vreme ta vikend čaka spustaše, klik.

Prenosi v živo v nedeljo na RedBull TV. Vse dodatne informacije o drugi dirki letošnjega svetovnega pokala najdeš na saalfelden-leogang.com

Foto Klemen Humar

Preberi še
World Cup Maribor 2019: Prišli, videli, obnemeli
Sv. pokal Maribor: Zmagovalca Seagrave in Bruni, Monika 5.!
Ft. William: Zmagi Pierronu in Athertonovi

Freestyle dostava
Freestyle Giant SloEnduro Wheelbase Renthal Oblikovalski studio Ideator
Sledite nam