Miha Halzer
12. januarja 2021

Zasavski gorskokolesarski kameleon, ki bi se verjetno znal prebiti k vrhu v vsaki disciplini, največ pa je dosegel v žal skoraj izginulem krosu na izpadanje ali eliminatorju.

Od mladinskega državnega prvaka v krosu prek spusta nazaj v kros in na vrh svetovnega eliminatorja z zmago v svetovnem pokalu (2014) in srebrno kolajno s svetovnega (2012) in tudi evropskega prvenstva (2013). Da ceste, endura, ciklokrosa na gorskem kolesu, košarke, pokra in gozdarstva tokrat niti ne omenjamo … Moč, vzdržljivost, tehnika, jajca. Miha Halzer je ena najbolj divjih slovenskih MTB zgodb.

Na verigo ga je pripel Primož Kaiser.

Miha Halzer

Vzdevek: Hac
Kraj: Hrastnik
Starost: 35
Pripadnost klubu, podjetju, plemenu … : KD Hrastnik

Primož: Miha, spominjam se te predvsem iz discipline XC, kasneje pa tudi kot tekmovalca v XC eliminatorju. V eliminatorju si bil eden od takratnih boljših tekmovalcev v svetovnem pokalu, kaj te je pripeljalo v to disciplino? V kateri disciplini si bolj užival?

Miha: V disciplini XCE sem se znašel bolj po naključju, ko sem se s kolesom enduro udeležil državnega prvenstva in padel v finalu. Brez padca bi takrat zmagal. Takrat sem začel trenirati za naslednjo sezono svetovnega pokala. Najbolj sem užival v disciplini enduro in v skupinskih spustih. Dolge tekme in borba, kjer si lahko pokazal vse znanje in moč.

Spomnim se dirke v Mali Nedelji, kjer si na XC dirki zlomil kolo. Koliko koles si polomil vse skupaj v svoji tekmovalni karieri?

Po naravi sem bil vedno tako zelo tekmovalen, da sem želel zmagati vsako dirko. Za zmago v pokalu bi zadostovala mirna vožnja na drugem mestu, pa sem na spustu tvegal vse in želel zmagati to dirko. Ker sem bil nekoliko nerazpoložen na vzponih, sem želel na spustu nadoknaditi razliko in preskočiti cesto, pa se je slabo končalo. Nikoli nisem štel zlomljenih koles, mislim pa, da jih je bilo okoli šest. Bili so časi, ko sem na treningih pretiraval in kakšnih pet padcev na trening ni bilo nič neobičajnega.

Miha Halzer
Velika zmaga v Novem Mestu leta 2014, foto Grega Stopar

Glede na to, da so bile v eliminatorju precej različne proge, nam lahko zaupaš, kako si se pripravljal za ta tip tekmovanja in kateremu delu si posvetil največ treninga?

V prvi sezoni svetovnega pokala sem bil bolj pripravljen za krajše proge, vendar sem kasneje videl, da so se proge v tej disciplini podaljševale. Prvič, ko sem se srečal z daljšo progo, sem po kvalifikacijah skoraj bruhal, na štart osmine finala pa so me skoraj prinesli. Naslednjo sezono je bila zgodba povsem druga. V treninge sem vložil veliko truda (beri živalskega napora), zato je bila sezona veliko uspešnejša.

V disciplini XC eliminator si bil zelo uspešen. Kako to, da nisi dlje časa vztrajal v tej disciplini?

V tej disciplini nisem vztrajal dlje časa, ker sem hitro videl, da se disciplina ni razvijala v pravo smer.

mtb.si: Med kariero si imel neverjetne preskoke med disciplinami – od krosa med mladinci si se pozneje pojavil v spustu, pa šel nazaj v kros oziroma eliminator in tudi kaj daljšega, pripravljen si bil tudi za cesto … V čem je bila tvoja skrivnost? Je volja dovolj?

Miha: Zavedam se, da na olimpijskem krosu in na cesti ne bi mogel poseči v svetovni vrh. Verjetno bi mi bil po predispozicijah najbolj pisan na kožo sprint na velodromu. Volja je dobra pot do zmage, ni pa vse.

Zagorje, Trbovlje, Hrastnik … Roglič, MTB Trbovlje, Halzer … Kaj imate skupnega potomci knapov in kolesarstvo?

Roglič je klasa zase. Fenomen, ki se rodi enkrat na 100 let. Kaj imamo skupnega? Zagotovo smo bolj čvrsti od Ljubljančanov. 🙂

Kaj bi takrat, ko je eliminator začel toniti, sam spremenil pri disciplini, če bi imel čarobno paličico?

Mogoče bi morali prvi dve sezoni pustiti zvezdnikom olimpijskega krosa, da na tekmah zmagujejo, potem pa bi prišli lahko v ospredje tudi mi. Le tako se mi zdi, da bi lahko disciplina prišla na OI Rio de Janeiro 2016.

mtb.si (standardna): Tvoj popoln dan na kolesu (kje, kaj, s kom)?

Miha: Skupinski spust z 200 tekmovalci na startu – kdo pride prej do cilja. 🙂

Tvoj popoln dan brez kolesa?

Šport, seks, muska pa mal hrane. 🙂

Kaj bi počel, če ne bi nihče izumil gorskega kolesa?

Ukvarjal bi se s športi z žogo. Pred kolesarjenjem sem namreč treniral košarko.

Povej kaj o svojem najljubšem kolesu.

Santa Cruz V10, 25 cm hoda zadaj. Res je dopuščal grobo vožnjo na moč in napake.

Tvoje prvo kolo?

16-colski BMX.

Tvoj vzornik?

V DH Avstralca Chris Kovarik in Nathan Rennie. Zaradi njiju sem v mladinskih letih pridobil 20 kg mišične mase. 🙂

Tvoj mladi obetavnež za prihodnost?

Vsak, ki je pripravljen na borbo.

Najboljši nasvet, ki si ga kdaj dobil / ali nasvet, ki ga lahko daš drugim?

Hrana je za slabiče (Janč Jamnik). 🙂

Tvoj padec, ki si si ga najbolj zapomnil?

Po končani karieri sem padel z enduro kolesom na domači DH progi. Pred spustom sem pozabil odkleniti vilice, v glavi pa še vedno DH hitrost, ki me je katapultirala v drevo in mi vzela sapo za več kot minuto. Korona je “smrkuc”. 🙂

Naslovna fotografija s srebrno kolajno s SP 2012 v Leogangu, foto Grega Stopar.

Preberi še

Na verigi: Primož Kaiser
Na verigi – pravila in doslej izprašani

Miha Halzer zmagovalec na Češkem!
Miha Halzer srebrn na svetovnem prvenstvu!
EP Bern: Halzer evropski podprvak v eliminatorju

Sledite nam